Η "χαλάρωση" των μεταγραφών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, φέρνει απώλειες και στην τοπική οικονομία.

-Μια άξια προσοχής παρέμβαση για τις παράπλευρες απώλειες στην τοπική οικονομία από τη ‘χαλάρωση’ των μετεγγραφών φοιτητών από το συμπολίτη Φ.Τσαουσέλη

-Τι εκτιμά ότι θα επιφέρει σε βάθος χρόνου στον κλάδο του και όχι μόνο

Συμπολίτης, επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεσιτικών και διαχειριστικών υπηρεσιών ακινήτων, ο ιδιοκτήτης του THRAX HOUSE κ. Φίλιππος Τσαουσέλης, ακούγοντας τις βάσιμες ανησυχίες των εκπροσώπων αρχών και παραγωγικών φορέων της περιοχής μας για τις εκτιμώμενες συνέπειες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από ενδεχόμενες ενέργειες υποβάθμισης του Δ.Π.Θ και κυρίως τις επιπτώσεις από τη χαλάρωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, μετέφερε τον προβληματισμό του για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται  καθώς συνδέεται άμεσα με τις αφίξεις και τη διαμονή φοιτητών στη Ξάνθη.

Μια ενδεχόμενη συρρίκνωση του αριθμού των φοιτητών θα επιφέρει πρωτίστως πλήγμα στους ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων – που άλλωστε είναι και η πλειοψηφία στην Ξάνθη- οι οποίοι επένδυσαν στην κάλυψη των αναγκών που δημιούργησε η ίδρυση του πανεπιστημίου εδώ και δεκαετίες και αμέσως μετά ο κλάδος των κτηματομεσιτών.

Οι επιπτώσεις πρόσθεσε ο κ. Τσαουσέλης δεν θα είναι ορατές άμεσα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τις διαστάσεις θα μπορέσει η τοπική οικονομία και κοινωνία να τις μετρήσει με ασφάλεια σε βάθος τριετίας τουλάχιστον  όπως άλλωστε συνέβη και με τις επιπτώσεις που επέφερε η οικονομική κρίση στον κατασκευαστικό τομέα.

Μετέφερε τον προβληματισμό φίλων του, επαγγελματιών της Ξάνθης που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους- π.χ. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – που επίσης εξυπηρετούν φοιτητές αφού δουλεύουν φοιτητικά πακέτα αλλά και τον προβληματισμό συναδέλφων του από άλλες περιφερειακές πόλεις και νησιά που φιλοξενούν πανεπιστήμια αφού η χαλάρωση των προϋποθέσεων των μετεγγραφών είναι κοινή εκτίμηση όλων ότι θα ευνοήσει ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στη περιφέρεια.

Το ενδιαφέρον στον προβληματισμό του κ. Τσαουσέλη  είναι το γεγονός ότι εστίασε επί του κυρίαρχου επιχειρήματος του υπουργείου για το όλο θέμα: εάν πράγματι το υπουργείο επιθυμεί να ελαφρύνει τα έξοδα των οικογενειών που σπουδάζουν παιδιά , δηλαδή να προσεγγίσει το όλο θέμα με κοινωνική ευαισθησία, υπάρχουν εναλλακτικές – πρότεινε ο ίδιος κάποιες στη βάση είτε της καλύτερης αξιοποίησης των εστιών, είτε ακόμη και στην κάλυψη μέρους των εξόδων μέσω επιδοματικών πολιτικών- που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον κοινωνικό σκοπό χωρίς να δημιουργούν παράπλευρες οικονομικές απώλειες στις περιφέρειες της χώρας που υπάρχουν πανεπιστήμια.

Ακούστε τον κ. Φ.Τσαουσέλη.

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά
Τοπικά