"Άνθρωπος και πληγές του πολέμου"

 

  Ο Θανάσης Μουσόπουλος επιμελείται και παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στις πληγές που χάραξε στον άνθρωπο. Παρουσιάζονται  στοιχεία – γεγονότα – αφηγήσεις για τον άνθρωπο που στέκεται όρθιος μπροστά στα δεινά του πολέμου.

  Η Ξάνθη – η Ελλάδα – ο Κόσμος στον όλεθρο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

  Με την ευκαιρία της επίσκεψης το Σεπτέμβριο 2016 στους χώρους μαρτυρίου Άουσβιτς – Μπιρκενάου και της συμμετοχής σε εργαστήριο της Συμπαράστασης για Αναθεώρηση στη Βαρσοβία με θέμα  «Επούλωση από τον πόλεμο» οργανώθηκε τούτη η εκπομπή.  Οι συμπαραστάτες της Ξάνθης (Κ. Σταυροπούλου Βλάχου, Π. Χονδρός και Π. Βλάχου) καταθέτουν τις δικές τους εντυπώσεις και σκέψεις από την επίσκεψη αυτή.

  Στην εκπομπή αναφέρονται στοιχεία για την Ξάνθη, από το βιβλίο του Θωμά Εξάρχου για τους Εβραίους της πόλης, καθώς και δύο ποιήματα του Στέφανου Ιωαννίδη για τους Εβραίους και της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη για την Άννα Φρανκ. Επίσης από την υπόλοιπη Ελλάδα, για τα Γιάννενα και την επιζήσασα Εσθήρ Κοέν, καθώς και για το βιβλίο της επιζήσασας χριστιανής από τη Θεσσαλονίκη Βάσως Σταματίου «Βαρούμ – Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς».

  Γίνεται αναφορά με παράθεση στοιχείων για τις ομάδες εγκλείστων στα κολαστήρια των Ναζί, στους Εβραίους, Ρομά, Ομοφυλόφιλους, Κομμουνιστές, Σοβιετικούς  και άλλους που εκτελέστηκαν.  Ιδιαίτερα αναφέρεται η ηρωική συμπεριφορά των ελλήνων εγκλείστων, εβραίων και χριστιανών,  που αντιστάθηκαν στους ναζί και ξεσηκώθηκαν εναντίον τους.

  Χρήσιμα στοιχεία σχετικά παρουσιάζει η Φωτεινή Τομαή στο βιβλίο της «Οι Έλληνες στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου» (έκδ. Παπαζήση, στα ελληνικά και αγλλικά) που χρησιμοποιήθηκε σε παραγωγή του Υπουργείου Εξωτερικών το 2009.

  Στο αφιέρωμα ο Θ. Μουσόπουλος αναφέρεται τέλος στο βιβλίο του επιζώντα νευρολόγου – ψυχιάτρου Βίκτορ Ε. Φρανκλ «Το Νόημα της Ζωής» (έκδ. Ψυχογιός) που περιγράφει τη ζωή του στο στρατόπεδο θανάτου και διατυπώνει τη θεωρία ότι αν έχεις ένα σκοπό/νόημα στη ζωή σου καταφέρνεις να επιζήσεις.  

  Ο ιταλοεβραίος επιζών συγγραφέας Πρίμο Λέβι (1919 – 1987) γράφει: «Αυτό συνέβη, γι’ αυτό μπορεί να συμβεί πάλι. Αυτός είναι ο πυρήνας του τι έχουμε να πούμε».

  Ευχαριστίες στον Τ. Αρναούτογλου για τις αναγνώσεις και στην Σ. Δαληκριάδου για την τεχνική στήριξη.

 

 Ένα λουλούδι ...

 

στη μικρή αγαπημένη μου Δήμητρα

από το Birkenau, Σεπτέμβριος 2016

 

iένα λουλούδι αυγινό

στολίζει την καρδιά του κόσμου

 

ένα λουλούδι φωτεινό

σου δίνει απλόχερα το φως μου

 

ένα λουλούδι φτωχικό

σκορπίζει μυρουδιές του δυόσμου

 

ένα λουλούδι ταπεινό

 κι ευθύς σβήνει ο καημός μου

 

Θανάσης Μουσόπουλος

φωτογραφία Περικλής Χονδρός

 Ακούστε την εκπομπή:

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά