Θ.Μουσόπουλος : η Αποκριά είναι συνδεδεμένη με τη λαογραφία στη Θράκη και σε όλα τα Βαλκάνια

Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με στόχο να αποκαλυφθεί η σύνδεση των εθίμων της Αποκριάς με τη λαογραφία στη Θράκη αλλά και στις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, και να εξηγηθεί η -απολύτως συμβατή με τη μακρά παράδοση - ονομασία του πλέον λαοφιλούς πολιτιστικού θεσμού της Ξάνθης, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, προσέφερε στους ακροατές και τις ακροάτριες του δημοτικού ραδιοφώνου ο φιλόλογος-συγγραφέας, κ. Θανάσης Μουσόπουλος.

Οι Ξανθιώτες και οι επισκέπτες της γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν , μέσω της λαογραφίας,  σε αυτή την ιδιαίτερη διαδρομή  με ‘ξεναγό’ το Θανάση Μουσόπουλο, τόσο το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στο Ι.Θ.Τ.Π στην  αίθουσα ‘Β.Τσουδερού’, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής με θέμα ‘Χρυσικοί και Αϋφάντρες’, όπου ο κ. Μουσόπουλος θα παρουσιάσει στο κοινό λαογραφικά στοιχεία που περιέχονται στη Θρακική και Ξανθιώτικη λογοτεχνία , όσο και την Τρίτη  25 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στο Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης , στην εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Μουσόπουλο, στην οποία θα παρουσιάσει τον τρόπο που γιορτάζεται η Αποκριά στη Θράκη και στα Βαλκάνια.

Στη σημερινή ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου , ο κ. Μουσόπουλος υπενθύμισε στους παλαιότερους και γνωστοποίησε στους νεότερους πως εορτάζονταν η Αποκριά στην Ξάνθη πριν τις οργανωμένες Θρακικές Λαογραφικές Εορτές , με την παρέλαση των καρναβαλιστών επί της οδού Ορφέως, και πως οι πρωτεργάτες της πρώτης οργανωμένης εκδήλωσης, έβαλαν τα θεμέλια για τη θεσμοθέτηση των Θ.Λ.Ε (το ‘Ξανθιώτικο Καρναβάλι’ προστέθηκε χρόνια αργότερα, θυμίζει ο κ.Μουσόπουλος).

Τέλος ενημέρωσε για μια σειρά εκδηλώσεις , οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες –ανάμεσα τους, το Μάϊο,  εκδήλωση στο 3ο Γυμνάσιο για τη Μικρά Ασία- στις οποίες συμμετέχει ως ομιλητής.

Ακούστε τον κ. Θανάση Μουσόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά