Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Διπλή εκδήλωση συνδιοργανώνουν σήμερα ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης και η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, στις 7 μ.μ στην Καπναποθήκη «Π»-Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, όπου θα παρουσιαστούν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, το βραβευμένο - στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - ντοκιμαντέρ «η μπάντα…» και το βιβλίο «Μάρτυρες…100 χρόνια μετά», με την είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Ο Νίκος Ασλανίδης φιλοξενήθηκε στο δημοτικό ραδιόφωνο και αναφέρθηκε στο βιβλίο το οποίο χαρακτήρισε ιστορικό ντοκουμέντο, καθώς όπως είπε πρόκειται για καταγραφή πραγματικών μαρτυριών από επιζήσαντες κι όχι για αφηγήσεις 2ης ή 3ης γενιάς. Το δε ντοκιμαντέρ «η μπάντα…», το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες με την οικονομική ενίσχυση του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης, ήδη ‘ταξιδεύει’ ανά τον κόσμο.
Ζητούμενο όπως είπε ο κ.Ασλανίδης είναι να μην επαναληφθεί γενοκτονία, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση να γνωρίζουμε την Ιστορία μας. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την παγκόσμια και πολυεπίπεδη κινητοποίηση των Αρμενίων, που ακόμα και με τη μορφή κόμικ διδάσκουν την ιστορία τους σε μικρά παιδιά.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης, τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση είναι η τελευταία από μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων , με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, που διοργανώνει ο σύλλογος και κάλεσε τους Ξανθιώτες να προσέλθουν και να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Παρών στο ραδιοθάλαμο και ο Λάμπης Καϊτεζίδης, ο οποίος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η προσπάθεια αναγνώρισης θα έπρεπε να είναι κοινή για όλους τους Συλλόγους Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων με αρωγό και συμπαραστάτη το ελληνικό κράτος, γιατί όπως είπε αυτά δεν ξεχρεώνονται με ημέρες μνήμης.
Για τη σημερινή εκδήλωση οι διοργανωτές επισημαίνουν:
«Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Η μπάντα …», είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες… Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος… Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα, στην Καβάλα συγκεκριμένα, αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική…
Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδη.
Συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί, η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών, σε ρόλο πρωταγωνιστή ο Αλέξης Παρχαρίδης και χορηγός ήταν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.
Το βιβλίο «Μάρτυρες... 100 χρόνια μετά» είναι η καλύτερη απάντηση στους αρνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Πρόκειται για συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας που πήρε ο Νίκος Ασλανίδης στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας. Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Το βιβλίο προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής Κώστας Φωτιάδης.
Η επιλογή 40 χαρακτηριστικών συνεντεύξεων , από τις πολλές που πήρε, είναι αριθμός συμβολικός γιατί 40 είναι και οι μάρτυρες της Εκκλησίας που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια του Πόντου».
Ακούστε τις συνεντεύξεις.
Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου