Αθ. Σισαμπέρης για το νέο εργασιακό σ/ν: καταστρατηγείται το 8ωρο με τη 13ωρη εργασία ναρκοθετείται ο διάλογος για τις ΣΣΕ, απορυθμίζεται το πλαίσιο της εργασίας

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξυπηρετεί συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα και στόχος του δεν είναι η ‘δίκαιη εργασία και η στήριξη των εργαζομένων’, όπως επισημαίνει η υπουργός εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κεραμέως, αλλά η  δημιουργία δεξαμενής εργαζομένων για να καλυφθούν οι ελλείψεις στον τουριστικό κλάδο, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Σισαμπέρης, ο οποίος προσθέτει ότι επεκτείνεται και γενικεύεται πέραν του τουρισμού και στους υπόλοιπους τομείς γιατί ελλείψεις υπάρχουν και στη βιομηχανία.

Μόνο τα τελευταία χρόνια , σημειώνει, έφυγαν από την Ξάνθη πάνω από 20.000 εργαζόμενοι και δεν επιστρέφουν ακριβώς επειδή μισθοί, συνθήκες εργασίας και ακραία ελαστικοποίηση στην εργασία δεν βελτιώνονται, αλλά χειροτερεύουν.

Ήδη η ΓΣΕΕ μιλά για περαιτέρω απορρύθμιση του πλαισίου της εργασίας και καλεί την ηγεσία του υπουργείου να το αποσύρει και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και που με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ‘ναρκοθετούνται’, τονίζει ο κ. Σισαμπέρης, ο οποίος δεν αποκλείει κινητοποιήσεις εάν δεν εισακουστεί το αίτημα της ΓΣΕΕ να ρυθμιστούν με διάλογο και συλλογικές διαπραγματεύσεις κρίσιμα ζητήματα που ακουμπά το νομοσχέδιο, όπως διευθέτηση χρόνου εργασίας, άδειας και ανάπαυσης του εργαζόμενου.

Για τις 13 ώρες εργασίας στον ίδιο εργοδότη σε περιόδους που η επιχείρηση θα επικαλείται έκτακτη ανάγκη και με τη συναίνεση του εργαζόμενου, υπογραμμίζει ότι σε μια χώρα που τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται αντί να μειώνονται και οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού στις επιθεωρήσεις εργασίας -όπως και στην Ξάνθη- καθιστούν προβληματικούς τους ελέγχους, με κίνητρο την προσαύξηση υπερωριών, είναι αδιανόητο, αφού επί της ουσίας καταστρατηγεί το 8ωρο. Όσο δε για τα περί συναίνεσης του εργαζόμενου επισημαίνει ότι στον ιδιωτικό τομέα η μη συναίνεση οδηγεί σε απόλυση…

Θυμίζει ότι με βάση επίσημα στοιχεία της Eurostat, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ουδείς μπορεί ν’ αμφισβητήσει, οι Έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερες ώρες -συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων- και είτε αμείβονται λιγότερο, είτε κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις. Από το 2009 έως το 2024 χάνουν διαρκών εισόδημα, αφού οι πενιχρές αυξήσεις στον κατώτατο δεν δύνανται να καλύψουν τις μειώσεις στους μισθούς  τα προηγούμενα χρόνια.

Επανέλαβε ότι όσο δεν υπάρχει διασύνδεση δεδομένων και στοιχείων ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΕΡΓΑΝΗΣ, ΣΕΠΕ και του συνόλου οργανισμών και φορέων που σχετίζονται με την εργασία και τον εργαζόμενο,  οι διασταυρώσεις θα είναι προβληματικές.

Τέλος, για τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για την προστασία των εργαζομένων τις ημέρες του καύσωνα τόνισε ότι  αρκέστηκε να επαναλάβει τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι το καλοκαίρι σε αντίστοιχες περιπτώσεις και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη διστάσουν να προβούν σε καταγγελίες σε περίπτωση που πιεστούν να εργαστούν τις ώρες κορύφωσης της ζέστης, αλλά και τους συμπολίτες να μην παραγγέλνουν delivery – μπορούμε οι ίδιοι να πάμε να παραλάβουμε τις παραγγελίες μας, είπε χαρακτηριστικά- σεβόμενοι τους εργαζόμενους διανομείς.

Ακούστε τον κ. Αθανάσιο Σισαμπέρη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Τοπικά