Πρόεδρος Π.Ο.Π.Σ Χ.Μπουρδούκης : Εν μέρει υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά η κυβέρνηση/ Εκτός επικουρικές και δώρα παρά τη δικαστική δικαίωση

Εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους- καθώς για τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ-  βρίσκονται οι πολιτικοί συνταξιούχοι του δημοσίου, αν και η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η αναμενόμενη απόφαση θα είναι ανάλογη της απόφασης του ΣτΕ για τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Όμως η προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για το πώς και πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους , ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όπως είπε ο πρωθυπουργός, απογοήτευσε τους συνταξιούχους και τους έθεσε ξανά σε εγρήγορση, αφού παρά τη δικαστική δικαίωση δεν θα καταβληθούν οι περικοπές που υπέστησαν στις επικουρικές συντάξεις τους αλλά ούτε και στα επιδόματα δώρων.

‘Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την οικονομική κατάσταση της χώρας. Όμως θυμίζω την προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ για εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι κατά τα μνημονιακά χρόνια. Με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά , που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το 50% των συνταξιούχων μένει εκτός παρά τη δικαίωση του από τη δικαιοσύνη . Μάλιστα, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα, ξεκαθαρίζεται ότι όποιος συνταξιούχος λάβει τα αναδρομικά ποσά αποδέχεται ότι πρόκειται για το σύνολο των οφειλόμενων και κάθε άλλη διεκδίκηση σβήνεται’, επισημαίνει μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων –ΠΟΠΣ- κ. Χρήστος Μπουρδούκης.

(Σ.σ: θα πρέπει να αναφερθεί ότι το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει , σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές του υπουργείου, ότι η απόφαση ελήφθη καθώς οι νομικοί, ερμηνεύοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, έκριναν ότι αφορούν μόνο τις επιστροφές αναδρομικών ποσών σε κύριες συντάξεις όσων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, επισημαίνουν , επέλεξε την επιστροφή των ποσών και σε αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αλλά και στους συνταξιούχους του Δημοσίου, για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Προφανώς υπάρχει  η διαφορετική νομική ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ από κυβέρνηση και συνταξιούχους).

Η δικαστική δικαίωση και για τις επικουρικές όπως και για τα δώρα, πρέπει να γίνει σεβαστή, υπογραμμίζει ο κ. Μπουρδούκης, για να προσθέσει:’ οι συνταξιούχοι δεν ευθύνονται για την χρεωκοπία της χώρας. Ας αναζητηθούν ευθύνες στο πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε. Σε ένα κράτος δικαίου, παρά τη δύσκολη- και ρευστή λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας- οικονομική κατάσταση της χώρας, οι δικαστικές αποφάσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται’ επισημαίνει, αναφερόμενος στους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την απόφαση του στη Βουλή.

Η ΠΟΠΣ αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα των περικοπών στις κύριες συντάξεις των πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου και εν συνεχεία , σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες  των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, θα εξετάσει με ποιο τρόπο θα κινηθεί διεκδικώντας την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της δικαιοσύνης, εν προκειμένω των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις  και στα επιδόματα.

Ακούστε τον κ. Χ.Μπουρδούκη.

 

Τοπικά