Σεβασμιότατος Ξάνθης: Καλούμαστε να βιώσουμε εσωτερικά ο καθένας το μήνυμα του φετινού Πάσχα/Χωρίς πιστούς οι Θείες Ακολουθίες/Τι θα γίνει με το Ιερό Ευχέλαιο, τον Επιτάφιο και το Άγιο Φως.



Αυτό το παράξενο Πάσχα θα βιώσουμε εσωτερικά, ‘κεκλεισμένων των θυρών’ μας, το διαχρονικό μήνυμα της επικράτησης της ζωής επί του θανάτου με την Ανάσταση του Κυρίου, επισημαίνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο οποίος ενημέρωσε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν και αφορούν το πώς θα γίνει η τέλεση των Θείων Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, πως θα λάβει το ποίμνιο το Ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης, τι θα γίνει τη Μεγάλη Παρασκευή με τους Επιτάφιους και πως θα παραλάβουμε την Κυριακή του Πάσχα -και όχι το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου καθώς είναι σε ισχύ τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας-  από τους Ιερούς Ναούς το Άγιο Φως, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια- όπως επισημαίνει ο Σεβασμιότατος- όλα τα μέτρα της πολιτείας για τη μη μετάδοση της πανδημίας και την ατομική μας προστασία.

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης-"Όμορφη Πόλη 89,9" θα μεταδώσει όλες τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και θα μεταδίδει επίσης ειδικές εκπομπές, αφιερώματα, στην κάθε ημέρα της Μ. Εβδομάδας.


Ακούστε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου.


Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα τελούνται κανονικά χωρίς όμως παρουσία πιστών.


Τη Μεγάλη Τετάρτη, από το πρωί ,σε όλους τους Ιερούς Ναούς θα είναι τοποθετημένα δοχεία με το Ιερό Ευχέλαιο και θα μπορεί ο κάθε πιστός να λαμβάνει. Θα τηρούνται οι αποστάσεις και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για αποφυγή συνωστισμού. Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιότατος θα τελέσει το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Ναό του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης ώστε να λάβουν την ευλογία για τους ίδιους, και για να φέρουν με επιτυχία σε πέρας το έργο τους, οι υγειονομικοί του Νομού μας, γιατροί και νοσηλευτές.


Τη Μεγάλη Παρασκευή –νωρίτερα από τις 13:00- οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοιχτοί και θα μπορούν οι πιστοί, τηρώντας τα μέτρα, να προσέρχονται για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.


Τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Σεβασμιότατος μαζί με δύο ιερείς , στον Ιερό Ναό των Κοιμητηρίων θα τελέσει μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμένους ώστε να γίνει το καθιερωμένο τρισάγιο που οι πιστοί τελούν αυτή την ημέρα για την ανάπαυση των προσφιλών τους ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή καθώς φέτος δεν θα μπορέσουν , λόγω των περιοριστικών μέτρων, να προσέλθουν στα Νεκροταφεία.


Περιφορά Επιταφίων δεν θα γίνει.


Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι πιστοί θα πουν το ‘Χριστός Ανέστη’ από τα σπίτια τους την ώρα που θα σημαίνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Ιεράς μας Μητρόπολης. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα- μετά τις 8:00 φυσικά- σε όλους τους Ιερούς Ναούς θα μπορούν, τηρώντας τα μέτρα – να προσέρχονται οι πιστοί και να λαμβάνουν με τις λαμπάδες τους το Άγιο Φως.


Η Ιερά Μητρόπολη θα φροντίσει ώστε, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες αρχές αλλά και με κάθε πρόσφορο τρόπο, να μην υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από την προβλεπόμενη τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού σε όλους τους Ναούς.


Η πανηγυρική Αναστάσιμη Ακολουθία θα τελεστεί με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, σαράντα ημέρες μετά, την ημέρα της Απόδοσης.


Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς ενημέρωση των πιστών για όλα τα παραπάνω.

 



 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά