Δήμος Ξάνθης: κοινό σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Ο Δήμος Ξάνθης παρευρέθηκε στην 3η συνάντηση των εταίρων του έργου WRESTLE στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας στις 25 Νοεμβρίου 2019. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020 και αφορά ένα κοινό σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Στη συνάντηση οι εταίροι συζήτησαν σχετικά με την υλοποίηση των δράσεων για κάθε πακέτο εργασίας του έργου.

Επίσης συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά και η γενική λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης στις δύο διασυνοριακές περιοχές εφαρμογής, προκειμένου να επιτευχθεί συμβατότητα και κοινά αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι εταίροι συζήτησαν θέματα σχετικά με την από κοινού συνεργασία για την κατάρτιση των στελεχών που θα είναι αρμόδια για την λειτουργία του συστήματος.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι κατευθυντήριες γραμμές που θα προκύψουν από το έργο να υιοθετηθούν από τουλάχιστον 4 δημόσιες αρχές της περιοχής εφαρμογής και να υπάρξει ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και ειδικών ομάδων-στόχου χρηστών των υπηρεσιών ύδρευσης.

Στα πλαίσια του έργου WRESTLE και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την αποδοτική διαχείριση υδάτων έχει αναπτυχθεί μία Κοινή Στρατηγική σε διασυνοριακό επίπεδο η οποία καλύπτει τα πρότυπα και απαιτήσεις για την αποδοτική διαχείριση υδάτων. Τα κύρια θέματα και οι προκλήσεις για την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων της είναι τα ακόλουθα:

  • Προστασία και αποκατάσταση των υδάτινων πόρων
  • Παρακολούθηση της ποιότητας και ποσότητας
  • Πρόωρη προειδοποίηση
  • Πρόληψη και εξάλειψη πηγών ρύπανσης
  • Αποτελεσματική και υπεύθυνη χρήση ύδατος
  • Στρατηγική ανάκτησης κόστους και τιμολόγησης
  • Επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή

Ως προς τις προκλήσεις που προκύπτουν από την Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά και την αποτελεσματική εφαρμογή της απαιτούνται ειδικές δράσεις καθώς οι λεκάνες απορροής διασχίζουν διοικητικά και εδαφικά σύνορα. Κατά συνέπεια:

  • Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση της ρύπανσης ανάλογα με τον αντίκτυπό της στην ποιότητα των υδάτων υποδοχής, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κατά τη μακροπρόθεσμη συμμόρφωση.
  • Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται και να επιβάλλονται στο κατάλληλο επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνοχή και τον συντονισμό σε επίπεδο λεκάνης απορροής
  • Οι χρηματοοικονομικές και επιχειρησιακές αρμοδιότητες θα πρέπει να είναι σαφέστερες και να κατανέμονται καλύτερα έτσι ώστε να τηρείται και να εφαρμόζεται η αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει".
  • Η κλιματικά ανθεκτική διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις πολιτικές.
  • Οι υπηρεσίες ύδρευσης θα πρέπει να ενσωματωθούν καλύτερα στον μακροπρόθεσμο πολεοδομικό σχεδιασμό, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά και να βελτιωθεί ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Σχετικά με την πρόληψη και την εξάλειψη πηγών ρύπανσης προωθείται η ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, η εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών υδάτινων πόρων, καθώς και η ενεργός συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Σχετικά με την αποτελεσματική και υπεύθυνη χρήση, η επαναχρησιμοποίηση των υδάτων είναι μία από τις κύριες δράσεις που παρέχουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Στις στρατηγικές ανάκτησης κόστους και τιμολόγησης θα πρέπει να προσδιορίζεται μια διαχρονική πολιτική τιμολόγησης για όλες τις χρήσεις ύδατος σε κάθε περιοχή η οποία να έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως να αντικατοπτρίζει το συνολικό κόστος, να είναι κοινωνικά δίκαιη, να κινείται προς τη βιωσιμότητα και να γίνεται εύκολα κατανοητή και αποδεκτή από τους πολίτες.

Κάθε στρατηγική προκειμένου να φτάσει στην υλοποίησή της καλείτε να εφαρμόσει τον γενικό της στόχο ο οποίος είναι η εφαρμογή ενός κοινού συστήματος για την βιώσιμη διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων στην ελληνο-βουλγαρική διασυνοριακή περιοχή μέσω του οποίου προσπαθεί να προωθήσει και να εφαρμόσει πιο ειδικούς στόχους που αφορούν εφαρμογές ΤΠ για την παρακολούθηση και την σωστή χρήση των υδάτινων πόρων, έργα και επενδύσεις υποδομών ύδατος, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές εκστρατείες στο ευρύ κοινό καθώς και στον αγροτικό τομέα και στον τομές της βιομηχανίας για την αποτελεσματική εφαρμογή και διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης για αποτελεσματικότερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των χωρών της διασυνοριακής ζώνης μία συνεργασία για το νερό απαιτείτε αναγκαία.

Από την μεριά του ο Δήμος Ξάνθης προκειμένου να βελτίωση και να εξειδίκευση στην περιοχή του την κοινή στρατηγική δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης για την βελτίωση της αποδοτικότητας των υδάτινων πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω καινοτόμων τεχνολογιών και εδαφικής συνεργασίας. Οι Ειδικοί Στόχοι του Δήμου Ξάνθης έχουν ως εξής:

  • Προώθηση των εφαρμογών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής για την μέτρηση και εξοικονόμηση νερού για την περιοχή του Δήμου Ξάνθης και την ΔΕΥΑΞ.
  • Σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (Masterplan) για την εξασφάλιση της επάρκειας και ποιότητας του νερού, που περιλαμβάνουν νέες δεξαμενές, υδραγωγεία, αγωγούς μεταφοράς και εξωτερικά δίκτυα, και τη βελτίωση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε οικισμούς
  • Εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού ως προς τα θέματα εξοικονόμησης νερού στην περιοχή του Δήμου Ξάνθης και την ΔΕΥΑΞ.
  • Προώθηση της συμμετοχής και συνεργασίας μέσω ενός Μνημόνιου Συνεργασίας που εξασφαλίζει την πολυεπίπεδη και διατομεακή προσέγγιση και συνεργασία των εμπλεκομένων μερών και ενδιαφερομένων.


 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά