Ριζική αναδόμηση του Δροσερού με στοχευμένες δράσεις ανάπτυξης

Με απώτερο στόχο την ουσιαστική ένταξη των κατοίκων του Δροσερού στον κοινωνικό ιστό της πόλης και την άρση των όρων αποκλεισμού τους, η Δημοτική Αρχή Ξάνθης και ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, προχωρούν στη ριζική αναδόμηση του οικισμού με παράλληλες παρεμβάσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

Για τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής στην περιοχή του Δροσερού, μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Δ/ντης Προγραμματισμού του Δήμου Ξάνθης Πέτρος Παυλίδης.

Ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Χασάν Ογλού Φερτούν, μίλησε επίσης για τις μεγάλες ανάγκες  του συνοικισμού, τονίζοντας ότι ο νέος Δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και τις ανάγκες της.  

Ειδικότερα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης για την πενταετία που ακολουθεί, προβλέπεται η άμεση επίλυση ζητημάτων στέγασης και βασικών υποδομών, διεύρυνσης της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και η συνέχιση της κοινωνικής φροντίδας και της υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον σχεδιάζεται η ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Προγραμματισμού του Δήμου Ξάνθης Πέτρο Παυλίδη, οι προαναφερόμενες ενέργειες θα υλοποιηθούν σύμφωνα με το ολοκληρωμένο σχέδιο της ΠΑΜΘ.

Στο Δήμο Ξάνθης και στον οικισμό του Δροσερού, αποτυπώνεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού Ρομά στα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (3.500 από τοις 13.000 της Π.Α.Μ.-Θ.). Η έκταση του οικισμού είναι πάνω από 500 στρέμματα.

 

Κέντρο Υποστήριξης και Φροντίδας Φτωχών Οικογενειών με παιδιά

Η λειτουργία του Κέντρου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 για παιδιά και γονείς , με υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Εντάχθηκε αρχικώς στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ ) Νορβηγίας – Ισλανδίας – Λιχνεστάϊν.  στα πλαίσια υλοποίησης του έργου : «Παροχή ολοκληρωμένων τοπικών υπηρεσιών υποστήριξης και φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά» του Υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια εντάχθηκε για τη χρηματοδότησή του στο ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και του έργου: Κέντρα Στήριξης Ρομά, παρέχοντας υπηρεσίες σε φτωχές οικογένειες με παιδιά, Ρομά, του Δήμου Ξάνθης.

Ο ρόλος του ΚΠΦ είναι συμβουλευτικός, παραπεμπτικός, διαμεσολαβητικός και παρέχει υπηρεσίες στους τομείς των αστικοδημοτικών θεμάτων, της υγείας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της στήριξης γυναικών και φτωχών οικογενειών, των παιδιών και εφήβων.

    Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου  περιλαμβάνουν:

  • Παροχή υποστήριξης, συμβουλευτικής, πληροφόρησης σε παιδιά έως 16 ετών και τις οικογένειές τους
  • Παροχή αγαθών για κάλυψη βασικών αναγκών και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών (σίτιση, ένδυση, είδη υγιεινής, θέρμανσης κ.λ.π)
  • Παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας με έμφαση στην ενδυνάμωση των παιδιών (ενισχυτική διδασκαλία)
  • Ενεργοποίηση εθελοντών για παροχή κατ’ οίκον υποστήριξης και πρακτικής βοήθειας. 

Το Κέντρο έχει στελεχωθεί με μία Κοινωνική Λειτουργό, μία δασκάλα και μία ψυχολόγο.

 

Ιατροκοινωνικό Κέντρο

Στα πλαίσια του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΥΓΓΥΗΣ,  λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Ρομά & Ευπαθών Ομάδων (πρώην Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού Ξάνθης), το οποίο λειτουργεί από το 2005, στον οικισμό Δροσερού Ξάνθης.

Το Κέντρο Στήριξης Ρομά & Ευπαθών Ομάδων Δροσερού Ξάνθης (πρώην Ια.Κ. Δροσερού) από την έναρξη λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει περίπου 8000 εμβολιασμούς (υπάρχουν 2200 καρτέλες παιδιών).  Όσο αφορά την γενική υγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου από την έναρξη λειτουργίας, υπάρχουν 18.000 επισκέψεις ενώ  όσον αφορά την ψυχική υγεία έχουν γίνει 1.000 στον ψυχολόγο του Κέντρου (περίπου 350 ξεχωριστά άτομα).

Εκπαίδευση

Στον οικισμό λειτουργούν 2 δημοτικά δημόσια σχολεία (15ο & 20ο Δημοτικό σχολείο με εγγεγραμμένους μαθητές  για το σχολικό έτος 2013-14 405 & 371 αντίστοιχα), 1 δημόσιο νηπιαγωγείο και ένα γυμνάσιο (8ο γυμνάσιο).  Το σχολικό έτος 2013-2014, εγγράφηκαν 150 παιδιά στο γυμνάσιο: 87 αγόρια και 63 κορίτσια, ενώ 47 παιδιά εγγράφηκαν και δεν πήγαν καθόλου σχολείο.

Προγράμματα ένταξης στην εκπαίδευση:  Στο Δροσερό λειτουργεί το πρόγραμμα του ΚΕΣΠΕΜ για την ένταξη στην εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων της Θράκης. Για την σχολική περίοδο 2013-2014 οι συνολικές εγγραφές ήταν 172 παιδιά, οι εγγραφές στο τέλος της περιόδου είναι 106 παιδιά, ενώ οι διαγραφές ήταν 66 παιδιά.  Το σχολικό έτος 2012-2013, οι συνολικές εγγραφές ήταν 377 παιδιά, οι εγγραφές στο τέλος της περιόδου ήταν 156 παιδιά, ενώ υπήρξαν 221 διαγραφές

Χασάν Ογλού Φερτούν

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Χασάν Ογλού Φερτούν, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι στο παρελθόν έγιναν εικονικά έργα και δράσεις για το Δροσερό.

Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του για το μέλλον, εφόσον όπως ανέφερε ο κος Δημαρχόπουλος είναι καλός γνωστής της πραγματικής κατάστασης του συνοικισμού.

Ο κος Χασάν Ογλού, ανέφερε ακόμη ότι η εκπαίδευση των παιδιών της περιοχής είναι βασικός κανόνας για την περαιτέρω αναμόρφωση της περιοχής, για την πάταξη της ανεργίας αλλά και της ρατσιστικής διάθεσης των υπολοίπων Ξανθιωτών απέναντι στους Δροσερίτες.  

Μεγάλο πρόβλημα για την πόλη της Ξάνθης, αλλά και τους κατοίκους του Δροσερού αποτελεί επίσης η άνομη εγκατάσταση ομάδας Ρομά, που χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία παραβατικότητας. «Οι ντόπιοι Δροσερίτες δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Με τις ενέργειες ανάπτυξης του Δήμου Ξάνθης για το Δροσερό, σε συνάρτηση με τους τακτικούς ελέγχους της Αστυνομικής Διεύθυνση Ξάνθης για την πάταξη φαινομένων παραβατικότητας, αλλά και τη θέληση των ίδιων των κατοίκων της περιοχής για την ουσιαστική κοινωνική ένταξή τους στον ιστό της πόλης, ο συνοικισμός του Δροσερού θα αναμορφωθεί ριζικά.

 

Σύνταξη: Παναγιώτα Χατζηθεοδώρου

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά