Αποκλειστικό. Μουσείο για την ιστορία της Παλιάς Πόλης στα σχέδια του Δήμου Ξάνθης και του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Δ.Π.Θ.

Ένα πλούσιο υλικό, με φωτογραφίες, μακέτες και πίνακες, που συγκέντρωσαν με μεγάλη προσπάθεια οι σπουδαστές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Δ.Π.Θ. και προσωπικά ο Καθηγητής Αρχιτεκτόνων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Νίκος Λιανός, σε βάθος τουλάχιστον 15 χρόνων, οδεύει προς την αξιοποίησή που του αρμόζει.

Σε συνάντηση που είχε προ ημερών, ο Καθηγητής του Δ.Π.Θ. Νίκος Λιανός με τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης η δημιουργία ενός Μουσείου για τα Ιστορικά κτήρια της Παλιάς Πόλης, καθότι η Ξάνθη έχει την τύχη να συμπεριλαμβάνει στον ιστό της τον παραδοσιακό αυτό συνοικισμό.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Καθηγητής του Δ.Π.Θ. Νίκος Λιανός, στο πλαίσιο των 15 χρόνων δραστηριοποίησης του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Δ.Π.Θ., έχει σχεδόν τεκμηριωθεί το σύνολο των κτηρίων της Παλιάς Πόλης.

Οι σπουδαστές του τμήματος και προσωπικά ο κος Λιανός, έχουν συγκεντρώσει από κοινού ένα αξιόλογο υλικό, που περιλαμβάνει σχέδιο, τεκμηρίωση, φωτογραφίες και μακέτες. «Είναι ένας πλούτος που μένει ανεκμετάλλευτος και ο οποίος ανήκει στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής του Δ.Π.Θ.

Ο κος Λιανός, πρότεινε στο Δήμαρχο Ξάνθης, όλο αυτό το υλικό (τα προπλάσματα κτηρίων, το φωτογραφικό υλικό, αποδελτιώσεις, ιστορικά του κάθε σπιτιού), να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο χώρο, που θα λειτουργεί ως Μουσείο και θα προβάλλει την ιστορία του οικισμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.

Από την πλευρά του, ο κος Δημαρχόπουλος ήταν ιδιαίτερα θετικός προς την πρόταση του Καθηγητή του Δ.Π.Θ. και αφού τον ευχαρίστησε για την προσωπική του αυτή προσπάθεια, δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει την ιδέα αυτή προς υλοποίηση, παρά τις πρακτικές οικονομικά δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα το πλούσιο ιστορικό για τη Παλιά Πόλη της Ξάνθης, φυλάσσεται σε υπόγειους χώρους του Δ.Π.Θ. Επιπλέον και εφόσον λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον Μουσειακός Χώρος, το υλικό αυτό θα ανανεώνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα με τις ανάλογες πληροφορίες.

Παρά τις προσπάθειες, που κατέβαλλε ο κος Λιανός να ενημερώσει και άλλους φορείς για το θέμα αυτό, δυστυχώς κανείς δεν επέδειξε ενδιαφέρον πέραν του Δημάρχου Ξάνθης, τον οποίο ευχαρίστησε δημοσίως θερμά, μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

Σύνταξη: Παναγιώτα Χατζηθεοδώρου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Πολιτικά