Για δεύτερη φορά στους δέκα φιναλίστ του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSat in Greece, η διαστημική ομάδα των Robospecialists/Γνωρίστε τους Ξανθιώτες Curious Spinner και το δορυφόρο τους

 

Τίποτε δεν τους σταματά!

Με το Δ.Σ , τους προπονητές /υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της ομάδας, τους γονείς τους και όλη την Ξάνθη στο πλευρό τους, ετοιμάζονται για δεύτερη φορά να κατακτήσουν το διάστημα!

Είναι η πενταμελής διαστημική ομάδα ‘ Curious Spinner’ του συλλόγου ρομποτικής, μαθηματικών , φυσικής και τεχνολογίας Robospecialists της Ξάνθης, δηλαδή τα μεγάλα μυαλά των μικρών Ξανθιωτών.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η διαστημική ομάδα των Robospecialists  πέτυχε – και δεν έτυχε καθόλου!- να είναι ανάμεσα στους δέκα φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Διαστημικής CanSat in Greece και ήδη ξεκίνησαν να προετοιμάζουν τη νέα τους αποστολή.

Η ομάδα , συνοδευόμενη από την ακούραστη πρόεδρο του Δ.Σ του συλλόγου κ. Μαρία Γκαγκώνη και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς κ.κ. Κώστα Παπαδόπουλο, φυσικό, και Μιχαήλ Λίτσο, φοιτητή στο τμήμα Η/Μ της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ , φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Τα πέντε παιδιά εντυπωσίασαν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων τους- λόγος συγκροτημένος και -το κυριότερο για την εποχή μας -πολιτισμένος και με επίπεδο αλλά και με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους. Και αναφερόμαστε σε μαθητές Λυκείων και Γυμνασίου.

Η διαστημική ομάδα των Robospecialists  απαρτίζεται από : την Ελένη Αβραμίδου, μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ, Σπηλιώτη Μιχάλη, μαθητή 3ου ΓΕΛ, Τσαντίδη Κυριάκο, μαθητή 3ου ΓΕΛ, Τσίλογλου Παναγιώτη, μαθητή 1ου ΕΠΑΛ , Μπαρτού Μαμούτ, μαθητή 6ου Γυμνασίου.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτές κ.κ. Παπαδόπουλος και Λίτσος ενημέρωσαν για το αντικείμενο του διαγωνισμού και για τον τρόπο εργασίας της ομάδας εξηγώντας πως τα παιδιά σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν το δορυφόρο τους.

Η πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γκαγκώνη ενημέρωσε για το διαγωνισμό, για την πρώτη εμπειρία της διαστημικής ομάδας αλλά και για ένα μέρος μόνο της πλούσιας δράσης του συλλόγου που μέσω του έμψυχου επιστημονικού δυναμικού του, έφτασε να δίνει τεχνογνωσία- επί των τομέων που δραστηριοποιείται -και στο εξωτερικό!

Οι επικείμενες δε συνεργασίες του συλλόγου με το Δ.Π.Θ και με άλλους συλλόγους της Ξάνθης ανοίγουν νέους ορίζοντες και για τους Robospecialists αλλά και την τοπική κοινωνία. Σεμινάρια εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνέδριο , προγραμματισμένα για το Μάρτιο, θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικαιρότητας τη φετινή άνοιξη.

Την παράσταση όμως έκλεψαν τα μέλη της ομάδας: οι Curious Spinner. Με απίστευτη ευκολία παρουσίασε το κάθε παιδί τον τομέα πάνω στον οποίο δουλεύει για να ολοκληρωθεί ο δορυφόρος τους, μίλησαν για τη συνεργασία τους , εξήγησαν το στόχο τους και αποκάλυψαν πως ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί ως ομάδα κατάφεραν γρήγορα να μετατρέψουν το αρχικό άγχος σε δημιουργία και επιμονή επίτευξης του σκοπού τους.

Μπορούμε όλοι να τους συναντήσουμε μέσα από τη σελίδα τους στο F.B και το Instagram, πληκτρολογώντας το όνομα της ομάδας , Curious Spinner ,  να παρακολουθούμε βήμα- βήμα το εγχείρημα και να συνομιλούμε μαζί τους.

Λίγα λόγια για το διαγωνισμό CanSat in Greece

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής. Στόχος του είναι η εξοικείωσή των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές λυκείου. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο διαγωνισμός διαθέτει κατηγορία και για προπτυχιακούς φοιτητές. Οι ομάδες αποτελούνται από 4 με 6 μέλη και καλούνται να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού για να την εκτελέσει. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή με την βοήθεια αλεξίπτωτου εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα.

Καλή επιτυχία Ελένη, Μιχάλη, Κυριάκο, Παναγιώτη, Μαμούτ!

Ακούστε τους.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τεχνολογία
Τοπικά