Γιώργος Λαγιώνης από την Ιταλία: είμαστε ένα μήνα κλεισμένοι στα σπίτια σε όλη την Ιταλία/ Να μείνετε όλοι στο σπίτι. Να προσέχετε, δεν είναι κάτι απλό.

Τις δραματικές στιγμές που βιώνει όλη η Ιταλία και περισσότερο η βόρεια χώρα, περιέγραψε ο ξεναγός από τη Ρώμη, Γιώργος Λαγιώνης, με καταγωγή από τη Βέροια, με πολλούς φίλους στην Ξάνθη και φίλος του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης, το οποίο γνώρισε διαδικτυακά μέσα από τις εκπομπές του Ξανθιώτη ‘Ιταλού’, Λάμπη Καϊτετζίδη.


Κλεισμένος με την οικογένεια του στο σπίτι , στη Ρώμη, με εξόδους μόνο για προμήθεια ειδών διατροφής και φαρμάκων, βιώνει τη διπλή αγωνία για τα μέλη της οικογένειας του στη Ρώμη αλλά και για την οικογένεια και τους φίλους του στην Ελλάδα.


Τη σαρωτική επέλαση του κορονοϊου στην Ιταλία, έχει αρχίσει δειλά-δειλά να διαδέχεται μια πρώτη νότα αισιοδοξίας καθώς τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν να σταθεροποιείται η όλη κατάσταση, επισημαίνει.


Εξηγεί πως κατάφεραν στη Ρώμη να κρατήσουν σε ελεγχόμενη κατάσταση την εξάπλωση: ‘αντιληφθήκαμε από την κατάσταση που διαμορφώνονταν μέρα με τη μέρα στο βορρά ότι δεν πρόκειται για κάτι απλό. Η πλειοψηφία των πολιτών ξεκίνησε να λαμβάνει μέτρα προστασίας πολύ νωρίς. Αυτό, νομίζω, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Όμως η κατάσταση στο βορρά είναι δραματική. Η περιοχή είναι η ατμομηχανή της παραγωγής στη χώρα. Σκεφθείτε ότι ακόμη και σήμερα σε Νάπολη και Μπέργκαμο μετακινείται –παρά τα δρακόντεια μέτρα- ένα ποσοστό 35% με 36% που προβληματίζει τις αρχές. Είναι οι εργάτες που συνεχίζουν να εργάζονται για να μην εκλείψουν βασικά είδη διατροφής, προσωπικής υγιεινής και φαρμάκων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να μένουν στα σπίτια τους απομονωμένοι από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.’


Οι προστατευτικές μάσκες


Πλέον στην Ιταλία συστήνεται σε όλο τον πληθυσμό να φορά προστατευτικές μάσκες, μαζί με τις αρχικές συστάσεις για τα γάντια στα χέρια και τη συχνή απολύμανση χεριών:’ Ενώ στην αρχή μας έλεγαν ότι δεν χρειάζεται προστατευτική μάσκα αλλά αυστηρή τήρηση φυσικών αποστάσεων, τώρα οι αρχές ζητούν από τους πολίτες κατά τις εξόδους από το σπίτι να φορούν και προστατευτική μάσκα’, ενημερώνει.


Η Ελλάδα


Φαίνεται ότι στην Ελλάδα τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης ελήφθησαν έγκαιρα, επισημαίνει και αισιοδοξεί, συγκρατημένα, ότι η κατάσταση θα ελεγχθεί: αυτό συζητώ με την οικογένεια μου και τους φίλους στην Ελλάδα. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Ο αυτοπεριορισμός είναι η καλύτερη προστασία’.


Παράλληλα ενημερώνει για το πώς μεταδόθηκε στην Ιταλία η είδηση για την επιχείρηση εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο:’ έγινε φανερό τι ακριβώς επιδιώχθηκε από την Τουρκία στον Έβρο. Υπήρξαν βέβαια και λίγες φωνές που σχολίαζαν βάζοντας στο επίκεντρο το ανθρωπιστικό κομμάτι μόνο.’
On air συνάντηση δυο Ιταλών… από την Ελλάδα!


Συγκινητική ήταν η συζήτηση μεταξύ του Ξανθιώτη ‘Ιταλού’ Λάμπη Καϊτετζίδη και του Βεροιώτη ‘Ιταλού’ Γιώργου Λαγιώτη. Πέρα από τη συζήτηση για τις συνθήκες που δημιουργεί στις δυο χώρες ο κορονοϊός , επεκτάθηκε και σε ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές που έζησαν στην Ιταλία οι δυο φίλοι.


Ακούστε τη συνέντευξη.




 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά