Οι νικήτριες στις ενότητες ποίησης και παραμυθιού του 1ου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Δημιουργίας για παιδιά και εφήβους του Ι.Θ.Τ.Π, στο δημοτικό ραδιόφωνο: η 15χρονη Κωνσταντίνα-Ραφαηλία Καρταλίδου και η 13χρονη Σταματία Κανταρτζή

 

 

Η Ξάνθη του πολιτισμού και της δημιουργίας έχει μέλλον λαμπρό.

Και δεν αποτελεί επίκαιρο ‘ευχολόγιο’ λόγω εορτών η παραπάνω διαπίστωση αλλά γεγονός καταγεγραμμένο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Ο 1ος Διαγωνισμός ‘Καλλιτεχνικής Δημιουργίας για παιδιά και εφήβους με θέμα, «Ξάνθη – Θράκη: ένα ταξίδι στον πολιτισμό», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων συνεχούς παρουσίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Ξάνθης αλλά και της Θράκης γενικότερα, έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να το συνειδητοποιήσουμε.

Παιδιά και έφηβοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου, συμμετείχαν στον διαγωνισμό με θέρμη, καλλιτεχνική ανησυχία, δημιουργία και έκφραση, δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό.

Στη σημερινή ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου φιλοξενήθηκαν δύο νικήτριες του διαγωνισμού, από τις ενότητες της ποίησης και του παραμυθιού.

Η 15χρονη Κωνσταντίνα-Ραφαηλία Καρταλίδου, μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου, η οποία με το ποίημα της ‘Η πόλη της Ξάνθης’ έλαβε το 1ο βραβείο άριστης συμμετοχής και η 13χρονη Σταματία Κανταρτζή, μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου, η οποία έλαβε το 1ο βραβείο άριστης συμμετοχής για το παραμύθι της με τίτλο ‘ Το κορίτσι και η μαριονέτα’.

Οι δυο νεαρές Ξανθιώτισσες, συνοδευόμενες από τους γονείς τους, εντυπωσίασαν με το συγκροτημένο λόγο τους, λόγος με μέτρο και ουσία,  την ευγένεια τους κυρίως όμως από το γεγονός ότι και οι δύο ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένες για το άριστο υλικό που παρέδωσαν στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Η Κωνσταντίνα-Ραφαηλία ασχολείται με την ποίηση και τη συγγραφή στίχων τα τελευταία τρία χρόνια και ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα την Αμφίπολη, ενώ η Σταματία αποτυπώνει τη δημιουργική της φαντασία στο χαρτί από την Ε’ Δημοτικού και γράφει ασταμάτητα!

Μίλησαν για το πώς βίωσαν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ποια ήταν η πηγή της έμπνευσης τους και τι ήθελαν να αναδείξουν για την πόλη τους μέσα από τα έργα τους.

Στις δημιουργίες και των δυο η ιστορία της Ξάνθης και των ανθρώπων της αναδεικνύεται με αριστοτεχνικό τρόπο.

Στη συζήτηση, με τις δυο πολλά υποσχόμενες νεαρές Ξανθιώτισσες, συμμετείχε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, κ. Βασίλης Μακέδος, ο οποίος εστίασε στη διάκριση των δυο κοριτσιών και μάλιστα σε δυο ενότητες ιδιαίτερα απαιτητικές, σημείωσε δε ότι κύριο χαρακτηριστικό όλων των συμμετοχών που ξεπέρασαν τις εκατό  -σ.σ: 100 ήταν μόνο στη ζωγραφική- ήταν το υψηλό επίπεδο των δημιουργιών σε όλες τις ενότητες.

Στόχος του Συλλόγου Φίλων του Ι.Θ.Τ.Π είναι η διεξαγωγή του Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Δημιουργίας κάθε δύο χρόνια, σε επίπεδο Περιφέρειας Α.Μ.Θ, ώστε τα δημιουργικά ταλέντα των παιδιών και των εφήβων να ενθαρρύνονται, να αναδεικνύονται και να αποτελούν μέρος της παιδαγωγικής διαδικασίας στο σημαντικότερο θεμέλιο της : αυτό του πολιτισμού σε όλο του το εύρος.

Ακούστε τη συνέντευξη.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά