Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ξάνθη

 

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας , κ.Προκόπη Παυλόπουλου, τριών πρώην πρωθυπουργών , των κ.κ. Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, των περισσοτέρων υπουργών της κυβέρνησης, ευρωβουλευτών, του προέδρου του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής κ. Αχιλλέα Καραμανλή, βουλευτών και στελεχών   της Ν.Δ από γειτονικούς νομούς , αυτοδιοικητικών από τη Μακεδονία και τη Θράκη, σύσσωμων των περιφερειακών και τοπικών αρχών και φορέων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ξάνθη.

Η απόδοση τιμής  στο Μακεδόνα πολιτικό, ο οποίος οικοδόμησε τα θεμέλια της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας όπως επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το πολιτικό έργο του οποίου αναγνωρίστηκε από ηγέτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, είναι η μετουσίωση σε πράξη μιας σκέψης  πέντε-έξι αρχικά ανθρώπων της Ξάνθης, οι οποίοι αποτέλεσαν τον πυρήνα για την ίδρυση του Συλλόγου για τη διάδοση και ανάπτυξη της πολιτικής κληρονομιάς του Εθνάρχη Κ.Καραμανλή, αφήνοντας το πρώτο τους ‘αποτύπωμα’ στην πόλη αλλά και παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα με σημαίνοντα ρόλο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Κ.Καραμανλής, την υποστήριξη συμπολιτών που συνέδραμαν και οικονομικά , τη συμβολή του Δήμου Ξάνθης που ανέλαβε να συνδράμει στην  οργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης και παραχώρησε χώρο στην πλατεία Διοικητηρίου- σ.σ: η οποία Πλατεία Διοικητηρίου αποτελεί πλέον σημείο ιστορικής μνήμης για την πόλη καθώς στον ίδιο χώρο είναι στημένος ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και οι προτομές των τριών πεσόντων  αξιωματικών στο Β’Π.Π. και μετά, των: Τριανταφυλλίδη, Στογιαννίδη και Βόγδου – υλοποιήθηκε ο αρχικός και βασικός στόχος του Συλλόγου: να παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο και χαραγμένη στη συλλογική μνήμη, η προσφορά του πολιτικού άνδρα που υπηρέτησε τη χώρα από τα υψηλότερα αξιώματα , θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία και  προσέδωσε ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική στην Ελλάδα.

Η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: ‘Η Θράκη είναι ο εθνικός προμαχώνας του ελληνισμού’ , είναι χαραγμένη στη βάση του ανδριάντα.

Στο σύνολο τους οι ομιλητές εστίασαν στην προσφορά, στο έργο και την πολιτική του στρατηγική, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι αναφορές του προέδρου του Ιδρύματος Κ.Καραμανλή και αδελφού του αειμνήστου προέδρου, Αχιλλέα Καραμανλή, για τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν τα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας καπνεργατών από την Πρώτη Σερρών και για την πατρική και όχι μόνο αδελφική φροντίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τα μέλη της οικογένειας.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά