Θ. Βουγιουκλής και Α. Λάππας τιμήθηκαν από το Δήμο Ξάνθης. Ακούστε.

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης Τιμήθηκαν από το Δήμο Ξάνθης ο Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Θωμάς Βουγιουκλής και ο Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξανδρος Λάππας.

Η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε πολίτες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996, από τον  αείμνηστο Δήμαρχο Ξάνθης  Φίλιππο Αμοιρίδη και συνεχίστηκε από τον κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, ενώ ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος καθιέρωσε η εκδήλωση αυτή να πραγματοποιείται στη μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο του Δημαρχείου με το κατάλληλο σκηνικό από στιγμές και σημεία χαρακτηριστικά της Ξάνθης.

 


Έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να ακούσετε και τις αντιφωνήσεις από τα τιμώμενα πρόσωπα που έγιναν κατά την εκδήλωση, καθώς σας παραθέτουμε παρακάτω, ολόκληρη την εκδήλωση.

 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης αναφέρθηκε στις τιμητικές διακρίσεις,  σημειώνοντας:

"ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Τέσσερις  (4)  Οκτωβρίου,

Μια ημερομηνία σταθμός για την Ξάνθη που γεμίζει με περηφάνια την ψυχή κάθε Έλληνα.

Η τετάρτη (4η) Οκτωβρίου σηματοδοτεί το τέλος των μαρτυρίων και των θυσιών, το τέλος της υποταγής.

Αυτές τις μέρες τιμούμε όσους παρέδωσαν τους εαυτούς τους στην  Πατρίδα, αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους στο όνομα, αλλά και στο όραμα της Ελευθερίας.

Εμείς σήμερα οφείλουμε να φανούμε άξιοι κληρονόμοι του ένδοξου παρελθόντος μας.

Άλλωστε, εμείς οι Ξανθιώτες, ως Έλληνες, είμαστε λαός υπερήφανος.

-Έχουμε αξιοπρέπεια και φιλότιμο, γνώση, ήθος και χαρακτήρα.

-Έχουμε αρχές και παραδόσεις,

Μα πάνω από όλα γνωρίζουμε τι θα πει αγάπη για την πόλη μας, για την Πατρίδα, και αυτό δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή την ιδιαίτερη μέρα τιμούμε συμπολίτες μας που με το έργο και την προσφορά τους αποτελούν παράδειγμα στήριξης της κοινωνίας και έμπνευσης των νεότερων.

Τιμούμε ανθρώπους που εργάστηκαν άοκνα, με την πολύχρονη προσφορά τους στην επιστήμη, διεύρυναν το ερευνητικό πεδίο με καινοτόμες ιδέες. Οι τιμώμενοι συμπολίτες μας, με το σημαντικό τους έργο, συνέβαλλαν στη διαμόρφωση νέων, εξελιγμένων δεδομένων, με την εφαρμογή αυτών σε διαφόρους τομείς που συμβάλλουν στην βελτίωση του ευ ζην.

 Τίμησαν και τιμούν την πόλη μας, και την προβάλουν σε όλο τον κόσμο! 

Στη φετινή καθιερωμένη εκδήλωση για τα Ελευθέρια της πόλης ο Δήμος Ξάνθης αποτίνει φόρο τιμής στην επιστήμη, τη θετική σκέψη, το ήθος και τον πολιτισμό.

-Ο Θωμάς Βουγιουκλής. Ομότιμος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, διατέλεσε και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, είναι γνωστός και πολύ αγαπητός στην Ξάνθη και τους ξανθιώτες.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα καθαρά μαθηματικά και ειδικότερα στην άλγεβρα των υπερδομών όπου έχει θεμελιώσει ένα κλάδο που πήρε το όνομα του, τις Έιτς Βι –δομές (Ην-δομές). Σχετικό είναι το βιβλίο του Υπερδομές και οι Παραστάσεις τους («Hyperstructures and Their Representations», Hadronic Press, USA, 1994).

Έχει πλήθος ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά, συμμετείχε και διοργάνωσε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και προπαντός στο εξωτερικό, επισκέπτης καθηγητής στο  ΜΙΤ, USA, στο Udine, Ιταλία και στο  Bangor  της Ουαλίας.

-Αλέξανδρος Λάππας. Φυσικός, διατελεί διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη. Στο ερευνητικό του αντικείμενο έχει καταξιωθεί διεθνώς και έχει αναπτύξει επιστημονικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο.

Επιλέχθηκε, με ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, για έρευνα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, για την πραγματοποίηση διεπιστημονικής βασικής έρευνας στο πεδίο του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας.

 Η ομάδα του επικεντρώνεται στη σύνθεση νανοϋλικών με χημικές μεθόδους και στη μελέτη της δομικής και ηλεκτρονιακής συμπεριφοράς τους, χρησιμοποιώντας προηγμένες πειραματικές τεχνικές FUN-L.

Ο τόπος μας, ιδιαίτερα σήμερα παρά ποτέ, έχει ανάγκη τους δημιουργικούς - ενεργούς πολίτες, της συμμετοχής και της προσφοράς.

Η Ξάνθη είναι περήφανη στα πέρατα του κόσμου για τα παιδιά της.

Οι ενεργοί πολίτες, αποτελούν ελπίδα και υπόδειγμα θέλησης και είναι αυτοί που στο πρόσωπό τους ο Δήμος μας αναγνωρίζει την προσφορά στην Ξάνθη, στο περιβάλλον, στην κοινωνία.

Εκφράζω την εκτίμησή μου στα τιμώμενα πρόσωπα, ευχόμενος να έχουν δύναμη να εκπληρώνουν στο έπακρο τα όνειρα και τους μελλοντικούς τους στόχους.

Ευχαριστώ!"

 

Η Αντιφώνηση του κ. Θωμά Βουγιουκλή:

"Σεβασμιότατε, κ Δήμαρχε,

Ευχαριστώ από καρδιάς τον κ Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την μεγάλη Τιμή να με βραβεύσουν σήμερα στα 99 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης, της πόλης που ζω, εργάζομαι και έκανα την οικογένειά μου εδώ και 44 χρόνια.

Αυτοπροσδιορίζομαι ως ερευνητής, θεωρητικός μαθηματικός ή καθαρός μαθηματικός, ή με τα δικά μου λόγια, είμαι ένας ανεφάρμοστος Μαθηματικός. Ανεφάρμοστος όπως οι ποιητές και οι ονειροπόλοι.

Αυτό κάνω από τότε που διορίστηκα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το 1974 μέχρι το 2015 που αφυπηρέτησα. Τύχη αγαθή μου έλαχε να εκπονήσω και το πρώτο Διδακτορικό σε ολόκληρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εν έτη 1980: ύψιστη τιμή! Κύριο αντικείμενό μου είναι οι Υπερδομές όπου ανακάλυψα κάποιες που πήραν και το όνομά μου και λέγονται διεθνώς Hv-structures. Στις υπερδομές έχουμε τις υπερπράξεις δηλαδή σε δυο αντικείμενα αντιστοιχούμε περισσότερα από ένα αντικείμενα. Στο χώρο αυτό εισήγαγα τις ασθενείς ιδιότητες και τις θεμελιώδεις σχέσεις. Έτσι για παράδειγμα αν ο Ένας είναι «φίλος» με τον Δεύτερο και ο Δεύτερος είναι «φίλος» με τον Τρίτο τότε εγώ θεωρώ τον Ένα «φίλο» με τον Τρίτο!

Ασχολούμαι και με τα Μαθηματικά Μοντέλα όπως η Ράβδος των Vougiouklis & Vougiouklis με εφαρμογή στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ατυχώς ή ευτυχώς έτυχαν οι υπερδομές μου εφαρμογής στη Φυσική παραγωγής ήπιας και ακίνδυνης μορφής ενέργειας! Εφαρμογής στη βιολογία και στη δομή των μικροσωματιδίων. Λέω ατυχώς διότι δεν γνωρίζω το «πώς» εφαρμόζονται, πράγμα που είναι αντικείμενο άλλων ειδικών.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω το κύριο συμπέρασμα, το απαύγασμα της μακροχρόνιας έρευνάς μου: Στη Ζωή, στις Τέχνες και στις Επιστήμες δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα! Όλα τα προβλήματα έχουν και μάλιστα πολλές λύσεις! Άσχετο αν δε μας αρέσουν ή αν δεν παίρνουμε την κατάλληλη λύση! Παρατηρήστε ότι όλα τα προβλήματα βρίσκουν μια λύση αν δεν επέμβουμε! Αφού όμως θέλουμε να βρούμε αρκετά κατάλληλη λύση, ας συνεννοηθούμε ζώντες/δρώντες, καλλιτέχνες και επιστήμονες! Είναι επιστημονική επιταγή!

Στα Μαθηματικά, όταν λυθεί ένα πρόβλημα, γεννιούνταν δέκα. Έτσι γεννιούνταν και οι απορίες: όσο ζω, απορώ. Λες το Όν να μας τη βγει και να πει το παν να ρει; Πρώτα κατάλαβα και μετά μετάλαβα ή πρώτα μετάλαβα και μετά κατάλαβα; Αφού θέλω ν’ αγαπώ, μήπως είμαι αθεράπευτος εραστής; Αφού ο Άνθρωπος γεννιέται Άνθρωπος γιατί μια ζωή προσπαθεί να γίνει Άνθρωπος;"

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά