100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία

-Με την παρουσίαση του τόμου της αρμενικής λαογραφίας συνεχίζονται αύριο οι εκδηλώσεις μνήμης

-Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, στις 19:30, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης, παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Θρακικής  Τέχνης και Παράδοσης,  τον συλλογικό τόμο,

«Από το Αραράτ στον Όλυμπο.

Θέματα Αρμενικής Λαογραφίας»

που επιμελήθηκαν οι:

  • Μανόλης Γ. Σέργης, Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού  Παρευξεινίων Χωρών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,
  • Ελευθέριος Κ. Χαρατσίδης, Επίκουρος Καθηγητής Εθνογραφίας του Παρευξείνιου Χώρου στο ίδιο Τμήμα
  • Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας στο ίδιο Τμήμα.

Η αρμενική Λαογραφία αποτελεί terra incognita στην Ελλάδα. Ο κυριότερος στόχος που παρώθησε τους επιμελητές του παρόντος τόμου είναι να προσεγγίσουν τους «χρόνια δικούς μας άλλους» Αρμενίους. Η σχέση τους με τον Παρευξείνιο χώρο, ως υπηρετούντες στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών, επέτεινε την ανάγκη να προσφέρουν στο ελληνικό λαογραφικό κοινό την ευκαιρία να έχουν «μια πρώτη γνωριμία» με τον αρμενικό λαϊκό πολιτισμό.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 29 εργασίες, οι εννέα εκ των οποίων υπογράφονται από καθηγητές του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Εθνικής Ακαδημίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται τρεις ιστορικές μελέτες (που διασαφηνίζουν το ιστορικό πλαίσιο των περιγραφομένων στον τόμο λαογραφικών φαινομένων) και 26 λαογραφικές, με θέματα :

  • από τον κύκλο των εθίμων και των τελετουργιών, π.χ. θρησκευτικών των Αρμενίων της Κομοτηνής, λατρευτικών της Αλεξανδρούπολης και της Αρμενίας, των τελετών μνήμης
  • υλικού και συμβολικού βίου, π.χ. ενδυμασίας ή ενσώματης τεχνικής διαχείρισής του
  • από τον κύκλο της αγροτικής οικονομίας
  • λαϊκής τέχνης, αρχιτεκτονικής και μουσικής
  • λαϊκής λογοτεχνίας, π.χ. μελέτες για μύθους, παραδόσεις, έπη, παραμύθια
  • σχετικά με τις κοινωνικές και συμβολικές αναπαραστάσεις των Αρμενίων
  • Αρχειακής Λαογραφίας, π.χ. Αρμένιοι της Ξάνθης.

 

Τον τόμο θα παρουσιάσουν οι:

  • Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
  • Ιωάννης Μ. Μπακιρτζής, Λέκτορας Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο  Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
  • Κουήν Μινασιάν, Δασκάλα αρμενικής γλώσσας.

Εκ μέρους της εκδοτικής ομάδας θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου

Η παρουσίαση διοργανώνεται  από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή και την Αρμενική κοινότητα Ξάνθης  στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται το 2015 σε όλο τον κόσμο για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τις 24 Απριλίου 1915, που ξεκίνησε η Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη, με ελεύθερη είσοδο.

Η υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και μία εκ των επιμελητών της έκδοσης κ. Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ερεβάν, για το περιεχόμενο του βιβλίου και για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκδοση απευθύνεται στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Ακούστε την συνέντευξη.

 

17.03.15 ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ by Radio899 on Mixcloud

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά