Εκδήλωση μνήμης για τους πρώτους Έλληνες κατοίκους από την Πάφρα του Πόντου και την Προύσα της Μικράς Ασίας, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαργαριτίου ‘Ο Άγιος Νικόλαος’, την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

 

 Αναπαύονται εν ειρήνη, και σίγουρα περήφανοι για τους απογόνους τους, οι γενναίοι αντάρτες της Πάφρας του Πόντου και οι Προυσιώτες, στο λιβάδι των Αετών της Πάφρας στο Μαργαρίτη Ξάνθης.

Έφτασαν εκεί πρόσφυγες και αφού χρειάστηκε να διέλθουν δια πυρός και σιδήρου, μέσα από Γενοκτονίες και ανείπωτες κακουχίες, το 1922 -1924, μαγεύτηκαν από την τοποθεσία και έκπληκτοι από την ομοιότητα με την πατρίδα από την οποία τους ξερίζωσαν, στέριωσαν.

Η ορεινή γη της Ξάνθης, τιθασεύτηκε από τα άξια χέρια τους και έγινε χωράφια καλλιεργήσιμα και οι φιλόξενες βουνοπλαγιές, ασφαλή στέγη για τα κοπάδια τους.

Πρώτα , ξανάχτισαν την εκκλησιά τους, το Αϊ- Νικόλα, για να εναποθέσουν με ευλάβεια τη μοναδική περιουσία που με κίνδυνο της ζωής τους έφεραν περνώντας μέσα από την κόλαση, την εικόνα του Αγίου και την καμπάνα με τον μοναδικό ήχο, μετά το σχολειό, τα σπίτια…

Ξανάρχισαν να ζουν, να δημιουργούν, να γεννούν απογόνους, φορείς της ιστορίας τους…

Ήταν χρέος ζωής, τονίζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαργαριτίου, κ. Βασίλης Καρασακαλίδης, εμείς , η τρίτη γενιά, να τιμήσουμε και να συνεχίσουμε να μαρτυρούμε την ιστορία μας, την ιστορία της Ελλάδας :’ όταν πάτησαν το πόδι τους στη Θεσσαλονίκη, τους πρότειναν να κατοικήσουν στο σημερινό Πανόραμα. Δεν θύμιζε Πάφρα! Έφυγαν. Τους έφεραν στις Σέρρες. Τους θέρισε η ελονοσία. Έφυγαν ξανά. Έφτασαν στο Μαργαρίτη. «Είδαν», την Πάφρα. Στέριωσαν.’

Το εντυπωσιακό μνημείο που έστησε πέρυσι ο πολιτιστικός σύλλογος Μαργαριτίου ‘Ο ‘Άγιος Νικόλαος’, - σ.σ: στη θέα και μόνο του περήφανου μονοκέφαλου αετού, συμβόλου των Παφραίων, ο επισκέπτης συγκλονίζεται – θυμίζει σε ντόπιους και επισκέπτες τα ονόματα των οικογενειών των πρώτων Ελλήνων κατοίκων του Μαργαριτίου, στην πλειοψηφία τους Πόντιοι από την Πάφρα και τέσσερις οικογένειες από την Προύσα της Μικράς Ασίας.

Ήδη το μνημείο συμπληρώθηκε με την αναγραφή όλων των ονομάτων και της δεύτερης γενιάς και θα ακολουθήσει η αναγραφή όλων των ονομάτων και της τρίτης γενιάς σύντομα. Ο πρόεδρος εξηγεί γιατί ο σύλλογος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δημόσιο γενεαλογικό δένδρο, αντί της έκδοσης ενός λευκώματος π.χ.:’ Το βιβλίο θα είναι στο συρτάρι του συλλόγου και θα βγαίνει σε κάποια επέτειο. Ο επισκέπτης, ο περαστικός από το Μαργαρίτη, δεν θα γνωρίζει. Αποφασίσαμε, δημόσια, όχι μόνο να διαφυλάξουμε αλλά να μαρτυρούμε την ταυτότητα μας. Αυτοί είμαστε, αυτή είναι η ιστορία μας’.

Ακούστε τον κ. Καρασακαλίδη Βασίλη:

 

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής της Κυριακής

Από πέρυσι ο σύλλογος καθιέρωσε εκδήλωση μνήμης, η οποία φέτος πραγματοποιείται αυτή την Κυριακή , 8 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος καλεί, μέσα και από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, όλους τους Ξανθιώτες να συναντηθούμε στο όμορφο Μαργαρίτη από νωρίς το πρωί.

Στις 7:30 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, αμέσως μετά επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο και στην συνέχεια στο κιόσκι θα προσφερθεί το περίφημο κεσκέκ –ιδιαίτερης παρασκευής, συνταγή παραδοσιακή της Πάφρας- και χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα από τις ‘μαστόρισσες’ γυναίκες του συλλόγου.

Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας θα διασκεδάσουμε όλοι μαζί, με αυτόν το αξεπέραστο τρόπο που επινόησαν οι Παφραίοι, να μαρτυρούν την ιστορία τους ακόμη και μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια τους (σ.σ: ο κ. Καρασακαλίδης θύμισε την περυσινή εμφάνιση στην εκδήλωση μνήμης του χορευτικού του συλλόγου των Σερρών, με το χορό που αναπαριστά το ‘Ζάλογγο της Πάφρας’, τη θυσία των ηρωικών κοριτσιών  της Πάφρας που έπεσαν στο γκρεμό για να μην καταλήξουν στα χαρέμια των Τούρκων…)

Λίγα λόγια για το πώς έφτασαν στο Μαργαρίτη οι πρώτοι Έλληνες κάτοικοι, θα πει ο πρόεδρος του συλλόγου, καλωσορίζοντας τους Ξανθιώτες στην εκδήλωση.

 

Ένας σύλλογος που μιλά με έργα

Ο κ. Καρασακαλίδης , ενημερώνει ότι στις 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η 1η Γιορτή Νεολαίας, με στόχο να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ντόπιοι και επισκέπτες το πανέμορφο Μαργαρίτη.

Ο Σύλλογος, το Δ.Σ και ο Πρόεδρος  είναι αποφασισμένοι να ξαναφέρουν ανθρώπους στο Μαργαρίτη, που σήμερα , δυστυχώς, δεν έχει μόνιμους κατοίκους.

Ήδη ο σύλλογος, δουλεύοντας προς αυτήν την κατεύθυνση,  μετέτρεψε σε μουσείο το δημοτικό σχολείο, με την ιστορία των κατοίκων του οικισμού να ‘ζωντανεύει’ μέσα στις αίθουσες, διαμόρφωσε σε χώρο φιλοξενίας τον παιδικό σταθμό, όπου μπορεί όποιος επιθυμεί να διαμένει δωρεάν, και μαζί με συλλόγους Παφραίων από όλη την Ελλάδα εργάζονται ώστε να διοργανώσουν όλοι μαζί ένα αντάμωμα!

Ο κ. Καρασακαλίδης ευχαρίστησε δημόσια το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, για την έμπρακτη στήριξη που προσέφερε και προσφέρει για να υλοποιηθούν οι δράσεις του συλλόγου.

Τέλος, για μια ακόμη φορά ο κ. Καρασακαλίδης , προέτρεψε δημόσια όποιο νέο ζευγάρι επιθυμεί να παντρευτεί, με παραδοσιακό τρόπο, και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, να απευθυνθεί στον ίδιο:’ δεν είμαι πλούσιος. Αλλά θα αναλάβω τα έξοδα, για να γίνει ο γάμος , εδώ, στον Άγιο Νικόλαο. Αν δώσει ο Θεός και κάνουν πολλούς απογόνους , ας με θυμηθούν δίνοντας το όνομα σε ένα παιδί τους, αν το θέλουν και αυτό. Η μεγαλύτερη πληγή της χώρας μας είναι το δημογραφικό. Όσο μπορούμε και όσοι μπορούμε , ως Έλληνες, πρέπει κάτι να κάνουμε. Λίγα-λίγα μάζεψα τα χρήματα και τα φυλάω για το πρώτο ζευγάρι…’

Πρόεδρε, τα λόγια μπροστά στα έργα του συλλόγου σας, είναι απλώς περιττά… Με απεριόριστο σεβασμό, το ελάχιστο από την πλευρά μας, η δημοσιοποίηση τους…

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Σταυρούπολη