Πρόταση ψηφίσματος για την Αγία Σοφία στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης κατέθεσε και η Λαϊκή Συσπείρωση/ Επαναφέρει το θέμα κατασκευής πλευρικών διοδίων στα Βαφέϊκα

Πρόταση ψηφίσματος για την Αγία Σοφία κατέθεσε προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης και η δημοτική παράταξη ‘Λαϊκή Συσπείρωση’, η οποία ζητά επίσης ενημέρωση για το πότε θα συζητηθεί το θέμα που έθεσε για την κατασκευή πλευρικών διοδίων στα Βαφέϊκα.

Η πρόταση ψηφίσματος για την Αγία Σοφία είναι η παρακάτω:

«Η απαράδεκτη απόφαση - πρόκληση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, αποτελεί στοιχείο της εντεινόμενης προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν ενεργοποιείται καθόλου τυχαία στις 24 Ιούλη, μέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, την οποία κι αμφισβητεί. Εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικότερων αμφισβητήσεών της σε Αιγαίο, Εβρο, κυπριακή ΑΟΖ, προώθησης του απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού Συμφώνου, καθώς και των επεμβάσεών της σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ. Η απόφαση αυτή μεταξύ άλλων τροφοδοτεί εθνικισμούς ανάμεσα στους λαούς, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή γίνεται πεδίο ανταγωνισμών.

Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως "στρατηγικού εταίρου" εκ μέρους της ΕΕ, τη στιγμή που καθημερινά διεξάγει δεκάδες παραβιάσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, αναδεικνύει το παζάρι μεγάλων συμφερόντων που διεξάγεται. Η ευρωΝΑΤΟική πολιτική περί διαλόγου και διαπραγματεύσεων δίνει ώθηση στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ "χαϊδεύουν" την Τουρκία με δήθεν "κυρώσεις" και "καταδικαστικές αποφάσεις" ρουτίνας, επιδιώκοντας να την προσεταιριστούν ώστε να την αποσπάσουν από την επιρροή της Ρωσίας.

Η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, αφού η Ελλάδα εμπλέκεται πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς.

Το Κομουνιστικό Κόμμα Τουρκίας έκφρασε την αντίθεση του στην απόφαση της Τούρκικης Κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης να καταδικάσει:

Την προκλητική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από μουσείο σε τζαμί.

Την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926 που καθορίζουν τα σύνορα, την εξαγγελία γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις διεξαγόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.».

Η ερώτηση για τη συζήτηση για την κατασκευή πλευρικών διοδίων είναι η εξής:

«Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε του Δημοτικού συμβουλίου, στις 02/07/2020 με αριθμ. Πρωτ. 15884 / 03/07/2020, καταθέσαμε θέμα για άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για την συζήτηση του θέματος «για την κατασκευή των πλευρικών διοδίων στα Βαφέικα». Για το θέμα ενημερώθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων. Παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν υπήρξε κάποια εξέλιξη για το ζήτημα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους δημότες, η κατασκευή τους προχωράει και πρέπει ΑΜΕΣΑ το Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει:

Να ματαιωθεί η κατασκευή των νέων διοδίων.

Να ακυρωθεί κάθε συμφωνία που εκχωρεί τους οδικούς άξονες στους ιδιώτες.

Να σταματήσει η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Να καταργηθούν όλα τα διόδια».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά