




Η κατάθεση προς κύρωση στη Βουλή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, θα αποτελέσει ένα ιστορικό γεγονός, εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, και εξηγεί γιατί.
Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό στις 2 Ιανουαρίου του 2020, αποτέλεσε, θυμίζει, ένα σημαντικό βήμα του γεωοικονομικού προγράμματος που ανήκει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και μαζί τους το Ισραήλ. Η διαδικασία κύρωσης, μετά την υπογραφή, προβλεπόταν ότι θα άρχιζε μετά από 120 ημέρες και έτσι συνέβη χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, ούτε και λόγω της πανδημίας σημειώνει και προσθέτει ότι φυσικά έπαιξε ρόλο και η στάση της Τουρκίας η οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς να παρέμβει με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Ολοκληρώνεται, υπογράμμισε, με αυτόν τον τρόπο το σύμπλεγμα του αγωγού East Med και του αγωγού ‘Ποσειδώνας’ , μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ ενισχύεται και το δίκαιο της Θάλασσας, αφού τα Μέρη –οι χώρες- που υπογράφουν αναγνωρίζουν το δίκαιο ως πεδίο αυτής της συμφωνίας, ακόμη και το Ισραήλ.
Πρόκειται για ένα σημαντικό γεωπολιτικό εργαλείο που ακολουθεί την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε , οπότε η κύρωση αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, κατέληξε.
Η πανδημία
Παρακολουθώντας και ο ίδιος τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση οι χώρες της Ε.Ε. αλλά και όλου του πλανήτη, εστίασε στο γεγονός ότι η όλη κατάσταση στάθηκε αφορμή να επισπευσθούν οι νέες τεχνολογίες που μέχρι και τώρα με αργά βήματα παρέχονταν ως υπηρεσίες, όπως και στη διαπίστωση ότι τα εθνικά συστήματα υγείας δεν ήταν επαρκώς –όχι τουλάχιστον για την αντιμετώπιση της πανδημίας- θωρακισμένα για διάφορους λόγους. Αυτό φαίνεται να αλλάζει παγκοσμίως, εκτίμησε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το θέμα της επαναλειτουργίας-εάν και εφόσον αποφασισθεί τελικά- Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατον να τηρηθούν μέτρα προφύλαξης από παιδιά αυτής της ηλικίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση του κεντρικού στόχου, δηλαδή του περιορισμού της εξάπλωσης. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η μέχρι τώρα παιδαγωγική μέθοδος που ακολουθείται για αυτές τις ηλικίες προϋποθέτει την συνύπαρξη των παιδιών. Οι φυσικές αποστάσεις που απαιτούνται πλέον και επιβάλλονται–και κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων- θα επηρεάσουν ακόμη και τη ψυχολογία των μικρών παιδιών.
Τέλος, υπογράμμισε ότι το δυσκολότερο για μικρούς και μεγάλους είναι το διάστημα μετά τις απαγορεύσεις, όπως τώρα στην Ελλάδα, κατά το οποίο οφείλει ο πληθυσμός να τηρεί μέτρα που δεν συνάδουν με τις καθημερινές συνήθειες χρόνων.
Ακούστε τον κ. Ν.Λυγερό.