Δήμαρχος Μύκης: Άστοχη η καταγγελία Ι. Χατζηγκενέ, έσπειρε τον πανικό χωρίς λόγο, για το νερό του Εχίνου

Σε απάντηση της από 09.10.2019 καταγγελίας του Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Χατζηγκενέ Ιρφάν, με θέμα «Επιδημία Γαστρεντερίτιδας στον Εχίνο» σας γνωρίζουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν μας, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς κοινοποιήσαμε το σχετικό έγγραφο, στον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Εχίνου με το υπ’ αριθ. Πρωτ. 7053/09-10-2019 έγγραφο μας και ζητήσαμε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα καταγγελλόμενα.

Στην απάντηση του το Κέντρο Υγείας Εχίνου με το υπ’ αριθ. Πρωτ. 830/10-10-2019 έγγραφο του αναφέρει ότι:

  1. Εξετάστηκαν, στις 03-10-2019 37 άτομα, στις 04-10-2019 24 άτομα και στις 05-10-2019 17 άτομα και συνολικά εντός αυτών των τριών ημερών 78 ασθενείς. Εκ των οποίων με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας αντιμετωπίστηκαν μόνο σε 21 άτομα, εκ των οποίων τα 17 από τον Εχίνο.
  2. Δεν διαπιστώθηκε σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις ότι η γαστρεντερίτιδα προέρχεται από πόσιμο νερό.
  3. Δεν έγινε καμία διακομιδή ή παραπομπή παιδιού στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, λόγω συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι ο οικισμός του Εχίνου έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέσω του δημοτικού δικτύου υδροδότησης και δεν τροφοδοτείται από πηγές άλλων περιοχών με μεταφορά βυτιοφόρου οχήματος.

Η μεταφορά με βυτιοφόρο μπορεί να συμβεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει το φαινόμενο της λειψυδρίας. Κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα από 3 έως 5 Οκτωβρίου δεν έχει γίνει καμία μεταφορά νερού με βυτιοφόρο.

Συνεπώς, δεν υπήρξαν περισσότεροι από 100 κάτοικοι προσβεβλημένοι από τον ιό της γαστρεντερίτιδας που να έχουν επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Εχίνου κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 5 Οκτωβρίου, δεν μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο κρατικό Νοσοκομείο της Ξάνθης κανένα παιδί με το σύμπτωμα της γαστρεντερίτιδας, δεν έχει μεταφερθεί κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα νερό με βυτιοφόρο στον οικισμό του Εχίνου ούτε οι περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας που διαπιστώθηκαν προέρχονταν από το πόσιμο νερό όπως αυθαίρετα, ψευδώς και άστοχα είχε καταγγελθεί από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Χατζηγκενέ Ιρφάν σπέρνοντας τον πανικό χωρίς λόγο.

 

Ο Δήμαρχος Μύκης

Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν

 

 

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ ΙΡΦΑΝ

Περισσότεροι από 100 κάτοικοι, προσβεβλημένοι από τον ιο της γαστρεντερίτιδας, επισκέφθηκαν το κέντρο υγείας του Εχίνου το διάστημα από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου και τέσσερα παιδιά μικρής ηλικίας μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο  κρατικό Νοσοκομείο της Ξάνθης!

Ποιό το αίτιο του φαινομένου αυτού; Ως γνωστόν, η περιοχή του Εχίνου δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέσω του δημοσίου δικτύου υδροδότησης και ώς εκ τούτου, τροφοδοτείται από πηγές άλλων περιοχών. Η μεταφορά του νερού γίνεται με βυτιοφόρο όχημα.

Σε αυτή την περίπτωση, το αρμόδιο Υπουργείο του κράτους μας,ορίζει τα εξής:

Η μεταφορά του νερού με βυτία, θα γίνεται αφού προηγηθεί η σχετική άδεια από την οικεία Δημοτική Αρχή και η βεβαίωση, που θα αναγράφει την προέλευση του νερού προς πόση. Στο βυτίο, θα αναγράφεται το είδος του νερού και η προέλευση του και αυτό θα επιβεβαιώνεται από την οικεία Δημοτική Αρχή. Τα βυτία πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μέταλλο που δεν επιδέχεται οξείδωση και δεν θα φέρουν εσωτερικές συγκολλήσεις με μόλυβδο. Επίσης πρέπει να έχουν στον πυθμένα στόμιο πλήρωσης, που θα κλείνει στεγανά με σιδερένιο κοχλιωτό πώμα. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να πληρούνται με αντλίες και σιδηρές σωληνώσεις. Μια φορά την εβδομάδα, θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, όπως επίσης θα υπόκεινται σε έκτακτους ελέγχους της οικείας υγειονομικής υπηρεσίας και Δημοτικής Αρχής.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνεται:

(α) χημικός προσδιορισμός υδρογονανθράκων, βαρέων μετάλλων κ.λ.π προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι στο ΄΄περιεχόμενο νερό΄΄ αυτών δεν έγινε μετανάστευση χημικών ουσιών ή ότι δεν υπήρξε αλλότρια χρήση το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

(β) υγειονομικός έλεγχος των δεξαμενών και των υδραυλικών παρελκόμενων (σωληνώσεις, βάνες κ.λ.π), των βυτίων.

Ερωτώ, στην προκειμένη περίπτωση πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις; Έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις δημόσιες υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα, για να διαπιστωθεί ότι το νερό με το οποίο τροφοδοτείται η περιοχή του Εχίνου, είναι κατάλληλο προς πόση;

Έχει οριστεί κάποιος υπάλληλος από το δήμο ως δειγματολήπτης, ώστε να ελέγχει την ποιότητα νερού αλλά και το καθαρισμό των δεξαμενών πόσιμου νερού;

Οι έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας, για την αποφυγή εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών και κατά συνέπεια την πρόκληση ασθενειών! Χρόνια τώρα οι κάτοικοι του Εχίνου ταλαιπωρούνται από τη λειψυδρία! Η Περιφέρεια είχε υποσχεθεί πομόνες αλλά δυστυχώς παρέμειναν μια υπόσχεση! Γιατί αυτή η αναβολή και η καθυστέρηση του σχεδίου αυτού, που κυριολεκτικά θα σώσει τους κατοίκους της περιοχής;

Ως δευτερεύουσα και προσωρινή λύση και μέχρι την εξακρίβωση της ποιότητας του νερού -την οποία απαιτούμε-, ο δήμος θα πρέπει να τροφοδοτήσει με εμφιαλωμένο νερό την περιοχή, για την αποφυγή περαιτέρω μολύνσεων!

Ας βάλουμε ένα τέλος επιτέλους στις συνθήκες μεσαίωνα!

ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ ΙΡΦΑΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά