Πολίτες για την Ξάνθη: Είμαστε όλοι μαζί για το καλό του τόπου μας.

     Στην πρωτοφανή για την κοινωνία μας υγειονομική κρίση που διανύουμε δηλώνουμε πως πρώτιστο μέλημά μας είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και της συνοχής της κοινωνίας μας.

     Στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού είμαστε από την ίδια πλευρά. Αντίπαλός μας είναι ό,τι επιβουλεύεται την ανθρώπινη ζωή και  ό,τι απειλεί την ασφάλεια των πολιτών. Αγωνία μας είναι να μην μείνει κανείς χωρίς βοήθεια, ιδιαίτερα εκείνοι οι συμπολίτες μας που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι. Ανησυχία μας, όπως και των υπολοίπων Ελλήνων, είναι για τις συνέπειες της επιδημίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

     Με γνώμονα αυτές τις σκέψεις έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για παρακινδυνευμένες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, όπως ήταν η λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Θα θέλαμε όμως να δηλώσουμε χωρίς εισαγωγικά πως σε αυτές τις στιγμές στεκόμαστε στο πλευρό του Δήμου που ως τοπικός πολιτειακός θεσμός θα πρέπει να  αποτελεί την αναφορά όλων των συμπολιτών μας.

     Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προσέγγισης οι προτάσεις που υιοθετήθηκαν από την πλευρά του Δήμου Ξάνθης και όσες ακόμη συμπεριληφθούν θα βοηθήσουν στην  αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.   

     Έχουμε δηλώσει από την αρχή, στον Δήμαρχο, τη διαθεσιμότητά μας για εθελοντική υποστήριξη στα πλαίσια της αλληλεγγύης.

Στο Δροσερό, όπου όλοι καταλαβαίνουμε το έλλειμμα πληροφόρησης που υπάρχει, εκτός από τις μεγαφωνικές παραινέσεις για «εγκλεισμό», πρέπει ο Δήμος και μέσω του Κέντρου Κοινότητας, που βρίσκεται εκεί, να εξετάσει και τις βιοποριστικές ανάγκες ενός μέρους του πληθυσμού, όπως και στον υπόλοιπο Δήμο. Άμεση στελέχωση με επί πλέον προσωπικό ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία για τις άπορες οικογένειες.

  • Άμεση συνεργασία και συντονισμός με τις υφιστάμενες δομές Αλληλεγγύης του τόπου μας (ΟΚΑΞ, Μητρόπολη, Γυναίκες της Αγάπης κλπ).

 

  • Συνεχείς απολυμάνσεις σε ολόκληρο τον Δήμο, καθώς επίσης και καθημερινή αποκομιδή σκουπιδιών, με διαδημοτική συνεργασία.

 

Αυτές τις μέρες, εκτός από τις ψυχικές αντοχές μας, δοκιμάζονται και ο ανθρωπισμός μας και η αλληλεγγύη μας!

Κανείς μόνος του.

«Υιοθετούμε» τους γείτονες που μας χρειάζονται, στεκόμαστε αλληλέγγυοι   σε κάθε συνάνθρωπό μας:

-'Όταν ψωνίζουμε για εμάς ψωνίζουμε και για τους γείτονες μας που δεν  μπορούν να πάνε σε καταστήματα τροφίμων.

-Εάν μπορούμε, ψωνίζουμε κάποια τρόφιμα μακράς διάρκειας (μακαρόνια, ρύζι, λάδι, όσπρια) για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

 

Είμαστε όλοι μαζί για το καλό του τόπου μας.

  1. Η δημιουργία γραφείου και τηλεφωνική γραμμή  16ωρης εξυπηρέτησης (ψυχολογική υποστήριξη δημοτών, οδηγίες στις ευπαθείς ομάδες, οδηγίες του ΕΟΔΥ κτλ).
  2.  Επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και για τους μοναχικούς ηλικιωμένους σε κάθε γωνιά του Δήμου. Κάθε ηλικιωμένος χωρίς συγγενικό περιβάλλον να μπορεί να παίρνει τρόφιμα, φάρμακα ή άλλη βοήθεια μέσω του Δήμου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί.
  3. Αμέριστη βοήθεια στο Νοσοκομείο Ξάνθης και στο ΚΥ Σταυρούπολης.
  4.  Κάλυψη όλων των δημοτικών υπαλλήλων με υγειονομικό υλικό και υλικά προστασίας κατά του κορωνοϊού.
  5. Αναβάθμιση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός του site του Δήμου, ώστε να αποτελέσει το βήμα ζωντανής επικοινωνίας και ενημέρωσης τώρα που η φυσική παρουσία είναι σε περιορισμό. Μέσω του site να μιλά καθημερινά ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι με το κοινό που δεν μετακινείται. Επίσης να δίνονται οδηγίες ειδικά σε δύσκολες στιγμές που ενδέχεται να ζήσουμε ως Δήμος.

 

Μετά το πέρας της δοκιμασίας…

  1. Ο Δήμος μας να μην προβεί σε καμία αύξηση των δημοτικών τελών.
  2. Να θεσπίσει Κοινωνικό τιμολόγιο (ανάλογα με το εισόδημα) στο νερό και στις εισφορές στους δήμους.
  3. Να παγώσει τα χρέη ευπαθών και ανίσχυρων οικονομικά ομάδων δημοτών.
  4. Να δοθεί το δικαίωμα της μη καταβολής δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν καθώς και να μην απαιτηθούν χρήματα για τραπεζοκαθίσματα.
  5.  Να υπάρξει νομική κάλυψη σε συνδημότες μας που έχουν προβλήματα με τις τράπεζες (δάνεια, κατασχέσεις κτλ), όποτε το μέτρο αρθεί από την κεντρική εξουσία.


Πολίτες για την Ξάνθη

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά