'Ελληνες, Ιταλοί και Γερμανοί καθηγητές πανεπιστημίων και φοιτητές, γνωρίζουν την περιοχή μας και προσφέρουν γνώση στη χρήση νέων τεχνολογιών.

1ο σχολείο χρήσης  νέων τεχνολογιών για την αποτύπωση μνημείων και χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

-Καθηγητές, βοηθοί, φοιτητές από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμπορεύονται στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

- Ο Αριστείδης Σιγλίδης, ανέλαβε και ολοκλήρωσε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, φέρνοντας σε επαφή τα ιδρύματα και τους φορείς,  ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ώσμωση,  προς όφελος της επιστήμης και της κοινωνίας.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δραστηριότητες  του 1ου θερινού σχολείου στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, με θέμα τη χρήση νέων Τεχνολογιών για την αποτύπωση μνημείων και χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος με καθηγητές και φοιτητές από Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τη  Δευτέρα 27  και θα διαρκέσουν έως  και την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 με την τελευταία ημέρα ανοιχτή σε όλους καθώς  θα θα παρουσιαστούν οι εργασίες αποτύπωσης των φοιτητών στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Αβδήρων.

Για μία ακόμη φορά αποδυκνείεται έμπρακτα πως η αγάπη για τον τόπο μας και η θετική ενέργεια σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, καθώς το γραφείο του Πολιτικού Μηχανικού Αριστείδη Σιγλίδη στην Ξάνθη, ανέλαβε και ολοκλήρωσε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, φέρνοντας σε επαφή τα ιδρύματα και τους φορείς,  ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ώσμωση,  προς όφελος της επιστήμης και της κοινωνίας.

Ο Άρης Σιγλίδης μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο εγχείρημα, το σχολείο να λειτουργήσει στην Ξάνθη που αγαπάμε, αλλά και για την ικανοποίηση που κάποιος μπορεί να πάρει από την επιτυχή έκβαση των πραγμάτων, βάζοντας το λιθαράκι του στην ανάπτυξη και την τόνωση της επισκεψημότητάς στην περιοχή.

Οι καθηγητές και οι φοιτητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό γνωρίζουν τις ομορφιές του τόπου, γεύονται τη φιλοξενία μας, θα ζήσουν τις μοναδικές στιγμές που προσφέρει η Παλιά Πόλη της Ξάνθης με τις γιορτές της και θα είναι οι καλοί πρεσβευτές της περιοχής μας στους τόπους τους.

Το θερινό σχολείο διοργανώνεται από καθηγητές:

- του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 -του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, του τμήματος Συντήρησης και Κατασκευών του Πανεπιστημίου IUAV di Venezia της Ιταλίας

 - του Τμήματος Γεωδαισίας του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Καρλσρούης στη Γερμανία.

Στο πρόγραμμα  συμμετέχουν συνολικά 6 Καθηγητές, 9 βοηθοί τους και 30 φοιτητές από  Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα  με τους φοιτητές που θα εκπαιδευτούν στη χρήση νέων τεχνολογιών για την αποτύπωση μνημείων,  θα επιμορφωθούν και 2 υπάλληλοί της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, δίνοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

Αντικείμενο του θερινού σχολείου είναι η εκπαίδευση φοιτητών (Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) στη χρήση σύγχρονων μεθόδων και συγκεκριμένα Φωτογραμμετρίας (επίγειας και εναέριας,  με χρήση drone) σάρωσης με Laser για την αποτύπωση του Αρχαιολογικού Χώρου των Αβδήρων και τη δημιουργία 3D Μοντέλων και Σχεδίων αποτύπωσης,  σε μεγάλες κλίμακες (1:50, 1:500 και 1:10).

Το θερινό σχολείο υποστηρίζεται από:

-την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

- τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ξάνθης

- το Δήμο Αβδήρων.

Οι φοιτητές φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις των μαθητικών κατασκηνώσεων Αβδήρων.

Καθημερινά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών πεδίου και της επεξεργασίας των δεδομένων  πραγματοποιούνται  προγραμματισμένες ομαδικές επισκέψεις των φοιτητών και των συνοδών καθηγητών τους σε σημεία περιηγητικού- τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής των Αβδήρων (μουσείο Αβδήρων, τοπικό  οινοποιείο, χώρους συνεστίασης, λίμνη Βιστωνίδα) και της πόλης της Ξάνθης με την ευκαιρία του μεγάλου θεσμού του Δήμου Ξάνθης «Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 2018».

Με την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης,   σε μια εκδήλωση ανοικτή στο κοινό, την τελευταία ημέρα (Παρασκευή 31/8),  θα παρουσιαστούν οι εργασίες αποτύπωσης των φοιτητών στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Αβδήρων.

Στα παραλειπόμενα του σχολείου,  στα πλαίσια της φιλοξενίας,  είναι η θετική ενέργεια που αποπνέεται από τις επισκέψεις τους αλλά και η βοήθεια που παρείχε το συνεργείο του Γιάννη Ζερζελίδη στο όχημα από την Ιταλία που αντιμετώπισε βλάβη και αντιμετωπίστηκε άμεσα και εθελοντικά.

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά