Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Φέτος είναι η 4η κατά σειρά χρονιά που το Δ.Π.Θ παρουσιάζει τις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες, μέσω των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και το αξιολογότατο επιστημονικό-ερευνητικό του έργο στη Δ.Ε.Θ.
‘Το Δ.Π.Θ. δεν είναι ένα απλό διδασκαλείο. Παράγει νέα γνώση και αυτήν διδάσκει’, υπογραμμίζει η αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης , καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, όπου ενημέρωσε το κοινό για την παρουσία του Πανεπιστημίου της Θράκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δημοσιοποίησε το αξιέπαινο ερευνητικό έργο που παρά τις δυσκολίες, λόγω κυρίως των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής σε συνδυασμό με το χρόνο που απαιτεί η έρευνα, υλοποιεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και γνωστοποίησε ότι σύντομα αναμένεται να εγκριθούν από την Περιφέρεια δύο εξαιρετικά σημαντικά έργα που θα εδραιώσουν το ερευνητικό του προφίλ: το ένα αφορά τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων, με έδρα την Ξάνθη, - σε αυτήν τη θερμοκοιτίδα θα καταθέτονται όλες οι καινοτόμες ιδέες και προσπάθειες ώστε να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία και διαχείριση για να παράξουν υπηρεσίες και προϊόντα- και το δεύτερο αφορά τον εμπλουτισμό του εξοπλισμού του Πανεπιστημίου, δεδομένο που θα ενισχύσει το πολυδιάστατο ερευνητικό του έργο (βιοενέργεια, ρομποτική, διαστημική κ.α.).
Στο περίπτερο 14 της ΔΕΘ, το Δ.Π.Θ θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει και φέτος όλη τη δραστηριότητα του και πρωτίστως το δυναμικό του κομμάτι που συνδυάζει την έρευνα με τη διδασκαλία, το οποίο του επιτρέπει να παράσχει ποιοτικές και καινοτόμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, σημειώνει η κ. Μιχαλοπούλου, η οποία ενημερώνει επίσης ότι το Σάββατο σε συνεργασία με τον ΟΒΙ- Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας- θα παρουσιάσουν σε μια κοινή εκδήλωση τη δράση τους.
Επίσης θα αναδειχθεί η αξιοθαύμαστη δουλειά των φοιτητών του πανεπιστημίου μας με τη συμμετοχή δύο ομάδων, της DRT που κατασκεύασε ένα μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο και της ΙΕΕΕ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που θα παρουσιάσει το σύνολο της δράσης της και των διαγωνισμών στους οποίους μετείχε.
Ο ανταγωνισμός στο κομμάτι της έρευνας είναι δεδομένος και εξαιρετικά αναπτυγμένος, επισημαίνει η αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ. και εξηγεί ποιες είναι εκείνες οι ιδιαιτερότητες που καλείται να αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο ώστε να συναγωνιστεί τα υπόλοιπα ΑΕΙ : η έρευνα απαιτεί χρόνο και εμπειρία. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το γεγονός ότι το Δ.Π.Θ είναι περιφερειακό Πανεπιστήμιο, δημιουργούν προβλήματα που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει το ίδρυμα. Για να ολοκληρωθεί ένα ερευνητικό project πρέπει να υπάρχουν συνθήκες τέτοιες που θα κρατούν εδώ για όσο χρόνο απαιτείται το έμψυχο ερευνητικό δυναμικό: ‘θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τα ερευνητικά μας έργα σε άλλα ΑΕΙ κρατώντας φυσικά το brand του Δ.Π.Θ . Όμως για τη Θράκη είναι εξαιρετικά σημαντικό να παράγεται εδώ το ερευνητικό έργο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου’ υπογραμμίζει.
Κλείνοντας, η κ. Μιχαλοπούλου εστιάζει σε δυο ακόμη θέματα: στο γεγονός ότι χωρίς καμία επιπλέον βοήθεια από το υπουργείο παιδείας, το Δ.Π.Θ λειτουργεί τρία νέα τμήματα , τα οποία μάλιστα παρουσίασαν μια εξαιρετική προσέλευση φοιτητών και, ενόψει της έναρξης της κινητικότητας, απευθύνει ανοιχτή δημόσια πρόσκληση να προτιμηθεί και να ενδυναμωθεί με διοικητικό προσωπικό το πανεπιστήμιο της Θράκης καθώς οι ανάγκες για διοικητική υποστήριξη είναι μεγάλες.
Ακούστε την Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ, κ. Μαρία Μιχαλοπούλου.
Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου