Η ακαριαία κινητοποίηση έφερε τα θετικά αποτελέσματα. Κατασβέστηκε η φωτιά, δεν χρειάστηκε να κάνουν ρίψεις τα αεροσκάφη.

 Φωτιά  ξέσπασε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020 λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι  στη δασική περιοχή  ανατολικά του επαρχιακού δρόμου Ξάνθης Σταυρούπολης, στην προέκταση του Μονοπατιού της Ζωής, από τη δυτική πλευρά της όχθης του Κόσυνθου ποταμού.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν, σε λίγα λεπτά από την εκδήλωση της φωτιάς, πυροσβέστες με  οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Ξάνθης, που κατάφεραν να προσεγγίσουν γρήγορα το σημείο, να περιορίσουν και να αντιμετωπίσουν της πυρκαγιά στα πρώτα κρίσιμα λεπτά, ενώ κλήθηκαν και  πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία βρέθηκαν σύντομα πάνω από το σημείο, αλλά δεν κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιήσουν ρίψεις.

Συλλέχθηκαν από το σημείο στοιχεία και πληροφορίες ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα  ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης με τους συνεργάτες του, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, Πύραρχος  Θεόδωρος Κοσμίδης., ο Αστυνομικός Διευθυντής Πασχάλης Γιώρης, και  ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,  Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης. 

 

Μανώλης Τσέπελης

Ο Δήμαρχος Ξάνθης ευχαρίστησε θερμά τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης και τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την άμεση ανταπόκρισή τους και σημείωσε ότι,  η προληπτική  συνδρομή των εναέριων μέσων, που έφθασαν γρήγορα πάνω από το σημείο, μετά την απογείωσή τους από την Καβάλα, δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης, τον άψογο συντονισμό και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πυροσβεστικής Διοίκησης της ΑΜΘ και τη στενή  συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλες οι υπηρεσίες κινήθηκαν σε λίγα μόλις λεπτά, στα κρίσιμα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς και την έθεσαν σε απόλυτο έλεγχο.

"Ευχαριστώ θερμά, έναν έναν, όλους τους πυροσβέστες που κινήθηκαν με συντονισμό, τάξη και αποτελεσματικότητα, για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε να λέμε ότι ο χρόνος είναι καταλυτικός στην κατάσβεση. Το πρώτο λεπτό χρειάζεται ένα ποτήρι νερό, στα επόμενα λεπτά  ένα δοχείο νερό και όσο περνάει ο χρόνος τόσο και μεγαλώνει και δυσχεραίνεται, η προσπάθεια της κατάσβεσης", τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης.

Απευθυνόμενος στον Αστυνομικό Διευθυντή Πασχάλη Γιώρη,  ο Δήμαρχος Ξάνθης τον ευχαρίστησε θερμά που από το πρώτο λεπτό η αστυνομία με τις δυνάμεις της ήταν παρούσα και πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διευκολύνονται οι εργασίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και  να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών και των οχημάτων.

"Κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να ανταποκρίνονται άμεσα και να επικοινωνούν με το 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν βλέπουν καπνό και φωτιά, δίνοντας όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους για το σημείο που είδαν τα σημάδια της φωτιάς. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, όπως αποδείχθηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ευχαριστώ θερμά όλους αυτούς που ενημέρωσαν έγκαιρα της υπηρεσία", σημείωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης.

"Για μένα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τέτοιους άξιους συνεργάτες σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, σας ευχαριστώ όλους",  κατέληξε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά