Λαϊκή Συσπέιρωση:Ο Δήμος Ξάνθης έστω και τώρα, οφείλει να πιέσει την κυβέρνηση να κάνει μόνιμο το προσωπικό της καθαριότητας στα σχολεία.

                        Ξάνθη 12-05-2020

ΠΡΟΣ:

Τον Δήμαρχο Ξάνθης

 

Από τη Δευτέρα 11 Μάη ξεκίνησε και στον Δήμο Ξάνθης η λειτουργία των σχολείων, αρχικά από τους μαθητές της 3ης Λυκείου ενώ από 18 Μάη θα ξεκινήσει η λειτουργία των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου καθώς και των τάξεων του Γυμνασίου. Το κύριο ζήτημα που παραμένει είναι πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και δήμο.

Αυτή τη στιγμή μπορεί τα σχολεία να είναι σε υποφερτή κατάσταση και εξαιτίας της καλής δουλειάς των καθαριστριών αλλά και της παύσης των μαθημάτων για περίπου δύο μήνες, αλλά τα προβλήματα στην κτιριακή υποδομή είναι γνωστά και διαχρονικά.

Οι σχολικές αίθουσες σε πολλά σχολεία δεν ξεπερνούν τα 30τ.μ Πολλές αίθουσες στεγάζονται σε προκάτ κατασκευές. Τα προαύλια και οι κοινόχρηστοι χώροι (διάδρομοι, βρύσες, τουαλέτες) είναι σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών ακόμα και σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων. Πολλά σχολεία συστεγάζονται, (π.χ. 4ο ΓΕΛ – 5ο γυμνάσιο, 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης, εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο) με συνέπεια το συνωστισμό εκατοντάδων μαθητών στους κοινόχρηστους χώρους. Τα γραφεία των καθηγητών είναι στην πλειοψηφία τους μικροί και ακατάλληλοι χώροι για να εργαστούν, ακόμα και για να σταθούν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Οι όροι που έχουν τεθεί από την επιστημονική κοινότητα είναι πρακτικά ανεφάρμοστοι για πολλά σχολικά κτίρια. Στις υπάρχουσες σχολικές αίθουσες, τα τμήματα θα πρέπει να χωριστούν σε ομάδες των 4-8 μαθητών προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.

Στην ανακοίνωσή σας ως Δήμαρχος Ξάνθης στις 08/05/2020 διαβεβαιώσατε ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός σε αντισηπτικά, απολυμαντικά και γενικότερα είδη καθαρισμού, ώστε τα σχολεία που θα μπαίνουν σε λειτουργία,  να είναι υποδειγματικά καθαρά. Τα προβλήματα στην καθαριότητα των σχολείων, τις απολυμάνσεις και την επάρκεια σε αναλώσιμα και στην υγιεινή των σχολείων είναι χρόνια. Υπογραμμίζουμε έντονα ότι οι σχέσεις εργασίας πολλών καθαριστριών είναι ελαστικές, με συμβάσεις έργου και αμοιβές πείνας. Σε πολλά σχολεία η καθαριότητα των σχολικών κτιρίων γίνεται μετά το πέρας του ωραρίου ή στην καλύτερη περίπτωση γύρω στις 12.00. Τα σωματεία των καθαριστριών, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς απαιτούν εδώ και χρόνια, τη μονιμοποίηση και την πλήρους ωραρίου εργασία των καθαριστριών στα σχολεία, ενώ πάλι παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην πληρωμή των καθαριστριών των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τον μήνα Απρίλιο, όπου τους καταβλήθηκε ο πενιχρός μισθός μετά το Πάσχα.

Ο Δήμος Ξάνθης έστω και τώρα, οφείλει να πιέσει την κυβέρνηση να κάνει μόνιμο το προσωπικό της καθαριότητας στα σχολεία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να προχωρήσει και σε νέες προσλήψεις, καθώς τα σχολεία είναι απαραίτητο να καθαρίζονται μετά από κάθε διάλειμμα και όχι δύο φορές την ημέρα, όπως εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας. Η προσωρινή λύση της μεταφοράς καθαριστριών από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια είναι «μπαλώματα» που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι και η μετακίνηση των μαθητών καθώς δημιουργείται συνωστισμός κατά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης. Θα πρέπει να βρεθεί λύση σε συνεννόηση με την περιφέρεια και το αστικό ΚΤΕΛ για τον διπλασιασμό των δρομολογίων τις ώρες αιχμής.

Τέλος θα πρέπει να δοθεί γενναίο έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την αγορά όλων των αναλώσιμων με ευθύνη του κράτους, για τη συχνή απολύμανση των σχολείων.

Να προμηθευτούν όλα τα σχολεία όλα τα ατομικά μέσα προστασίας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες (αντισηπτικά -μάσκες -γάντια κ.λπ.).

Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας και δε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως κόστος για τον κρατικό κορβανά.

Ρωτάμε τον Δήμαρχο, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

 

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης

 

 

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

 Κοινοποίηση προς τους επικεφαλής των παρατάξεων:

Δημαρχόπουλο Χαράλαμπο

Μελισσόπουλο Σάββα

Παπαχρόνη Ιωάννη

Λύρατζη Πασχάλη

Χατζηθεοδώρου Γεώργιο

 

 




 


 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αθλητικά
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά