Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Αραμπατζής
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
- Το «πρόγραμμα διάλυσης» του 1964 δεν διέλυσε, δεν εξουθένωσε, δεν ηλλοίωσε το ήθος και τον χαρακτήρα των Ιμβρίων. Μάλλον, η δοκιμασία έγινε γυμνασία, πηγή εγρηγόρσεως και αποφασιστικότητος».
Το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020 τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ.κ. Κύριλλου, στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία της Ίμβρου.
Κατά την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη της τελετής ενθρονίσεως, ενώ στην τελετή διακρίναμε τον προκάτοχο του νέου Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Μοσχονησίων κ. Κύριλλο, τους Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολο, Μύρων κ. Χρυσόστομο, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, τους Επισκόπους Θερμών κ. Δημήτριο, Αμορίου κ. Νικηφόρο, Αλικαρνασσού κ. Αδριανό και Αραβισσού κ. Κασσιανό.
Στη σεμνή τελετή παρέστησαν κληρικοί και Άρχοντες Οφφικίαλοι, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, ο Πρόεδρος των Ιμβρίων της Θεσσαλονίκης κ. Παύλος Σταματίδης, ο Α΄Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Βάντσος , ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι Ιμβριακού Σωματείου της Αθήνας, ο δήμαρχος της Ίμβρου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες των Ομογενειακών σχολείων, φίλοι της Ίμβρου, από την Πόλη και την Ελλάδα, όπως και Ίμβριοι από όλο τον κόσμο.
«Η καρποφορία των προσπαθειών σου διά την προσέγγισι των πιστών και την οργάνωσι της λατρευτικής ζωής, διά την ανάδειξι της πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του Γένους, ήτο εντυπωσιακή και έθεσε τον θεμέλιο λίθο διά την ανασυγκρότησι της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης. Ηργάσθης επί τριετίαν όλην και κατώρθωσες να εγγίσης τας ψυχάς των ανθρώπων, των νέων και των εν ηλικία, των ημετέρων και των ξένων, και να κερδίσης την εμπιστοσύνην όλων», σημείωσε ο Παναγιώτατος αναφερόμενος στην πορεία του Μητροπολίτου Κυρίλλου από την ημέρα που η Εκκλησία του ανέθεσε την ανασύσταση και ποιμαντική φροντίδα της εκκλησιαστικής κοινότητος Σμύρνης το 2013.
«Οι Ίμβριοι, οι εν τη νήσω και οι ανά την οικουμένην, συνδέουν μεγάλας προσδοκίας και ελπίδας με τον νέο Ποιμενάρχη της Γενετείρας των. Ήδη, κατά τους πρώτους τέσσαρες μήνας της παρουσίας σου εδώ, εις την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, έχεις δώσει ευόρκως την καλήν μαρτυρίαν σου. Εκέρδισες τας καρδίας των ανθρώπων με τον δυναμισμό και το πηγαίο ενδιαφέρον σου, εστάθης εις το πλευρόν των Ιμβρίων και των Τενεδίων έργω και λόγω.
Ηγάπησες τον τόπο μας, όσον και όπως τον ηγάπησαν και τον εφρόντιζαν οι γηγενείς κάτοικοι. Είμεθα βέβαιοι, ότι αι ψυχαί των προγόνων μας συνεφραίνονται μαζί μας κατά την εύσημον ταύτην ημέραν και καλωσορίζουν μαζί με εμάς τον νέο Επίσκοπο και Ποιμενάρχη.
Σε υποδεχόμεθα όλοι οι Ίμβριοι, άγιε αδελφέ, εις μίαν Ίμβρον, η οποία κατά τα τελευταία έτη γνωρίζει μία πραγματική αναγέννησι.
Δοξάζομεν τον εν Τριάδι Θεόν, ο οποίος μας ηξίωσε να ζήσωμεν όλα αυτά, τα οποία προ ολίγων ετών ακόμη εφάνταζαν αδύνατα και αδιανόητα.
Αι πύλαι των ναών μας είναι ανοικταί. Ακούεται ο γλυκύς ήχος της καμπάνας. Ανεκαινίσθησαν και λειτουργούνται πολλά εξωκκλήσια μας. Και το μείζον πάντων: Επαναλειτουργούν τα σχολεία μας, εις τα οποία προσετέθη, διά πρώτη φορά εις την ιστορία της Ίμβρου, και Λύκειο.
Ηυξήθη ο αριθμός των ομογενών κατοίκων της νήσου. Με την χάριν του Θεού και άλλα πολλά ημπορούν να επιτευχθούν”.
“Τα σχολεία είναι η μεγάλη ελπίδα μας. “Γνωρίζομεν όλοι, ότι φωτισμένοι κληρικοί, με πρώτον τον Βαρθολομαίον Κουτλουμουσιανόν, εθεμελίωσαν την εκπαίδευσιν εις την Ίμβρο. Και σήμερα ο ρόλος της Εκκλησίας παραμένει κομβικός, εις μίαν εποχήν, κατά την οποίαν η παιδεία υποτάσσσεται παγκοσμίως εις τον πραγματισμό, την χρησιμοθηρία και τον ατομισμό, αδιαφορεί διά την κοινωνική ευθύνη και αγνοεί την πνευματική διάσταση του ανθρώπου. Ήδη έχεις κερδίσει τους μαθητάς και τας μαθητρίας, αλλά και τους διδάσκοντας”, τόνισε ο Παναγιώτατος και προέτρεψε τον νέο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου στο επίκεντρο του έργου του, να βρίσκονται διαρκώς τα σχολεία και η νεολαία του νησιού.
«Την φιλοπατρία και καρτεροψυχία των Ιμβρίων απέδειξαν και όσοι έφυγαν εις την ξενητιά, αλλά, όπου και αν ευρίσκοντο, είχαν στραμμένη την καρδιά και την σκέψι τους εις την χειμαζομένη μικρά πατρίδα και ωνειρεύοντο το νόστιμον ήμαρ, την γλυκείαν ημέρα της επιστροφής. Εδημιούργησαν δραστήρια σωματεία, τα οποία συνέβαλαν εις την διάσωσι της ταυτότητός και την μετάδοσι του πολιτισμού της Ίμβρου εις την νέα γενεά. Οι σύλλογοί μας προσέφεραν και προσφέρουν πάρα πολλά εις την σημερινή αναγέννησι της Ίμβρου. Τελικώς, το «πρόγραμμα διάλυσης» του 1964 δεν διέλυσε, δεν εξουθένωσε, δεν ηλλοίωσε το ήθος και τον χαρακτήρα των Ιμβρίων. Μάλλον, η δοκιμασία έγινε γυμνασία, πηγή εγρηγόρσεως και αποφασιστικότητος», επεσήμανε ο Παναγιώτατος.
«Να συνεργασθής με τους Συλλόγους μας, άγιε αδελφέ, ώστε να ενισχύωνται οικογένειες Ιμβρίων του εξωτερικού να επιστρέψουν εις το νησί μας και να εγγράψουν τα παιδιά τους εις τα σχολεία μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το μέλλον. Να τους αγκαλιάσης όλους. Είμεθα βέβαιοι, ότι με την συνεργασία αυτή θα κατορθώσετε πολλά. Η «μεγάλη ιστορία» του «μικρού νησιού», κατά τον τίτλο του σπουδαίου βιβλίου των αρχαιολόγων Ηλία και Ιωάννας Ανδρέου, πρέπει να συνεχισθή.
Να καλλιεργής αγαθάς σχέσεις με τας αρχάς του τόπου και τους λοιπούς κατοίκους της νήσου. Εις το θέμα αυτό έχεις μεγάλην πείραν και είχες μεγάλην επιτυχίαν, τόσον εις την Σμύρνην, όσο και εις την Πόλιν», κατέληξε.
Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Αραμπατζής
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου