Σ. Πέτσας: Είναι πολύ σημαντικό ότι ακολουθήσαμε γρήγορα τις συμβουλές των ειδικών. Πρέπει να συνεχίσουμε.

 

"Η αυστηροποίηση των μέτρων που έρχεται αφορά τους ασυνεπείς, όχι τους συνεπείς. Τους συνεπείς δεν θα τους θίξει σε τίποτα. Άρα, ο περιορισμός θα έχει να κάνει με δύο πράγματα: Πρώτον, με τον αριθμό των επιτρεπόμενων μετακινήσεων. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε και θα αποφασιστεί τα επόμενα 24ωρα. Και δεύτερον, με το ενδεχόμενο ενός χρονικού περιορισμού στις εξόδους, δηλαδή να μη λέει κανείς ότι πάει για σωματική άσκηση και να είναι όλη την ημέρα έξω από το σπίτι. Γιατί πρέπει να μείνουμε στο σπίτι.

Σήμερα, μετά τις πρωινές συσκέψεις που έχουμε καθημερινά και με το οικονομικό επιτελείο και κυρίως με το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας, ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του.

Έχουμε διαβάσει και έχουμε ακούσει πάρα πολλά, ακόμα και για περιπτώσεις μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα. Μετακινήσεις εκτός των αστικών κέντρων απαγορεύονται. Από την πρώτη στιγμή που πήραμε τα μέτρα περιορισμού είπαμε ότι αν κάποιος είναι στην επαρχία για κάποιο λόγο έχει το δικαίωμα να γυρίσει άπαξ στον τόπο κατοικίας του. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό μας γιατί δήθεν χάλασαν τα υδραυλικά. Αυτά δεν γίνονται και δεν θα γίνουν.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ακολουθήσαμε γρήγορα τις συμβουλές των ειδικών. Η Κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα, πήρε τα μέτρα, τα οποία ήταν αυστηρά και δύσκολα και τα πήρε γρήγορα. Όλη η κοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανταποκρίθηκε με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ακολούθησε τα μέτρα. Για αυτό τα αποτελέσματα, όσον αφορά τα κρούσματα, τους ανθρώπους που είναι στα νοσοκομεία μας  και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ακόμα και τα θύματα -που δυστυχώς υπάρχουν- είναι πολύ λιγότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Δεν πρέπει, όμως, να εφησυχάσουμε, αλλά να συνεχίσουμε έτσι, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των ειδικών.

Υπάρχουν, όμως, λίγοι, οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα, κάνοντας κατάχρηση των δυνατοτήτων για μετακινήσεις. Δεν πήγαιναν πριν τα μέτρα κάθε μέρα στο σούπερ μάρκετ, αλλά μία φορά την εβδομάδα, ίσως και πιο αραιά. Τώρα γιατί πηγαίνουν τρεις φορές την ημέρα; Ενώ, επίσης, οι Έλληνες δεν διακρινόμασταν τόσο πολύ  στη σωματική άσκηση, βλέπουμε τώρα ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τον ισχυρισμό αυτό συνεχώς. Δηλαδή, γίνεται μία κατάχρηση από τους λίγους", σημειώνει ο  Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος  κ. Στέλιος  Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΚΑΪ"και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

Για τις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα 

Οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν θα κάνουν κατάχρηση. Και αυτοί οι λίγοι που θα επιχειρήσουν να το κάνουν, θα απομονωθούν με κάποιον τρόπο. Γιατί πραγματικά θέλουμε να μην νιώθουν οι πολλοί, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, πως είναι κορόϊδα. Δεν είναι. Ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, μένουν στο σπίτι για να προστατεύσουν την υγεία και των ανθρώπων που αγαπούν, αλλά και της κοινωνίας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε να μην υπάρξει καταστρατήγηση των περιορισμών που έχουν αποφασιστεί.

Είναι δυνατόν να συζητά κανείς ότι θα αλλάξει  την ΔΟΥ στην οποία υπάγεται, μέσα στην κρίση του κορονοϊού για να πάει στο χωριό του; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Τα κάνουν ελάχιστοι. Και αυτοί οι ελάχιστοι θα απομονωθούν. Αυτό που έχει σημασία, είναι να καταλάβουμε όλοι, είναι ότι η υγειονομική κρίση θα είναι παροδική. Ας φροντίσουμε όλοι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Να τελειώσει ο κίνδυνος μιας απότομης κορύφωσης που θα οδηγούσε στις εικόνες που βλέπουμε στις άλλες χώρες, όπου οι γιατροί έρχονται στη δυσάρεστη θέση να αποφασίσουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. 

Το Πάσχα είναι μια γιορτή του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού. Αλλά φέτος είναι διαφορετικά. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες των ειδικών και του χρόνου είμαστε εδώ να γιορτάσουμε, όπως πρέπει, τα έθιμα της παράδοσής μας. Φέτος  πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό. Λέμε στους πολίτες ποιο είναι το σωστό, τι πρέπει να γίνει. Και ελπίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία το ακούει και είναι έτοιμη να το αποδεχτεί.

Για την στήριξη της οικονομίας

Έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο αναπτύσσουμε όλο αυτό το διάστημα, που περιελάμβανε τον  Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αν χρειαστεί, θα επεκταθεί και τον Μάϊο. Κάποια από τα μέτρα, που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την παροχή ρευστότητας, εκτείνονται ακόμα περισσότερο, Ιούνιο και Ιούλιο. Επομένως, έχουμε λάβει μέτρα  για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, όπως πρέπει. Αν χρειαστεί να συνεχιστούν για πολλούς μήνες, τότε είναι άλλο πράγμα. Αλλά εξέταση σεναρίου για μείωση σε συντάξεις ή σε μισθούς στο Δημόσιο, δεν έχει τεθεί ποτέ. 

Ο προσανατολισμός μας είναι σταθερός στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ως ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο είναι πιο φιλικό προς  την επιχειρηματικότητα, αλλά και βελτιώνει τη ζωή των Ελλήνων που απαιτούν να έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται, αρκεί, βέβαια, πρώτα να ξεπεράσουμε την κρίση. Όλη η προσοχή μας τώρα, είναι να αντιμετωπίσουμε, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, την υγειονομική κρίση και να στηρίξουμε την οικονομία,  ώστε μετά να πάρουμε γρήγορα την κατεύθυνση προς τα πάνω. Έτσι ώστε η υγειονομική κρίση να αποδειχθεί μία παροδική κρίση στην οικονομία και όχι μία μόνιμη ουλή.

Για την ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ

Το πακέτο που έχουμε ανακοινώσει περιλαμβάνει μέτρα περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ δημοσιονομικού χαρακτήρα. Τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας είναι πάνω από 9 δισεκατομμύρια. Ήδη, χθες, είχαμε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, ύστερα από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και επικοινωνία με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο. Πετύχαμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων ΕΣΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μόχλευση των εγγυήσεων που δίνει το Δημόσιο που φτάνει μέχρι και τα 7 δισεκατομμύρια. Έχουμε, επίσης, διεύρυνση στον τρόπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτος τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για παράδειγμα,  να στηρίξουμε την απασχόληση ή τα χρήματα του  Περιφερειακού Ταμείου για τις υποδομές μας. Έχουμε, επομένως, τη δυνατότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων. Αυτό που απομένει, σε κοινοτικό επίπεδο, είναι μια ευρύτερη συζήτηση η οποία θα καταλήξει σχετικά σύντομα στη χρήση κοινών εργαλείων για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, όπως είναι το ομόλογο ή μια ευρεία ενίσχυση  από τον ESM για όλα τα κράτη-μέλη.

Για παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή. Στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις. Άλλωστε, η προθεσμία λήγει 30 Απριλίου. Είμαστε σε συνεννόηση  με τους εταίρους μας γι’ αυτό. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις.

Για την στήριξη των ανέργων

Όσον αφορά τους ανέργους: Ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους στους Ο.Τ.Α. και σε ΝΠΔΔ. Και ακολουθούν τον Μάιο προγράμματα για άλλους 100.000 ανέργους. Είναι ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των ανέργων μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία.

 


 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά