Κ.Φλώρος: Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο, και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα. Όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι.

 

Η ετοιμότητα  των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένη για κάθε ενδεχόμενο, τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στην άτυπη ενημέρωση των συντακτών του Υπουργείου Άμυνας σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 ο Κ. Φλώρος είπε:

 «όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», ενώ τόνισε σε όλους τους τόνους την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις. Όλοι γνωρίζουν πως όποιος τολμήσει να τα βάλει μαζί μας θα φύγει με παρά πολύ μεγάλο κόστος. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι συγκροτημένες και έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.  Το Πολεμικό Ναυτικό, η Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με διαρκείς ασκήσεις σε κάθε σημείο της χώρας. 

«Είναι μια πιθανότητα η στρατιωτική αντίδραση. Δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει. Αν υπάρξει κάτι τέτοιο σε ένα σύμπλεγμα νησιών, θα εξαπλωθεί αμέσως και σε άλλες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη» σημείωσε σε άλλο σημείο ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η Άγκυρα επιδιώκει γεωτρήσεις στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, με την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο να κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες, ενώ  ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η απόφαση του ΝΑΤΟ να διεξάγει έρευνα σχετικά με τις τουρκικές εχθρικές ενέργειες εναντίον γαλλικής φρεγάτας,  που επιχείρησε να ελέγξει τουρκικά πλοία  με κατεύθυνση τη Λιβύη,  στο πλαίσιο των ελέγχων του εμπάργκο των των Ηνωμένων Εθνών για αποστολές όπλων στη Λιβύη.

Όταν ρωτήθηκε, αν σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης υπάρχει περίπτωση βοήθειας από άλλο κράτος, ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν ξεκάθαρος: «Θα είμαστε μόνοι μας. Εμείς εργαζόμαστε και διαμορφώνουμε σχέδια με δεδομένο ότι θα είμαστε μόνοι μας. Αν τώρα υπάρχει χώρα που επιθυμεί να βοηθήσει, κάθε προσφορά δεκτή».

Ο κ. Φλώρος μίλησε  και για τα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στον Έβρο, για τα οποία είπε: «Τα βράδια  εκείνα σκεφτόμουν πως θα ήμουνα βλέποντας έξω απ' τα σπίτια των Ελλήνων στις Καστανιές ανθρώπους να αλαλάζουνε. Καταλαβαίνουμε τον ανθρώπινο πόνο, έχουμε αποδείξει τη συμπόνια μας αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα κράτος συμμορία».

 «Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου. Η Τουρκία προσπαθεί να μιλήσουμε αλλά όχι επι ίσοις όροις.

 Η δικιά μου φιλοδοξία είναι όταν φύγω από αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μην έχουν γίνει συνομιλίες που δεν θα πραγματοποιηθούν επί ίσοις όροις», τόνισε ο Κ. Φλώρος,  όταν ρωτήθηκε εάν είχε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Πλέον η Τουρκία ενοχλεί πολλά εθνικά συμφέροντα -του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, μεγάλου μέρους της Λιβύης, της Κύπρου, της Ελλάδας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά