Σύσκεψη στη Σταυρούπολη για τα "Άγρια Άλογα" των στενών του Νέστου

Με πρωτοβουλία του Αντιδήμαρχου Σταυρούπολης Κυριάκου Παπαδόπουλου, μετά από πρόσκληση που απέστειλε, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Σταυρούπολη, την Τετάρτη 6 Μαΐου με την παρουσία:

του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα  Ζαγναφέρη, της συνηγόρου του Δημότη Ελένης Αχτάρη, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Ξάνθης, του Φορέα Διαχείρησης Οροσειράς της Ροδόπης.

 θέμα της σύσκεψης τα άγρια άλογα που έχουν αναπτυχθεί  στην ευρύτερη περιοχή των στενών του Νέστου, καθώς όπως έχουμε δημοσιοποιήσει και σε ρεπορτάζ τους προηγούμενους μήνες, εξελίσονται ζητήματα που αφορούν σε φθορές των καλιεργειών σε υψηλό επίπεδο, καθώς και ασφάλειας των συγκινωνιών του οδικού και σιδηροδρομικού  δικτύου της περιοχής.


Στη σύσκεψη ο  Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος ανέλυσε τα ζητήματα, ενώ σημειώθηκε οτι η παρουσία αγέλης  αλόγων  προήλθε μετά από απελευθέρωση,  χωρίς να είναι εξακριβωμένη η περίοδος απελευθέρωσης τους, αλλά ούτε το μέχρι τότε ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Στην περιοχή οι παλαιότεροι διηγούνται παραλαγές "ιστοριών" που αναφέρονται στηνναπελευθέρωση των αλόγων, αλλά καμία από αυτές δεν έχει επαληθευτεί.


Αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των αλόγων ήταν,  η προσαρμογή του ζώου στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ο σχηματισμός αγέλης- φιμολογείται σήμερα η ύπαρξη 2ης και 3ης αγέλης-και εκτιμάται οτι ο πληθυσμός οτι είναι περίπου 100 με 120 άτομα χωρίς αυτό να έχει προκύψει από συστηματική έρευνα και τεκμηριωμένη καταγραφή των κοπαδιών.

Υπάρχουν μαρτυρίες οτι τα κοπάδια έχουν θεαθεί από τα "χαμηλά" της ευρύτερης περιοχής της Σταυρούπολης-Κομηνών-Κρωμνικού-Λιβερών, μέχρι τα "ψηλά" του αχλαδόβουνου ακόμα και στην Κορυφή του βουνού στα 1415 μέτρα.
Ο πληθυσμός των αλόγων αυτών,  αποτελεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής και πόλο έλξης πολλών τουριστών,  μνημονεύεται στους περισσότερους  τουριστικούς οδηγούς και περιγράφεται ως ο υπερήφανος, χαρακτηριστικός πλέον, κάτοικος της οροσειράς της Ροδόπης.

Αφορμή για τη συνάντηση υπήρξε το γεγονός ότι τα τελευταία 5-6 χρόνια, πιθανότατα λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της έλλειψης τροφής, κατά τους χειμερινούς μήνες,  αλλά και άλλων παραγόντων που δεν έχουν διερευνηθεί, τα άλογα προσεγγίζουν κατοικημένους οικισμούς, όπως στον οικισμό των Κομνηνών και προκαλούν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο των κατοίκων, κυρίως σε καλλιέργειες τριφυλλιού και σιτηρών.


Τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση ήταν η ανάγκη αξιολόγησης του πληθυσμού έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί η φυλή στην οποία ανήκει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και εάν πρέπει να υπαχθεί σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, αλλά και ορισμού αρμόδιας υπηρεσίας για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης του είδους.

Επισημάνθηκε  η έλλειψη πρόβλεψης για αποζημίωση των αγροτών από ζημιές  που προκαλούνται από τα άτομα του πληθυσμού, από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ και προτάθηκαν μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που προκαλούνται από τα άλογα,  αλλά και ο δυνητικός κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα στο κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη συγκεκριμένη περιοχή από τη διέλευση των αλόγων.


Ειδικότερα τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:


1. Τρόποι προστασίας των ημιάγριων αλόγων της περιοχής.
2. Τρόποι προστασίας των καλλιεργειών των αγροτών της περιοχής από τα ημιάγρια άλογα.
3. Τρόποι προστασίας των διερχόμενων οδηγών και οχημάτων στο δρόμο Σταυρούπολης – Κομνηνών – Λιβερών – Κρωμνικού – Γαλάνης.

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Τοπικά