Γνωσιακή ψυχοθεραπεία και Πατέρες της Εκκλησίας. Παρουσίαση-συζήτηση στη ΦΕΞ με το Δρ. Γιώργο Βαρβατσούλια.

Το να ενεργήσει ο άνθρωπος μέσω κάποιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς χρειάζεται πρώτα να αποφασίσει και να συμπράξει σε αυτήν το διανοητικό μέρος του νου, ή όπως αλλιώς καλείται σήμερα οι ‘γνωσιακές ικανότητες του εγκεφαλικού φλοιού’.

Αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Αμερικανός Ψυχίατρος Aaron Beck ενσκήπτοντας στα έργα του Πλάτωνα και στα γραπτά του Επίκτητου, ανακάλυψε ότι απευθύνοντας ανοικτές ερωτήσεις σε ασθενείς-πελάτες –μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη- και διδάσκοντάς τους πως ό,τι συμβαίνει στη ζωή κάποιου δεν αφορά το γεγονός καθεαυτό, αλλά το πώς ο άνθρωπος τοποθετείται γνωσιακά απέναντι σε αυτό, δηλ. το πώς το ερμηνεύει στη ζωή του –Στωϊκή φιλοσοφία- μπορεί να κατανοήσει ψυχοπαθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν την σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Εδώ και πάνω από 60 χρόνια έχει αναπτυχθεί μία μέθοδος στην ψυχοθεραπεία που καλείται γνωσιακή-συμπεριφορική, και η οποία χρησιμοποιεί όχι γεγονότα για να ερμηνεύει την ψυχοπαθολογική εμπειρία, αλλά την ερμηνεία που ο πελάτης παρέχει όσον αφορά στην κατανόησή τους.

Την Πέμπτη 20 Αυγούστου, στις 9 η ώρα το βράδυ, στην αυλή με τα χαμάμ, στο  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί  παρουσίαση-συζήτηση με ομιλητή το Δρ Γεώργιο  Βαρβατσούλια, θεολόγο, γνωσιακό ψυχοθεραπευτή και διδάσκοντα της μεθόδου αυτής,  καθώς και μεθοδολογίας της έρευνας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο Δρ Γεώργιος Βαρβατσούλιας, θα δώσει μία επιπλέον διάσταση στην ψυχοθεραπεία αυτή χρησιμοποιώντας κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας, καταδεικνύοντας ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία συνιστά όχι μόνο μία φιλοσοφική διδακτική μέθοδο, αλλά και συγκεκριμένη πρακτική μεθοδολογία γνώσης του εαυτού, αναδεικνυόμενη στις σύγχρονες παιδαγωγικές και εμπειρικές θεωρήσεις της,  μέσω των κειμένων των Πατέρων που υπογραμμίζουν τη μέθοδο αυτή, ως εμπειρία της Εκκλησίας κατανόησης του ψυχοπαθολογικού ανθρώπου. 

 

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Φ.Ε.Ξ., η Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Πυργελή.

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά