Η Πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ν.Ξάνθης θυμίζει την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στην Κύπρο/Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Κύπρου επισκέπτονται την Ξάνθη τον Ιούνιο

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου του 1950 στην Κύπρο με αξίωση την αυτοδιάθεση και την ένωση με την Ελλάδα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, με παρέμβαση της στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, υπενθύμισε το ιστορικό γεγονός, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε καθώς η Κύπρος ήταν αποικία των Βρετανών, το συγκλονιστικό ποσοστό συμμετοχής του κυπριακού λαού που άγγιξε το 95%, παρά τις απειλές των Βρετανών κυρίως προς τους δημόσιους υπαλλήλους του νησιού, την μεγαλειώδη υποδοχή του ελληνικού λαού κατά την μεταφορά των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Ελληνική Βουλή, την άρνηση των Βρετανών να παραλάβουν τα αποτελέσματα αλλά και την αντίδραση του Ο.Η.Ε στον οποίο επίσης εστάλησαν.

Κύπριοι φοιτητές θα επισκεφθούν την Ξάνθη

Η κ. Χατζηγεωργίου με αφορμή την παρέμβαση της, γνωστοποίησε και την ενημέρωση που είχε από καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ένταξη της Ξάνθης ως έναν από τους σταθμούς εκδρομής που διοργανώνουν φοιτητές του πανεπιστημίου.

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και αφού επισκεφθούν την Αγιά-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη και το τριεθνές στον Έβρο, θα έρθουν για δύο ημέρες στην Ξάνθη όπου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς της Ξάνθης με την Κύπρο ( Μουσείο Γρηγόρη Αυξεντίου, άλσος αγνοουμένων).

Ακούστε την κ. Ελένη Χατζηγεωργίου.  

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά