Παρέμβαση του Γ.Χατζηθεοδώρου για υγειονομική κρίση, τοπικά και εθνικά θέματα

Με ιδιαίτερα κριτική διάθεση, τόσο ως προς τη διαχείριση τοπικών θεμάτων όσο και των μεγάλων ανοιχτών μετώπων σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο υγειονομικής κρίσης, παρενέβη στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο Γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘Πολίτες για την Ξάνθη’, κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου.

Ο κ. Χατζηθεοδώρου, σε ότι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από το Δήμο Ξάνθης επανέλαβε τις προτάσεις των ‘Πολιτών για την Ξάνθη’ –και τα ερωτήματα που σχετίζονται με τις ενέργειες στις οποίες προέβη η δημοτική αρχή ώστε με ασφάλεια να λειτουργήσουν τα σχολεία –σ.σ: δημοσιεύονται αυτούσιες σε προηγούμενη ανάρτηση μας- και  έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το θέμα των μασκών όπου διαπίστωσε αποσυντονισμό της κυβέρνησης. Η κ. Κεραμέως επέμενε ότι το κόστος θα το επωμιστούν οι γονείς και την ίδια ώρα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωνε ότι εκταμιεύει κονδύλι που θα διατεθεί μέσω ΚΕΔΕ στους Δήμους για να καλυφθεί το κόστος, υπενθύμισε.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ‘σύρθηκε’ στην απόφαση να καλυφθεί από την ίδια το κόστος των μασκών στα σχολεία , μετά και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου να προμηθεύσει ο εκεί Δήμος με μάσκες μαθητές και εκπαιδευτικούς, και γνωστοποίησε ότι είχε συζητήσει το θέμα ο ίδιος με το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, πριν την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, και προς τιμήν του ο Δήμαρχος αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ο Δήμος Ξάνθης.

Όμως και τώρα , μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το ποσό που αναλογεί στο Δήμο Ξάνθης –περίπου 55.000 ευρώ- δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες εκτιμά , προσθέτοντας ότι ούτε ο αριθμός προσλήψεων των σχολικών καθαριστριών /ων επαρκεί για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας.

Αναφέρθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, στηλίτευσε την καθυστέρηση της συζήτησης για μήνες και υποστήριξε ότι εάν το όργανο συζητούσε τα προτεινόμενα μέτρα εγκαίρως και έπαιρνε αποφάσεις θα μπορούσε ο Δήμος να τις αξιοποιήσει ακόμη και ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση προς όφελος των πολιτών και επιχειρηματιών της Ξάνθης. 

Ζήτησε, τέλος, να γίνει ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για το που διατέθηκε το ποσό που έλαβε ο Δήμος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Το PCR και το Νοσοκομείο

Με καθυστέρηση έξι μηνών το Ιπποκράτειο δάνεισε στο Νοσοκομείο Ξάνθης μοριακό αναλυτή για τη διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό, για να τον πάρει πίσω πριν ακόμη εφοδιαστεί με δικό του PCR ένα Νοσοκομείο όπως αυτό της Ξάνθης, μιας περιοχής η οποία ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τον covid-19, διαπίστωσε.

Εστίασε στο θέμα της δυνατότητας να διενεργούν το τεστ στο Νοσοκομείο όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν και όχι να εξαναγκάζονται να μεταβαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια και να επωμίζονται το κόστος. Θα πρέπει, είπε, να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, να κάνουν το τεστ χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Χαρακτήρισε ανεπαρκείς και αναποτελεσματικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό.

Η οικονομία

Η οικονομία βυθίζεται με την ύφεση πλέον να διαμορφώνεται σε επίπεδα που ούτε ο κ. Σταϊκούρας να μπορεί να τα αμφισβητήσει, υποστήριξε, κάνοντας λόγο για πολιτικές επιλογές που οδήγησαν σε αυτό το σημείο και εκτίμησε ότι οι επιλογές αυτές, ακόμη και προ κορωνοϊού, οδηγούν σε δραματική ύφεση και αύξηση του χρέους. Οι δε διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης προς την Ε.Ε. για κάλυψη των επιπτώσεων της πανδημίας – όπως το πρόγραμμα SURE για εργαζόμενους και άνεργους – αξιολογούνται αρνητικά , είπε, εάν συγκρίνει κανείς τα ποσά που λαμβάνουν χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία.

ΑΟΖ και τουρκικές προκλήσεις

Ο κ. Χατζηθεοδώρου επανέλαβε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και έκανε λόγο για μια συμφωνία χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. Αναφέρθηκε στην αδυναμία, όπως είπε, της κυβέρνησης να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την αυξανόμενη προκλητικότητα της και έκανε λόγο για αλλαγή της εθνικής στρατηγικής σε θέματα ΑΟΖ που είναι παρακινδυνευμένη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μοναδικό θέμα διαλόγου με την Τουρκία ήταν και παραμένει η υφαλοκρηπίδα πρόσθεσε και θύμισε την αντίδραση της Ν.Δ δια του κ. Κουμουτσάκου, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, θέμα το οποίο επαναφέρει τώρα η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη.

Ακούστε τον κ. Γ.Χατζηθεοδώρου.

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Θοδωρής Σκοπιανός

Επιμέλεια: Βούλα Μαυρίδου

 

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά