Ο Γιώργος Θεοτοκάς παρουσίασε πλούσιο λογοτεχνικό έργο: πεζογραφήματα, θεατρικά, ταξιδιωτικά.
Μυθιστορήματα : Αργώ, τόμος Α 1933, τόμος Β 1936, Το Δαιμόνιο, 1938, Λεωνής, (1940), Ασθενείς και Οδοιπόροι, μέρος Α (Ιερά Οδός) 1950, Οι Καμπάνες, 1970
Διηγήματα: Ευριπίδης Πεντοζάλης και Άλλες Ιστορίες (1937) –
Θεατρικά έργα : Αντάρα στ' Ανάπλι, Το γεφύρι της Άρτας, Όνειρο του Δωδεκάμερου, Το κάστρο της Ωριάς, Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας, Συναπάντημα στην Πεντέλη, Το τίμημα της λευτεριάς, Πέφτει το βράδυ, Αλκιβιάδης, Ο τελευταίος πόλεμος, Λάκκαινα, Σκληρές ρίζες, Η άκρη του δρόμου –
Ταξιδιωτικά: Δοκίμιο για την Αμερική, Ταξίδι στη Μέση Ανατολή και στο Άγιον Όρος, Ταξίδια: Περσία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Βουλγαρία.
Για τα έργα του έχουν διατυπωθεί και θετικές και αρνητικές κριτικές.
Στο κείμενό μας αυτό περιοριστήκαμε στο δοκιμιακό του έργο, που προσωπικά το θεωρώ πολύ σημαντικό. Κυρίαρχο θέμα όλου του έργου του είναι η ελευθερία.
Ο Δημήτρης Τζιόβας, στο άρθρο του «Η μυθιστορηματική πορεία του Γιώργου Θεοτοκά: Άτομο, Ιστορία, Μεταφυσική», [περ. Νέα Εστία, 158 (2005) 857-858] σημειώνει:
«Όντως η ανάγκη της ελευθερίας διατρέχει το έργο του και θα μπορούσαν να διακριθούν τρεις κλίμακες: ελευθερία του ατόμου, ελευθερία από το άχθος της ιστορίας και ελευθερία από τα αδιέξοδα του βιομηχανικού πολιτισμού. Με αυτό το σκεπτικό θα έβλεπα τρεις φάσεις το έργο του Θεοτοκά με άξονες: το άτομο, την ιστορία και τη μεταφυσική, και αντίστοιχα σύμβολα το δαιμόνιο, τις σημαίες στον ήλιο και τις καμπάνες».
Διατρέχοντας κι εμείς το έργο του Γιώργου Θεοτοκά διαπιστώσαμε τη θέση της ελευθερίας στα δοκίμια και στις πολιτικές του θέσεις. Θα πρόσθετα κλείνοντας ότι ως πνευματικός άνθρωπος του καιρού του και του καιρού μας τοποθετεί επιπλέον τη μεταφυσική διάσταση στην προβληματική του. Αυτό τον κάνει επίκαιρο και χρήσιμο.
Το 1961 στο περιοδικό Ευθύνη δημοσιεύεται το σημαντικό άρθρο του Γιώργου Θεοτοκά «Τα συμπτώματα της μεταφυσικής αγωνίας». Ως πνευματικός άνθρωπος όχι του ελληνικού χώρου, αλλά του σύμπαντος κόσμου, διατυπώνει τις θέσεις του, διαχρονικής και οικουμενικής αξίας. «Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μία κοινωνική οργάνωση τέτοια ώστε ούτε καν να υποπτεύονται ότι μπορεί να υπάρξει υλική στέρηση, ξεσκεπάζουν κάποτε, αυτόματα, μέσα τους, ένα κενό που τα συγκλονίζει και πολλές φορές τα εκτροχιάζει […] Η Ευρώπη της πυρηνικής εποχής θα χρειαστεί να βρει – ή να ξαναβρεί – κάτι άλλο, που χωρίς αυτό δεν μπορεί, ως φαίνεται, να ζήσει. Κάτι που να προσφέρει μιαν απόκριση στη μεταφυσική και ηθική αγωνία του ανθρώπου και που να τον γεμίσει, να τον λυτρώσει, να τον στερεώσει».
Στην εποχή μας η προβληματική του Γιώργου Θεοτοκά αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την προσέγγιση του κόσμου και των πολυσύνθετων προβλημάτων μας.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΑΝΘΗ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2020