Το πρόγραμμα για σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, του ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Δευτέρα 4 Μαρτίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:00

Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων

Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Ποντίων σπουδαστών ΤΕΙ Καβάλας, Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου, Μυτιληναίων Καβάλας, Ερασμίου Ξάνθης «Γεώργιος Βιζυηνός», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Ποντίων Ξάνθης, Κιμμερίων «Αμφέραος».

Αίθουσα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Ι. Παπαχαρίση», Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9

18:00

Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη εικαστική έκφραση: κατασκευή αποκριάτικης μάσκας.

Τα Εργαστήρια Ζωγραφικής και Εικαστικής- Δημιουργικής Έκφρασης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, προσκαλούν, τους μικρούς τους φίλους να εκφραστούν καλλιτεχνικά και δημιουργικά. Τα παιδιά θα τολμήσουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους μάσκα, συμμετέχοντας στη διαδικασία προετοιμασίας, κατασκευής και διακόσμησης της. Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία. Είσοδος ελεύθερη

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

20:00

«Η Ξάνθη και ο  Στέφανος Ιωαννίδης», με τον Θανάση Μουσόπουλο, φιλόλογο, συγγραφέα.

Ο Στέφανος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1923 στην Ξάνθη, όπου και δραστηριοποιήθηκε πολιτιστικά και συγγραφικά. Η ζωή του στην πόλη κατά τα ταραγμένα χρόνια  του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου άσκησε μεγάλη επίδραση στο συγγραφικό έργο του. Έγραψε και κυκλοφόρησε ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα, ένα θεατρικό δράμα (ανέβηκε στη σκηνή από το Κ.Θ.Β.Ε.), ιστορικές μονογραφίες και λευκώματα για την Ξάνθη και βιβλία για τον πολιτισμό της. Από το 1960 ως το 1962 εξέδιδε και διεύθυνε τα «Θρακικά Χρονικά» (επιθεώρηση αρχαιολογίας, ιστορίας, λαογραφίας, πολιτιστικής έρευνας). Στις διακρίσεις που γνώρισε περιλαμβάνονται το Α΄ κρατικό βραβείο ανέκδοτης επαρχιακής πεζογραφίας, βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για συλλογή διηγημάτων του, έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών για το πολιτιστικό και συγγραφικό του έργο, βραβεία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τον Δήμο Ξάνθης και διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους της Ξάνθης και της Θεσσαλονίκης. Τέλος, το έντονο ενδιαφέρον του για την πολιτιστική ανάπτυξη της Ξάνθης γίνεται φανερό μέσα από την πρωταγωνιστική παρέμβασή του στη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης, όπου και διετέλεσε διευθυντής, καθώς και από τη δράση του ως ιδρυτικό μέλος της Φ.Ε.Ξ.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά