Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αμφισβητεί την αξιοπιστία των ΚΕΠΑ και ζητά παρέμβαση του υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων / Συμπολίτης αμφισβητεί γνωμάτευση για το ποσοστό αναπηρίας του

Συμπολίτης κλήθηκε να παραλάβει απόφαση για γνωμάτευση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ Ξάνθης στο οποίο κατέθεσε τα ιατρικά δικαιολογητικά που του ζητήθηκαν στο πλαίσιο των επανεξετάσεων που προβλέπει η διαδικασία βάση της κείμενης νομοθεσίας και ενώ ανέμενε –όπως ισχυρίζεται ότι του ανακοινώθηκε από τη σχετική επιτροπή- να κληθεί για εξέταση και από ιατρούς ψυχιάτρους, τελικά , χωρίς να κληθεί, έλαβε οριστική γνωμάτευση με την οποία του ανακοινώνεται ότι το ποσοστό αναπηρίας του μειώνεται από 73%  σε 56%.

Ο ίδιος αμφισβητώντας την γνωμάτευση προσέφυγε σε δευτεροβάθμια επιτροπή και ξεκίνησε διαδικασίες για να του κοινοποιηθούν τα ονόματα  και οι ειδικότητες των γιατρών που υπέγραψαν τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας του. Επικοινώνησε και με τη νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αλλά και με την αρμόδια του τομέα κοινωνικών ασφαλίσεων στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ για να λάβει ως απάντηση ότι αυτό προβλέπει ο νόμος.

Πρόκειται για τον κ. Πέτρο Κακολύρη, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι την τελική του δικαίωση διότι όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του –πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα- αλλά σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του έχει επιδεινωθεί.

Για τα προβληματικά ΚΕΠΑ ενημέρωσε τον υπουργό Κοιν. Ασφαλίσεων και η Ε.Σ.Α. μεΑ

Εντωμεταξύ, την προβληματική λειτουργία των ΚΕΠΑ και ιδίως την διαδικασία χορήγησης των αναπηρικών γνωματεύσεων θέτει υπόψη του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων με επιστολή της , την οποία κοινοποίησε στα ΜΜΕ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ( Ε.Σ.Α.με Α).

Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής: 

«Η Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε καταθέσει εξαρχής ένα πλαίσιο προτάσεων για το σχεδιασμό και την οργάνωση λειτουργίας του ΚΕΠΑ, βάσει των αρχών που θέτει η νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία και με γνώμονα να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις και οι αδυναμίες του προηγούμενου συστήματος πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας πριν το Σεπτέμβριο του 2011.

Δυστυχώς, οι  προτάσεις τις Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της για το σημαντικό αυτό εγχείρημα δεν έτυχαν της προσοχής των αρμοδίων παραγόντων και έτσι εμφανίστηκαν από την πρώτη στιγμή στρεβλώσεις και αδυναμίες, που οδήγησαν την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. 

Στο παρόν έγγραφο η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει στη νέα ηγεσία του υπουργείου τις στοχευμένες προτάσεις της, θεσμικού και διαδικαστικού χαρακτήρα, για να καταστεί το ΚΕΠΑ ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και καθολικά αποδεκτό  σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας.

Βασική προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΠΑ αποτελεί η επανασύσταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010, στην οποία θα πρέπει βάσει των διατάξεων του ανωτέρω άρθρου να συμμετέχουν έγκριτοι επιστήμονες των ιατρικών και κοινωνικών επιστημών που έχουν γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο της πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά ικανών και αναγκαίων μέτρων για τη ριζική ανασυγκρότηση του ΚΕΠΑ, τα οποία πρέπει να στηριχτούν στις θεμελιώδεις αρχές της αξιοπιστίας, της αντικειμενικότητας και της  επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Η ανασυγκρότηση των ΚΕΠΑ αποτελεί μείζον θέμα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της χώρας, καθώς για αυτούς τους πολίτες η Γνωμάτευση Αναπηρίας είναι ουσιαστικά το διαβατήριο για να διεκδικήσουν τη χορήγηση οικονομικών και κοινωνικών παροχών και την ένταξή τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή.»

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Τοπικά