Ανεργία στο 42% στην Ξάνθη με αυξητικές τάσεις και παγίωση των ελαστικών μορφών εργασίας / Τα στοιχεία που παρουσίασε στη σύσκεψη της Θεσ/νικης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

Οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων περιέγραψαν την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους, με την ανεργία, την απλήρωτη και εκ περιτροπής εργασία, να αποτελούν τις μεγαλύτερες εργασιακές "πληγές". Σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία, οι περισσότεροι εργασιακοί εκπρόσωποι της Μακεδονίας και της Θράκης μίλησαν για μια εικόνα στην αγορά εργασίας που συνεχίζει να είναι ζοφερή, ειδικότερα σε νομούς όπως της Ξάνθης όπου η ανεργία ξεπερνάει το 42%, της Κομοτηνής που παραμένει στο 40% αλλά και περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, όπως ο νομός Φλώρινας με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 75%.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης , μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου τόνισε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης είναι στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, αποτυπώνουν το μέγεθος της πραγματικής ανεργίας στο Νομό και αναμένεται αύξηση καθώς τελειώνουν τα 8μηνα, στα οποία απασχολούνται αρκετοί συμπολίτες και ταυτόχρονα επιστρέφουν οι οικοδόμοι της Ξάνθης από το Κατάρ όπου είχαν μεταναστεύσει προς αναζήτηση εργασίας.

Πέρα από τις προσλήψεις που έγιναν από δυο εταιρείες, τα Πλαστικά Θράκης και τη SUNLIGHT, δεν υπήρξαν άλλες διέξοδοι για τους ανέργους της περιοχής, επισημαίνει.

Αμέσως μετά την ΔΕΘ το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης θα ζητήσει συνάντηση με τη Γ.Γ., του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να παρουσιάσει αναλυτικά τη κατάσταση που παγιώθηκε τα τελευταία πολλά χρόνια στο Νομό , ζητώντας παράλληλα να διευθετηθούν θέματα συνταξιοδότησης που ταλαιπωρούν άνεργους συμπολίτες άνω των 45 ετών αλλά και ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών του ΣΕΠΕ προκειμένου να διενεργούνται έλεγχοι για τη μαύρη εργασία.

Τα στοιχεία που δόθηκαν από τα Εργατικά Κέντρα της Β. Ελλάδας στη σύσκεψη  της Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν πως ακόμα μια χρονιά, η αποβιομηχάνιση, τα λουκέτα και η αβεβαιότητα κυριαρχούν σε πολλές περιοχές, όπως στη Δράμα και στο Κιλκίς, ενώ ολόκληρες περιοχές εξακολουθούν να ερημώνουν, με τη φυγή στο εξωτερικό να μοιάζει μονόδρομος, την ώρα που επιχειρήσεις σε πολλούς νομούς εξακολουθούν να μεταφέρουν την έδρα τους στις όμορες χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη τα συνδικάτα να μείνουν ζωντανά και μάχιμα, επισημαίνοντας πως ο αγώνας είναι μονόδρομος, με τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Θ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και τον Οργανωτικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Βαγγέλη Μουτάφη, να απευθύνουν κάλεσμα για μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2019, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου με βασικό σύνθημα: "Αγώνας για Ζωή και Όχι Επιβίωση".

Ακούστε τον κ. Α.Μπεμπεκίδη.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά