Φ. Μάρης: Αλυσιδωτές διαδράσεις στην επιστήμη, στην έρευνα, στην κοινωνία και στην τοπική Οικονομία από το έργο που εγκρίθηκε.

Μας έδωσε την ευκαιρία να τον φιλοξενήσουμε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Αντιπρύτανης Προγραμματισμού  και Ανάπτυξης  Φώτης Μάρης,  με αντικείμενο τις θετικές εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο και την περιοχή, σχετικά με την έγκριση, στις 3 Απριλίου 2020, από την πενταμελή Διυπουργική επιτροπή συμπράξεων της πρότασης του Δ.Π.Θ., υλοποίησης έργου 105. 500.000 ευρώ.

Η αρτιότητα της ολοκληρωμένης πρότασης, που κατέθεσε το ίδρυμα, σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο  Υποδομών και Μεταφορών  και  βέβαια το Υπουργείο  Παιδείας και Θρησκευμάτων,  σε μια φιλοσοφία σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο στο να προχωράει η διαδικασία με τόσο γοργούς ρυθμούς και μετά την έγκριση αυτή υπολογίζουμε έως το τέλος αυτού του μήνα, του Απριλίου 2020, θα έχουμε στον αέρα το διαγωνισμό, σημείωσε ο κ.Μάρης, ευχαριστώντας τους  Υπουργούς  κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Χρήστο Σταϊκούρα, Κώστα Καραμανλή, Νίκη Κεραμέως, τον Υφυπουργό Βασίλη Διγαλάκη, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα, τον Πρύτανη του ΔΠΘ Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, την Αντιπρύτανη Μαρία Μιχαλοπούλου  και όλα  τα στελέχη των υπηρεσιών,  όλους τους εμπλεκόμενους,  που έφεραν σε πέρας αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Από τα τέλη Απριλίου 2020  και για έξι μήνες ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός και το χρονικό διάστημα αυτό είναι έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δημοσιότητα, η μέγιστη ενημέρωση, η μέγιστη διαφάνεια, η μέγιστη αξιοποίηση των προτάσεων που θα προκύψουν για την ωφέλεια εξυπηρέτησης του έργου, τόνισε ο κ. Φώτης Μάρης, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της πρότασης και τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που διαμορφώνονται με την υλοποίηση του έργου τόσο για το Δ.Π.Θ. όσο και για ολόκληρη τη Θράκη.

 

Θυμίζουμε οτι το έργο περιλαμβάνει κτιριακές υποδομές,  όπως το Κέντρο Ερευνητικής Αριστείας στην Ξάνθη,   Κεντρική Βιβλιοθήκη - Πολυχώρο στην Κομοτηνή, υποδομές  φοιτητικών κατοικιών σε  Κομοτηνή και  Αλεξανδρούπολη.

 

  Η ενίσχυση  της δυναμική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου είναι σαφώς αυτονόητη καθώς θα  ανταποκρίνεται με ακόμη υψηλότερο επίπεδο  στην αποστολή του,  για παροχή υψηλού επιπέδου διδασκαλίας, προωθώντας την έρευνα,  την εξωστρέφεια,  την καινοτομία, δημιουργώντας συγκριτικό πλεονέκτημα με την παγκόσμια  αναγνωρισιμότητά του  στην κοινωνία και σε ολόκληρη την περιοχή.

Η κατασκευή, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και η ασφάλεια του έργου για τα επόμενα 30 χρόνια, με σαφήνεια  δίνουν αναπτυξιακό πρόσημο στις τοπικές κοινωνίες και  την τόνωση της οικονομίας με μια σειρά  αλυσιδωτών αλληλεπιδράσεων,  στην αγορά.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά