Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης : κατάφερε το ακατόρθωτο στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας για την Ξάνθη και συνεχίζει/ Ο πρώτος απολογισμός από τους : Ι.Πορφυλλίδου, Β.Γεωργιάδη και Ν.Πολύκαρπο

Όντως τα παιδιά της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης έχουν αντοχές και επιμονή! Κατάφεραν, ακόμη και στην εποχή των περιορισμών της πανδημίας, να εκπληρώσουν τους στόχους τους για τον τόπο τους : να μην ακυρωθεί η 4η Διάσχιση ορεινής Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων, να εισπράξουν τα πλέον κολακευτικά σχόλια για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης μιας απαιτητικής ορειβατικής διοργάνωσης, ακόμη και από έμπειρους και γνωστούς στο πανελλήνιο ορειβάτες όπως η Β.Αρχοντίδου και ο Π.Τσιαντός, και να εφοδιάσουν την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή με ένα πολύτιμο εργαλείο προβολής της πανέμορφης ορεινής Ξάνθης, με το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο Π.Τσιαντός από τη φετινή Διάσχιση.

Η 4η Διάσχιση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα από τις θετικές εντυπώσεις των συμμετεχόντων και για την άρτια οργάνωση της, αλλά και για το απίστευτης φυσικής ομορφιάς τοπίο που αντίκρυσαν.

Η πρόεδρος της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης , δασοπόνος και συνοδός βουνού, κ. Ιωάννα Πορφυλλίδου, με καταγωγή από τον οικισμό που μόνο θαυμασμό προκάλεσε στους ορειβάτες, τον Λειβαδίτη, έχει κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένη.

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ενημέρωσε ότι η οργανωτική προετοιμασία έδωσε έμφαση ακόμη και στις λεπτομέρειες της διοργάνωσης ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν τα πάντα για τη διαδρομή, τις διανυκτερεύσεις, τον εφοδιασμό σε κάθε σταθμό. Και αυτό γιατί είναι απαραίτητο το αίσθημα ασφάλειας σε μια πολυήμερη ορειβατική διοργάνωση.

Το οργανωτικό κομμάτι μπορεί να κούρασε όμως η αναγνώριση του επιτυχημένου σχεδιασμού του , και κυρίως της υλοποίησης του στο ακέραιο, από  τους ίδιους τους συμμετέχοντες έφερε την επιβράβευση. ‘Τίποτε δε χαρίζεται’ επισημαίνει η κ. Πορφυλλίδου.

Απόλυτα ικανοποιημένος και ο Ταμίας του Δ.Σ. και ιδρυτικό μέλος της Ο.Λ.Ξ. κ. Βασίλης Γεωργιάδης. Η αγωνία όλων των ανθρώπων της Λέσχης ήταν να μην ακυρωθεί η διοργάνωση λόγω της πανδημίας και εξαιτίας της αρνητικής εικόνας που είχε δημιουργηθεί για την Ξάνθη η οποία είχε χαρακτηριστεί περιοχή υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Μετά από δύο αναβολές και με επιμονή των διοργανωτών στο κομμάτι της ασφαλούς οργάνωσης της φετινής Διάσχισης, τελικά ορίστηκε η τελική ημερομηνία.

Δύο κορυφαίοι ορειβάτες, η Β.Αρχοντίδου και ο Π.Τσιαντός, ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, ένα φυσικό ορεινό περιβάλλον αξεπέραστης ομορφιάς, μια ομάδα ‘δεμένη’ από έμπειρους και λιγότερο έμπειρους ορειβάτες , αποφασισμένους να φτάσουν μέχρι και τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής, και με τα εξαιρετικά πλάνα του Π.Τσιαντού να ετοιμάζονται πλέον για τη δημιουργία του πρώτου ορειβατικού ντοκιμαντέρ για την Ξάνθη! Ένας πρώτος απολογισμός που μόνο θετικός μπορεί να χαρακτηρισθεί!

Την ημέρα της προβολής του ντοκιμαντέρ,  η Ορειβατική Λέσχη θα ζητήσει από τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων της Ξάνθης , με τη βοήθεια και της τεχνολογίας , να ‘ζήσουν’ την περιπέτεια της 4ης Διάσχισης. ‘Αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη γενιά να γνωρίσει τον τόπο της . Να αγαπήσει τη φύση’, επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ευχαριστεί ονομαστικά , και έναν προς έναν, όλους όσους στήριξαν την 4η Διάσχιση και  τους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης, καθώς και τους Σαμαρείτες του Ε.Ε.Σ Ξάνθης που κάθε βράδυ, στο τέλος της ημερήσιας διαδρομής, βρίσκονταν δίπλα στην ομάδα.

Ο κ. Νίκος Πολύκαρπος, μέλος της ομάδας, Ξανθιώτης που του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από τη διοργάνωση τις ομορφιές της Ξάνθης που δεν γνώριζε, δηλώνει ενθουσιασμένος.

Ήταν οι διηγήσεις του Βασίλη και της Ιωάννας που τον ενθάρρυναν να ζήσει αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία. Εξαιρετική οργάνωση, μοναδικά τοπία, δεμένη ομάδα, επιβεβαιώνει. Μόνο οι ζεστές ώρες της μέρας άφηναν σημάδια κούρασης και αυτό μέχρι να φτάσουν στον προορισμό. Ο ενθουσιασμός εκείνης της στιγμής απάλειφε κάθε ίχνος κούρασης.

Ακούστε τον Νίκο Πολύκαρπο, την Ιωάννα Πορφυλλίδου και τον Βασίλη Γεωργιάδη.

 

 

 

 

  Σύνταξη  Κυριακή  Οικονομού

  Μοντάζ  Θοδωρής  Σκοπιανός

  Επιμέλεια  Βούλα  Μαυρίδου

Αθλητικά
Τοπικά