Κωνσταντίνος Γεωργαντζής - Ξυλογλυπτική μικροτεχνία στην Πινακοθήκη του Δήμου Ξάνθης

Οι εκθέσεις  στην Πινακοθήκη του Δήμου Ξάνθης στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2018  παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Γνωστοί δημιουργοί  στο χώρο των   εικαστικών  εκθέτουν τα έργα τους και είναι πραγματικά ένας θησαυρός τέχνης, αντίληψης, αισθητικής, αυτό που παρουσιάζεται μπροστά σου.

Εμείς κατά τις επισκέψεις μας στη Δημοτική Πινακοθήκη φέτος στρέψαμε το ενδιαφέρον μας και σε νέους δημιουργούς που έχουν να δώσουν, πιστεύουμε στα εικαστικά πράγματα της Ξάνθης.

Κωνσταντίνος Γεωργαντζής - Ξυλογλυπτική μικροτεχνία

Στη Δημοτική Πινακοθήκη συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Γεωργαντζή που παρουσιάζει τέσσερα έργα του που έχουν καταρχήν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Οι διαστάσεις τους δεν ξεπερνούν τα 6-7 εκατοστά και παρόλο το μικρό τους μέγεθος έχουν απίστευτη λεπτομέρεια στη χάραξή τους. Τόση λεπτομέρεια που κάποιος για να δει όλη της τη διάσταση μπορεί να χρειαστεί και μεγεθυντικό φακό.

 

Ο Κωνσταντίνος Γεωργαντζής ασχολείται με την Ξυλογλυπτική Μικροτεχνία από το 2002 και έχει παρουσιάσει τα έργα του σε αρκετές εκθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έφτασε η στιγμή να τα παρουσιάσει και στην Ξάνθη στη Δημοτική Πινακοθήκη στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2018 καθώς όπως μας δήλωσε θεωρεί σημαντική τη συνεισφορά των εικαστικών στη λειτουργία των γιορτών συμβάλλοντας στο  επίπεδο και την αισθητική της διοργάνωσης.  «Πιστεύω ότι είναι χρέος μας να συμμετέχουμε στις γιορτές, να αγωνιζόμαστε ώστε να παρουσιάζουμε νέες δημιουργίες και να γινόμαστε έμπρακτα αρωγοί της πολύτιμης προσπάθειας που καταβάλλει ο Δήμος,  συνεισφέροντας στον πολιτισμό και στη λειτουργία της πόλης και όχι μόνο να γκρινιάζουμε από τον καναπέ του σπιτιού μας», μας λέει χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα ευχαριστεί το Δήμο Ξάνθης και το Κέντρο πολιτισμού για τη δυνατότητα που δίνει, ώστε και νέοι δημιουργοί να παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

Η μικροτεχνία είναι τέχνη της απεικόνισης πάνω σε ξύλο. Είναι από τις πιο αρχαίες τέχνες. Η Βυζαντινή μικροτεχνία συνδέεται με εκκλησιαστικά μοναστηριακά έργα, όπως είναι τα εγκόλπια, οι σταυροί, οι εικόνες.

 Ο Κωνσταντίνος Γεωργαντζής γνώρισε την Ξυλογλυπτική μικροτεχνία στο Άγιο Όρος, που το επισκεπτόταν αρκετά συχνά κατά τα εφηβικά του χρόνια,  ως προσκυνητής, από μοναχούς που ασκούσαν το «εργόχειρο» της Βυζαντινής μικροτεχνίας.  Η δυσκολία της τέχνης αυτής και η αφοσίωση σε αυτήν του έδωσε το κίνητρο να ξεκινήσει δειλά δειλά να πειραματίζεται πάνω στο ξύλο.

Οι πολλές απορίες που είχε γύρω από  την τέχνη αυτή του έδωσαν τη δυνατότητα να μάθει πολλά και τελικά παρακολουθώντας από κοντά τα εργόχειρα των μοναχών να πάρει την ώθηση για να συνεχίσει με περισσότερο μεράκι και υπομονή.

«Είναι μια δύσκολη τέχνη», μας λέει, «αυτή η δυσκολία την κάνει και περισσότερο συναρπαστική. Με όπλο την υπομονή, την πίστη, την αγάπη, το μεράκι, μπορείς να διαθέσεις δεκάδες και άλλες φορές εκατοντάδες ώρες δουλειάς μέχρι να ολοκληρώσεις ένα έργο. Όταν όμως αυτό συμβεί τα συναισθήματά σου είναι απερίγραπτα, είναι μοναδικά, είναι θαυμάσια», μας εκμυστηρεύεται.

Τα ξυλόγλυπτα έργα ο Κωνσταντίνος Γιωργαντζής τα κατασκευάζει  σε πυξό, πρόκειται για ένα ξύλο που είναι περισσότερο γνωστό ως πυξάρι. Είναι ένα ξύλο πυκνό, κιτρινωπό, ιδανικό για λεπτομέρειες και έχει φυσικό δηλητήριο ώστε να μην το τρυπάει το σαράκι και να μην  αλλοιώνεται από το χρόνο.

Ο Κωνσταντίνος Γεωργαντζής, παθιασμένος με την τέχνη και με τη δημιουργία μας μιλά πολύ ώρα για τα έργα που έχει μαζί του. Μας δίνει ακατάπαυστα πληροφορίες και είναι πρόθυμος να ενημερώσει οποιονδήποτε ενδιαφέρεται. Το Τηλέφωνο του Κ. Γεωργαντζή είναι: 697 608 7683.

Αυτά που βλέπετε είναι ένα δείγμα, μας διευκρινίζει. Έχει κάνει αρκετά, άλλα βρίσκονται ακόμη στην κατοχή του,  άλλα όχι.

Μερικές φορές η έννοια του δώρου μπορεί να είναι ουσιαστική και όχι τυπική.

Οι εκθέσεις στην Πινακοθήκη του Δήμου Ξάνθης συνεχίζουν τη λειτουργία τους και εμείς δεσμευόμαστε στο επόμενο διάστημα να σας γνωρίσουμε και με άλλους νέους δημιουργούς.

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά