Χ. Δημαρχόπουλος στη διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων Κ. Μακεδονίας

 

Στη στη διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων Κ. Μακεδονίας  χθες Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 στη Θεσσαλονίκη,  ο Δήμαρχος Ξάνθης μίλησε στο σώμα και αναφέρθηκε στο Σκοπιανό ζήτημα.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης , κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, στη τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων,  επεσήμανε:

"όπως δεν υπάρχει Θρακικό ή Πελοποννησιακό έθνος, δεν υπάρχει και Μακεδονικό. Από τη στιγμή που δόθηκε το όνομα, δόθηκαν εθνικότητα και γλώσσα.

Θλίβομαι, πονώ και φοβάμαι. Δεν υπάρχουν μειοδοσίες και προδοσίες αλλά δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς σε κάτι που διχάζει, διαιρεί, καταστρέφει τον ελληνικό λαό. Εδώ κρίνεται η ιστορία μας. Είμαστε Έλληνες Θρακιώτες, Μακεδόνες, Πελοποννήσιοι, Θεσσαλοί, Ηπειρώτες, Νησιώτες, όλοι μας σε όλη τη χώρα με κοινή, αληθινή ιστορία, όχι ψευδεπίγραφη.

Με αυτή τη συμφωνία πάνε στράφι οι αγώνες 100 ετών των Ελλήνων. Μόνο με μια υπογραφή!

Εκείνο που κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί είναι πως ένα μικρό, νεοϊδρυθέν κράτος, διδάσκει δημοκρατία στην Ελλάδα, κάνοντας δημοψήφισμα για ένα εθνικό του θέμα.

Στον ‘Κλεισθένη’ προβλέπονται λαϊκά συμβούλια και δημοψηφίσματα για να καταθέτουν την άποψη τους οι πολίτες και να συμμετέχουν στις αποφάσεις. Τι φοβόμαστε  λοιπόν ;"

Ακούστε:

 

   Το ψήφισμα

 

 

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα η «συμφωνία των Πρεσπών (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.

Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.

Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.

Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.

                    Ως Αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας:

1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών».

2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.

3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.

5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

 

Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί τη θέση της Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας στο ζήτημα των Σκοπίων».

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά