Τάσος Κοντογιαννίδης προς συνομωσιολόγους και αμφισβητίες της πανδημίας, ενταύθα: σας διαψεύδει η ιστορία/ Τι λέει για τις τουρκικές προκλήσεις/ Ετοιμάζει δυο νέα βιβλία

Την πολυετή δημοσιογραφική εμπειρία του σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα , και τη βαθιά ιστορική του γνώση σε ότι αφορά την πανδημία, κατέθεσε μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Κοντογιαννίδης.

Οι προκλήσεις των Τούρκων

Δημιουργεί εντάσεις προκειμένου να διατηρηθεί στο προσκήνιο ο Τούρκος πρόεδρος  σε μια χώρα η οποία καταρρέει οικονομικά,  μετά και από μια σειρά αποτυχίες που έχει να διαχειριστεί, όπως η κρίση στα σύνορα στον Έβρο, οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας –Ιταλίας και Ελλάδας -Αιγύπτου που δεν κατάφερε να αποτρέψει, αλλά και η δυσμενής εμπλοκή του στη Λιβύη, εκτιμά ο έμπειρος Σταυρουπολίτης δημοσιογράφος κ. Τάσος Κοντογιαννίδης.

Αναφερόμενος δε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναρωτήθηκε που είναι η ΟΥΝΕΣΚΟ , ενώ για την ενέργεια του Ερντογάν σημείωσε ότι είχε στόχο τη συσπείρωση του ισλαμικού κόσμου.

Οι αμφισβητίες της πανδημίας

Κάνοντας στάσεις στην ιστορία απάντησε στους αμφισβητίες και τους ευφάνταστους συνομωσιολόγους της εποχής μας, σε ότι αφορά τις πραγματικές διαστάσεις και τους κινδύνους της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Κοντογιαννίδης.

Μετέφερε τους ακροατές και τις ακροάτριες του δημοτικού ραδιοφώνου στο 1927, όταν 1.580 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους από το Δάγκειο πυρετό και πάνω από 1 εκ. άνθρωποι νόσησαν. Ανάμεσα τους και ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η επιδημία εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα εισαγόμενη από τη Μ.Ασία  - οι τύποι προέλευσης ήταν από την Ασία και την Αμερική- και  μέσα σε πέντε μήνες η χώρα μετρούσε απώλειες ανθρώπινων ζωών και οικονομική κατάρρευση. Λίγα χρόνια αργότερα χρεωκόπησε.

Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι το γεγονός ότι ακριβώς με τα ίδια μέσα και τον ίδιο τρόπο, όπως και τώρα με τον κορωνοϊό, αντιμετωπίστηκε ο περιορισμός της εξάπλωσης: φυσικές αποστάσεις, μάσκες, γάντια, απολυμάνσεις με τα μέσα της εποχής – ασβέστωμα αυλών και πεζοδρομίων , κλείσιμο θεάτρων  και κινηματογράφων , περιορισμός κυκλοφορίας, πλύσιμο χώρων συνάθροισης και οδών με θαλασσινό νερό και υπονόμων με ακάθαρτο πετρέλαιο- ενώ όταν πια έφτασε να νοσεί το 85% του πληθυσμού της  πρωτεύουσας κατέφτασε στη χώρα ο τότε υπεύθυνος της Κοινωνίας των Εθνών , του σημερινού ΟΗΕ, προκειμένου να δώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Όλα τα παραπάνω μέτρα δηλαδή.

Η τότε κυβέρνηση διένειμε 15 εκ. δραχμές στους Δήμους της χώρας για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις, με 200.000 δραχμές ενισχύθηκε το τότε σύστημα δημόσιας υγείας και 10 εκ. δραχμές δόθηκαν για να στηριχθούν οι άποροι. Κάτι ανάλογο με ότι γίνεται σήμερα στα χρόνια του κορωνοϊού.

Ο δε υπουργός εσωτερικών επισκέφθηκε τον νοσούντα πρωθυπουργό στον Ευαγγελισμό για να ζητήσει το κλείσιμο της Βουλής αφού ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών είχε επίσης νοσήσει. Παρά τις αρχικές ενστάσεις του Βενιζέλου, η Βουλή έκλεισε.

Οι επαγγελματίες της εποχής, όπως και τώρα, υποδέχονταν τους καταναλωτές με γάντια και μάσκες και με αποστάσεις ενώ ο πανικός είχε επιφέρει και επιπλέον δράματα με αυτοκτονίες ανθρώπων που διαγνώστηκαν με Δάγκειο πυρετό.

Αλώβητες δεν έμειναν ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αφού 50 αξιωματικοί διαγνώστηκαν θετικοί με αποτέλεσμα να ακυρωθούν και οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Ακόμη και ο τρανός Έλλην αθλητής Τζιμ Λόντος προσβλήθηκε από Δάγκειο.

Οι λεπτομέρειες που δίνει στη συνέντευξη του ο κ. Κοντογιαννίδης είναι πραγματικά συγκλονιστικές όπως και οι αναφορές του σε άλλες χρονικές περιόδους που πανδημίες, όπως η πανώλη, θέρισαν ζωές μέχρι να ανακαλυφθούν τα κατάλληλα φάρμακα για την αντιμετώπιση τους.

Δυο νέα βιβλία

Δυο εκδοτικοί οίκοι ζήτησαν από τον Τάσο Κοντογιαννίδη να ετοιμάσει ισάριθμα βιβλία , ένα για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την επέτειο του ‘ΟΧΙ’ και ένα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Το πρώτο θα είναι έτοιμο μέσα στο Σεπτέμβριο και αναμένεται να φέρει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες της περιόδου, με ουσιαστική όμως ιστορική σημασία, ενώ το δεύτερο θα θυμίσει το άδοξο τέλος των ηρώων του 1821.

Τέλος, κυκλοφορεί από τη εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΝΩΝ το βιβλίο του ‘Η κιβωτός του Πόντου’ που δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα καθυστερήσει η επίσημη παρουσίαση του. Παρόλα αυτά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθεύονται από τον εκδοτικό οίκο.

Αυτές τις ημέρες ο Τάσος Κοντογιαννίδης βρίσκεται στη Σταυρούπολη και ετοιμάζει , με κάθε ασφάλεια, την καθιερωμένη εκδήλωση βράβευσης των άριστων μαθητών των σχολείων της περιοχής.

Ακούστε τον κ. Τάσο Κοντογιαννίδη.

 

Σύνταξη  Κυριακή Οκονόμου

Επιμέλεια  Βούλα Μαυρίδου

Τοπικά