Θ.Μουσόπουλος: 4 Οκτωβρίου 1919 : Τα ιστορικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Ξάνθης

 

Τα ιστορικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα που συντέλεσαν στην απελευθέρωση της Ξάνθης από τη βουλγαρική κατοχή, με ορόσημο την 4η Οκτωβρίου του 1919, τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή και επηρέαζαν άμεσα τις αποφάσεις των μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων για την τύχη της Θράκης, το κρίσιμο οκτάμηνο μετά την 4η Οκτωβρίου του 1919, για την πλήρη ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό και οι πρωταγωνιστές του, το πλιάτσικο των βουλγαρικών κατοχικών δυνάμεων όχι μόνο στη δημόσια και εκκλησιαστική περιουσία της πόλης αλλά και την ιδιωτική, κατά την αποχώρηση τους από την πόλη, καθώς και η άξια αναφοράς –κυρίως στις μέρες μας όπου για να ερμηνευθεί η έννοια του πολυτιμότερου αγαθού στη ζωή ενός ανθρώπου και πρωτίστως μιας κοινωνίας ανθρώπων όπως η ελευθερία, οφείλει ο ιστορικός να παρουσιάζει τα αποτελέσματα που επιφέρει, όπως αντίστοιχα να γνωστοποιεί τις θηριωδίες του πολέμου και της καταδυνάστευσης – ανάπτυξη, οικονομική και πνευματική, που σημειώθηκε στην ελεύθερη Ξάνθη, ‘ζωντάνεψε’ με την σφαιρική παρουσίαση των γεγονότων των Ελευθερίων της Ξάνθης, ο συγγραφέας, ιστορικός και ποιητής κ. Θανάσης Μουσόπουλος, στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Εκούσια, δια της ιστορίας, ‘σκόνταψε’ στις ταραγμένες ημέρες μας ‘δείχνοντας’ όσους επιχειρούν να ξεγελάσουν ή να σβήσουν και να ξαναγράψουν την ήδη καταγεγραμμένη ιστορία:’ με αυτούς η ιστορία γελά’, θα πει χαρακτηριστικά.

(Σ.σ: έκδηλη η ικανοποίηση του Θ.Μουσόπουλου, την οποία εξέφρασε δημόσια κατά τη συζήτηση, για την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης να βραβεύσει σήμερα στο πλαίσιο του εορτασμού των ελευθερίων της πόλης τον μαθητή του, καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρο Λάππα, και τον φίλο και συνοδοιπόρο του στην επιτροπή ειρήνης Ξάνθης, αναγνωρισμένο από την διεθνή επιστημονική κοινότητα, ομότιμο καθηγητή στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ, Θωμά Βουγιουκλή).

Η τοποθέτηση του κ. Μουσόπουλου- και συγκεκριμένα μια αναφορά του στο Ρήγα Φεραίο - προκάλεσε την παρέμβαση του συμπολίτη κ. Τάκη Σιδηρόπουλου, ο οποίος δημοσιοποίησε ότι διαθέτει στο προσωπικό ιστορικό του αρχείο, χάρτη στενού συνεργάτη του πραγματιστή- οραματιστή Ρήγα Φεραίου, τον οποίο θέτει στη διάθεση του κ. Μουσόπουλου και όχι μόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Μουσόπουλος δεσμεύθηκε να παρουσιάσει, σε μια από τις επόμενες εκπομπές μας, τη νέα του συγγραφική δουλειά με τίτλο: ‘Σαν το παλιό κρασί…60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη’ που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τελεία και Παύλα. Πρόκειται για το ‘απόσταγμα’ της σχολαστικής και πολύχρονης- από το 1972- ενασχόλησης του Θανάση Μουσόπουλου με το έργο και την πολύπλευρη προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα, που ‘κατέκτησε’ με το πνεύμα του την οικουμένη.

Ο κ. Μουσόπουλος, τέλος, προέτρεψε τους συμπολίτες/σες να αναζητήσουν την τελευταία πολιτιστική περιοδική έκδοση  των εκδόσεων Τελεία + Παύλα, την αρχισυνταξία της οποίας ο Μ.Πασχίδης και η Α.Ηλιάδου εμπιστεύθηκαν στον Θ.Μουσόπουλο.

Η έκδοση διανέμεται δωρεάν και είναι ένα ανθολόγιο των ανθρώπων του πνεύματος της Ξάνθης και της περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Τέλος, κατέθεσε για μια ακόμη την πάγια θέση του- διατυπωμένη εδώ και χρόνια με ενυπόγραφα άρθρα στον τοπικό τύπο, χωρίς περιστροφές και με μοναδικό κριτήριο την παιδαγωγική αποτελεσματικότητα-  για το επίκαιρο ζήτημα των βιβλίων των μειονοτικών σχολείων που ήρθε στο προσκήνιο μέσω των αντιδράσεων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των μαθητών των σχολείων.

Ακούστε τον κ. Θ.Μουσόπουλο.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά