Ο πρόεδρος του ιστιοπλοϊκού Ομίλου Βορείου Αιγαίου (N.A.S.C ), Δ.Μπένης, μιλά για τις διακρίσεις, το εκπαιδευτικό και αγωνιστικό πρόγραμμα του ομίλου

Στις 8 Φεβρουαρίου θα βραβευθεί ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Βορείου Αιγαίου (N.A.S.C), για την πρωτιά του, με το σκάφος Northwind 1, στην πανελλήνια κατάταξη της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στο Β. Αιγαίο.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα γραφεία της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του Ομίλου κ. Δημήτρης Μπένης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, εστίασε στο εκπαιδευτικό και αγωνιστικό κομμάτι της δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας,  η οποία έχει σαν αποτέλεσμα και τις διακρίσεις.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί όλο το χρόνο, δίνοντας και τη δυνατότητα ταχύρρυθμης μάθησης, και εφοδιάζει τους εκπαιδευόμενους με την απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων χειρισμού ιστιοπλοϊκού σκάφους μέχρι και 20 μ., ενώ ολοκληρώνοντας τη σχολή γίνονται κάτοχοι διεθνούς διπλώματος ιστιοπλοΐας. Παράλληλα, μυούνται στον κόσμο της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας εκείνοι που επιθυμούν να συνεχίσουν ως αθλητές, ενώ με την απόκτηση του διεθνούς διπλώματος κατοχυρώνεται και η επαγγελματική ενασχόληση, στην τουριστική ιστιοπλοΐα, για εκείνους που αναζητούν εργασιακή αποκατάσταση.

Σήμερα ο N.A.S.C διαθέτει μια δύναμη 12 σκαφών, εκ των οποίων τα 3 αγωνιστικά, και σε ετήσια βάση εκπαιδεύει πάνω από 100 άτομα , ηλικίας από 15 ετών και πάνω. Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας ακολουθούνται άλλες εκπαιδευτικές μέθοδοι.

Διοργανώνει τέσσερις αγώνες από τους δεκαεννιά συνολικά που περιλαμβάνει το αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, έχει καθιερώσει τον ιστιοπλοϊκό μαραθώνιο, διάρκειας μια εβδομάδας, και ήδη κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον ανθρώπων που αγαπούν την ιστιοπλοΐα από όλη την Αν. Μακεδονία και Θράκη αλλά και από Βαλκανικές χώρες.

Ο κ. Μπένης καταρρίπτει το μύθο που χρόνια τώρα ακολουθεί την ιστιοπλοΐα ως ένα ακριβό και ελιτίστικο θαλάσσιο άθλημα: ‘ το κόστος είναι 350 ευρώ και συμπεριλαμβάνει, εκπαίδευση, διεθνές πτυχίο, αγωνιστική εμπειρία και βαθμούς από την αγωνιστική, πρακτική τους εξάσκηση, οι οποίοι  πιστοποιούν την προϋπηρεσία τους στην περίπτωση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας’, επισημαίνει.

Οι αθλητές του Ομίλου, έδρα του οποίου είναι η Κεραμωτή, ετοιμάζονται αυτή την περίοδο για τον πρώτο αγώνα του 2020, που θα γίνει στην Ύδρα στις 27 Μαρτίου και περιλαμβάνει τη διαδρομή Αθήνα –Ύδρα, Ύδρα –Αθήνα.

‘Η θάλασσα θέλει σεβασμό και γνώσεις ώστε να την απολαμβάνεις ή να τη χρησιμοποιείς με ασφάλεια ‘, καταλήγει.

 

Η τουριστική προοπτική της περιοχής

Στο ερώτημα εάν και το συγκεκριμένο άθλημα , όπως και οι εκπαιδευτικές υποδομές που προσφέρονται για τους ενδιαφερόμενους , μπορούν να συμβάλλουν στην ποιοτική αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, –σ.σ.: ποιοτική με την έννοια της διάρκειας και των χαρακτηριστικών που καθιστούν προορισμό μια περιοχή- ο κ. Μπένης υπογραμμίζει ότι οι παράγοντες που πρέπει να προσμετρηθούν για μια τέτοια προοπτική δεν περιορίζονται μόνο στις υπάρχουσες δυνατότητες αλλά προϋποθέτουν ένα στρατηγικό τουριστικό σχεδιασμό, σε επίπεδο περιφέρειας,  με την ανάδειξη και προώθηση όλων όσων μπορούν να αξιοποιηθούν ως τουριστικό προϊόν, εξυπηρέτηση στις μεταφορές και οργανωμένη λεπτομερώς παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, όπως για παράδειγμα δυνατότητα γνωριμίας των επισκεπτών  με τη ιδιαίτερη και εξαιρετικά πλούσια γαστρονομία της περιοχής. Για να μπορέσει να αποδώσει ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί βάθος χρόνου και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, συλλόγων, σωματείων της ευρύτερης περιοχής, εκτιμά. Παρέμβαση για την ανάγκη ύπαρξης μιας στρατηγικής ολοκληρωμένης τουριστικής πρότασης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έκανε και ο κ. Λάμπης Καϊτεζίδης.

Τέλος, ο κ.Μπένης αναφερόμενος στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Ξάνθης, εκτίμησε ότι ήδη η μέριμνα σε θέματα καθημερινότητας από το Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Μανώλη Τσέπελη, είναι εμφανής στο Δήμο. Θα απαιτηθεί όμως χρόνος για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ξάνθη- π.χ. απορρίμματα - στα οποία  θα χρειαστεί επανασχεδιασμός της πολιτικής του Δήμου, υποστήριξε.

Ακούστε τον κ. Δημήτρη Μπένη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αθλητικά
Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά