Α.Συρίγος : στροφή της Τουρκίας στη Ν.Α Μεσόγειο μετά τον τερματισμό της εισβολής στη Β.Συρία και σύντομα, ‘βλέπει’ ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής , Α. Συρίγος/ Τι τόνισε για τις εξελίξεις στα Σκόπια και την εφαρμογή της συμφωνίας

 

Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία θα στραφεί – και μάλιστα σύντομα- προς την Ν.Α. Μεσόγειο μετά τον τερματισμό της εισβολής στη Βόρεια Συρία, προέβη ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής Πολιτικής, βουλευτής της Ν.Δ και πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής  Τέχνης και Παράδοσης, κ. Άγγελος Συρίγος.

Στο περιθώριο της παρουσίασης του εξαιρετικού ιστορικού τόμου του βραβευμένου συγγραφέα- ιστορικού κ. Πέτρου Γεωργαντζή ‘Χρονικό Ελευθερίων Ξάνθης και λοιπής Δ.Θράκης 1912-1920’ , το οποίο συμπαρουσίασε με τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κ.Ζαγναφέρη και τον ακούραστο ερευνητή της ιστορίας,  συνταξιούχο οδοντίατρο, κ. Ν.Ιωσηφίδη, ο κ. Συρίγος απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα.

Συμφωνία Πρεσπών και εξελίξεις στα Σκόπια

Το βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών των Σκοπίων στην Ε.Ε που πυροδότησε εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα και ανέδειξε σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν κάτι που είχε δημόσια εκτιμήσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην Ξάνθη του βιβλίου για τη συμφωνία των Πρεσπών που συνέγραψε με τον συνάδελφο του καθηγητή ιστορίας, κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, αναφερόμενος τότε ο κ. Συρίγος στην ευρωπαϊκή διαδρομή των Σκοπίων μετά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Εκτίμησε ότι οι εσωτερικές εξελίξεις που πυροδότησε το βέτο με την προκήρυξη εκλογών και με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για νίκη του κόμματος της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, το οποίο διαφωνεί με τη συμφωνία, στο προσεχές μέλλον θα αναδειχθούν και άλλα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η στάση της Τουρκίας μετά τον τερματισμό της εισβολής στη Β.Συρία

Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία θα στραφεί, και γρήγορα, προς τη Ν.Α Μεσόγειο μετά τον τερματισμό της εισβολής στη Βόρεια Συρία, προέβη ο κ. Άγγελος Συρίγος.

Αναφορικά με τα τελευταία ψηφίσματα της Βουλής Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά και για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, σημείωσε ότι καταδεικνύουν τη διάσταση που υπάρχει στο σύστημα διακυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πρόκειται , εκτίμησε, για μήνυμα προς τον πρόεδρο Τραμπ , ο οποίος όμως είναι εκείνος που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Ακούστε τον κ. Α.Συρίγο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά