Το ERASMUS + συνεχίζει να ανοίγει τους ορίζοντες της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας/ Καινοτόμο πρόγραμμα υλοποιείται στο 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης με συμμετοχή τεσσάρων χωρών

 

Πολύτιμο, καινοτόμο και ευέλικτο εκπαιδευτικό πολυεργαλείο αποδείχθηκε το πρόγραμμα ERASMUS + για την εκπαιδευτική κοινότητα της ευρωπαϊκής ένωσης .

Δοκιμάστηκε, μετεξελίχθηκε έδωσε και συνεχίζει να δίνει μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά το κυριότερο, όταν αναφέρεται κανείς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι το γεγονός ότι αξιολογείται ως σταθερά επιτυχημένο στη μύηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων – ‘συμμετέχουν’ αναλαμβάνοντας τη φιλοξενία των αποστολών των σχολείων – σε σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, τέτοιες που καθιστούν την παιδεία ως αναμφισβήτητο εργαλείο στην διαδικασία της εξέλιξης –άρα όχι μόνο της διατήρησης αλλά και της ανάπτυξης- των ανθρώπινων κοινωνιών.

Χθες Δευτέρα, το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης υποδέχθηκε αποστολές από τέσσερα σχολεία αντίστοιχων χωρών στα πλαίσια υλοποίησης ενός ακόμη προγράμματος ERASMUS + με θέμα:’ GAME –based education or how to make IEarning  easier’.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Έλενα Τάτσιου, συνοδευόμενη από συναδέλφους της από τα φιλοξενούμενα σχολεία της Αυστρίας, της Ρουμανίας-σ.σ: το σχολείο εταίρος της Ρουμανίας είναι ειδικό σχολείο- Λιθουανίας και Τουρκίας, εξήγησε τη φιλοσοφία του τρέχοντος προγράμματος, εστιάζοντας στα εφόδια που παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι φιλοξενούμενες καθηγήτριες δήλωσαν κατενθουσιασμένες από την ελληνική φιλοξενία και με τη σειρά τους επεσήμαναν πως μέσω της εναλλακτικής και συνάμα σύγχρονης φιλοσοφίας που διέπει όλα τα θεματικά αντικείμενα του ERASMUS+ , χτίζονται στέρεες γέφυρες , με κοινό τόπο την εκπαίδευση, ανάμεσα στους λαούς .

Η κ. Τάτσιου – και συμφώνησαν μαζί της και οι φιλοξενούμενες καθηγήτριες- σημείωσε με έμφαση ότι η εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρουν αυτά τα προγράμματα, ανοίγοντας ορίζοντες γνώσεις και διευρύνοντας τα πεδία δράσης, μυούν τους αυριανούς πολίτες στην επί της ουσίας έννοια της δια βίου μάθησης, οικοδομώντας υγιείς κοινωνίες, με πολίτες ‘μετόχους’ παιδείας.

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι το σχολείο της συμμετέχει σε ένα ακόμη θεματικό αντικείμενο του ERASMUS +, το οποίο αναδεικνύει έννοιες όπως η ενσυναίσθηση αφού παιδεία πρωτίστως είναι να μάθει ο άνθρωπος να ερμηνεύει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του. Πως εκπαιδεύονται σε ένα τέτοιο θεματικό αντικείμενο οι μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου; Μα μέσω του θεάτρου και τη δραματοποίησης!

Ακούστε τη συνέντευξη.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά