Φωτιά στις Σάπες

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά πολύ κοντά στις Σάπες, πλησίον του οικισμού των Ποντίων. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις και από τις Σάπες και από την Κομοτηνή, ενώ εξετάζεται και η συνδρομή εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Ανανέωση

18:15: Πληροφορίες αναφέρουν την ύπαρξη και δεύτερης εστίας φωτιάς. Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες ενισχύονται διαρκώς.

18:30: Η φωτιά επεκτείνεται και είναι κοντά σε σπίτια του οικισμού Ποντίων Σαπών.

Έκτακτο: Δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Ποντίων Σαπών για προληπτικούς λόγους.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Δήμος Μαρωνείας - Σαπών, Δασοφύλακες και εθελοντές. Συνδράμουν και οι γειτονικοί Δήμοι Κομοτηνής και Αρριανών.

Οι πολίτες οφείλουν να υπακούουν στις εντολές της Πολιτείας για την σωστή διαχείριση της πυρκαγιάς. 

18:40: Θα γίνουν ρίψεις από αέρος - τουλάχιστον 5 οι εστίες της φωτιάς.

18:50: Αντιπυρικές ζώνες φτιάχτουν μηχανήματα γύρω από τον οικισμό Ποντίων

19:10: Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής είναι οργανωμένη και μεγάλη, ωστόσο ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Οι εστίες της φωτιάς καλά κρατούν.

Δεν κινδυνεύουν κάτοικοι. Η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια, αλλά μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν περιουσίες. 

19:20: Επί ποδός στην πρώτη γραμμή βρίσκεται κι ο Δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος

Η τοπική ενορία έχει ανοίξει τις πόρτες της για να μπει κόσμος. Το ίδιο και οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι με τις έδρες τους. 

19:30: Δίπλα στον οικισμό οι φλόγες

Οι πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο κόντρα στον αέρα. Οι φλόγες έχουν φτάσει 10 με 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού Ποντίων Σαπών.

19:35 Νέες ρίψεις από αέρος θα γίνουν τώρα από εναέρια μέσα. Θα συνεχίζονται όσο υπάρχει φως.

19:45: Όλοι οι κάτοικοι είναι σε ασφαλή μέρη. Γίνεται πραγματικός αγώνας για να διασφαλιστούν όλες οι περιουσίες στον οικισμό Ποντίων Σαπών. Συνεχίζεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τον οικισμό.

20:00: Πληροφορίες αναφέρουν την καταστροφή μερικών πρόχειρων κτισμάτων, όπως αποθήκες, γύρω από τον οικισμό. Επί ποδός βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι.

20:15: Η Πυροσβεστική έχει καταφέρει να περιορίσει μεν τις φλόγες, αλλά η επιχείρηση παραμένει σε πλήρη εξέλιξη.

21:00: Η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη, αλλά οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να την περιορίσουν, χωρίς όμως να έχει τεθεί πλήρως υπό έλεγχο. Μιλώντας στον "Χ" ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος στις 21:00 σημείωσε ότι σώθηκαν όλες οι ανθρώπινες ζωές χάρη στη συντονισμένη ενέργεια όλων, ενώ γίνεται μάχη για να διασφαλιστούν όλες οι περιουσίες.

21:45 Η φωτιά έχει περιοριστεί αισθητά. Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τον οικισμό, εκτός μεγάλου απροόπτου.

23:45 Η φωτιά έχει περιοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ωστόσο ο συναγερμός των αρχών δεν έχει παύσει.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη μεταβαίνει Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην Δ.Ε. Σαπών Ροδόπης για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα.

 

Ντίνος Χαριτόπουλος

 

Μεταφέροντας μία πρώτη εκτίμηση για την φωτιά στον «ΧρόνοΠ» περί των 21:00, ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος, που βρίσκεται επί ποδός, δήλωσε πως «μέχρι αυτή την ώρα ευτυχώς το σύστημα λειτούργησε άψογα –και η εκκένωση και η κινητοποίηση και η συνεργασία των φορέων- μπορέσαμε και σώσαμε τις ανθρώπινες ζωές. Τώρα, δίνουμε τη μάχη για να μην κινδυνέψουν σπίτια. Είναι όλα τα μηχανήματα σε κινητικότητα. Πιστεύω ότι θα το προλάβουμε κι αυτό».

Οι κάτοικοι –το πιθανότερο- να διανυκτερεύσουν με ασφάλεια στις Σάπες, όπου έχουν ανοίξει όλες οι κοινωνικές δομές του Δήμου, η τοπική εκκλησία, οι τοπικοί σύλλογοι, αλλά κι απλοί κάτοικοι τα σπίτια τους.

 
 
 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: xronos.gr

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά