Ηχηρό οικολογικό μήνυμα, από τα παιδιά της Ξάνθης, στο Παρίσι !!!

Μέσα από τα αγνά μάτια των παιδιών προσχολικής ηλικίας, οι πολίτες της Ξάνθης γνώρισαν την Κυριακή την πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής και το αίτημα για Κλιματική Δικαιοσύνη. Παιδιά και γονείς ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του τοπικού Τμήματος Ξάνθης του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Κέντρων Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας - Θράκης & Λέσβου (ΣΕΙΚΕΠΑΕ ΑΜ-Θ & ΛΕΣΒΟΥ).

 

Το Σωματείο στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης, πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής, 29 Νοεμβρίου 2015, στο Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Κεντρικής Πλατείας, εκδήλωση οικολογικής συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας, συμμετέχοντας στην καμπάνια “Global Climate March” (Παγκόσμια Κλιματική Πορεία) του διεθνούς περιβαλλοντικού οργανισμού 350.org και στο κάλεσμα του διαδικτυακού Avaaz. Μικροί και μεγάλοι Ξανθιώτες ένωσαν την φωνή τους με εκατομμύρια ανά την υφήλιο συνανθρώπους τους, που την ίδια ημέρα διαδήλωσαν και διοργάνωσαν παρόμοιες δράσεις, ενόψει της 21ης Διάσκεψης του Ο.Η.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

 

Ο απώτερος σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία της πόλης μας το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα, που εκτός από περιβαλλοντικές, έχει ανθρωπιστικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Επιπτώσεις που αφορούν άμεσα στη ζωή και το μέλλον των γενιών που ήδη ακολουθούν, όπως μέσα από τον δικό τους τρόπο μας τραγούδησαν και παρουσίασαν τα μικρά Ξανθιωτόπουλα.

 

Η φωνή τους ενώθηκε με την φωνή των παιδιών από τα Φίτζι, την Τζαμάικα, τις Σκανδιναβικές χώρες και άλλες περιοχές του πλανήτη που ήδη βιώνουν τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Φωνές που προσδοκούν ότι οι ηγέτες των χωρών που θα συμμετάσχουν στην Διάσκεψη, θα καταλήξουν, επιτέλους, σε διεθνή συμφωνία περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας και την καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών της στο παγκόσμιο κλίμα.

 

Τα παιδιά των παιδικών σταθμών Πρότυπο, Μαγικός Αυλός, Νέοι Καλλιτέχνες και Μικροί Καλλιτέχνες διέδωσαν το μήνυμά τους μέσα από την έκθεση εικαστικών και κατασκευών που ετοίμασαν ειδικά για την εκδήλωση. Με την αρωγή των παιδαγωγών τους, δημιούργησαν εικαστικά έργα χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκεύασαν ανεμόμυλους και μακέτες πόλεων που καταστρέφονται από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, δίνοντας το στίγμα της κλιματικής αλλαγής με τρόπο καλλιτεχνικό.

 

Οι παιδαγωγοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση μαζί με τα παιδιά, χόρεψαν, με τη συνοδεία τραγουδιών για την κλιματική αλλαγή και έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια, ενώ τραγούδησαν και το οικολογικό τραγούδι «Μπες στο κλίμα», καταχειροκροτούμενοι από τους γονείς τους και το κοινό της Ξάνθης.

 

Παράλληλα, στον χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από τις σχετικές με το θέμα της εκδήλωσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες των συμμετεχόντων παιδικών σταθμών. Επίσης, φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κοσμίδη από την επίσκεψή του στα Φίτζι, ως μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα στον Νότιο Ειρηνικό που πλήττεται ανεπανόρθωτα από την κλιματική αλλαγή.

 

Στη διάσκεψη του Παρισιού δυο μεγάλα μπαλόνια, ένα λευκό και ένα γαλάζιο, μετέφεραν συμβολικά ένα πολύτιμο φορτίο: Τα περιβαλλοντικά μηνύματα των παιδιών για τον πλανήτη, γραμμένα πάνω στις μικρές τους παλάμες, φτιαγμένες από ανακυκλωμένα χαρτιά και αποκόμματα παλιών εντύπων. Ένα χάπενινγκ που ενθουσίασε όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους που χαρούμενοι παρακολουθούσαν το ταξίδι των δυο μπαλονιών στον ευρωπαϊκό ουρανό.  

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Νίκος Κοσμίδης μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους γονείς τα βιώματα και τις εικόνες από τη συνάντησή του με τους κατοίκους του μικρού νησιού Viwa, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι οποίοι καλούν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τον ανεπτυγμένο κόσμο να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και να τους προστατεύσουν από τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της, για τις οποίες οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη.

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε και ο ελλογιμώτατος ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), κ. Πέτρος Βασιλειάδης, Πρόεδρος του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES). Μεταξύ άλλων, τόνισε πως: «Η ερχόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη αφού καλούνται οι ηγέτες όλου του κόσμου που συναντώνται στο Παρίσι να εγκαταλείψουν τα μεγάλα λόγια και ευχολόγια και να πάρουν δραστικά μέτρα πριν είναι πολύ αργά. Οι εκκλησίες συμμετέχουν στις παγκόσμιες πρωτοβουλίες άσκησης αποτελεσματικής πίεσης προς τους ηγέτες του κινδυνεύοντος πλανήτη μας, υπογραμμίζοντας και την άρρηκτη σχέση οικολογίας και οικονομίας. Γι' αυτό κάνουν λόγο και για την παγκόσμια οικονομία από την προοπτική τις «οικονομικής δικαιοσύνης», μια έννοια που αναπτύχθηκε από τις εκκλησίες και την οικουμενική κίνηση ως πρωταρχικό αίτημα της χριστιανικής μαρτυρίας στον 21ο αιώνα. Και ως συνέπεια αυτής της διαπίστωσης κάνουν λόγο και για «οικολογικό χρέος». 

 

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που συνέπεσε με τη διοργάνωση του 2ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου με αφετηρία και κατάληξη την Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό σε όλο τον κόσμο. Τα όμορφα πρόσωπα των παιδιών και η ηλιόλουστη μέρα συνέβαλαν στην απόλυτη επιτυχία της κινητοποίησης.

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά