Α.Ματζάκος: με τις επιπτώσεις της στρατηγικής της υπερεξάπλωσης βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία/Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας –Γαλλίας θα πρέπει να αποτυπωθεί εγγράφως

Εάν αποτυπωθούν εγγράφως, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας συνεργασίας, οι όροι μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας –Γαλλίας και δεν παραμείνουν σε επίπεδο φραστικής στήριξης ή σε επίπεδο συμφωνίας για αγορά εξοπλισμού από τη Γαλλία, τότε , ναι, τα δεδομένα αλλάζουν , επισημαίνει μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο κ. Ανδρέας Ματζάκος, απόστρατος αξιωματικός του Σ.Ξ. , κάτοχος MSc στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Ο κ. Ματζάκος προέβη σε μια αποτίμηση των μέχρι και σήμερα εξελίξεων από τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, εξήγησε – και εκτίμησε- ποιοι είναι οι στόχοι των διπλωματικών κινήσεων τόσο από πλευράς Ελλάδας όσο και από πλευράς Τουρκίας- η τελευταία προσέγγιση του Ρ.Ερντογάν ήταν με τον ομόλογο του από την ευρωπαϊκή  Μάλτα- , ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η στρατηγική υπερεξάπλωση της Τουρκίας τοποθετεί απέναντι της χώρες όπως η Γαλλία και το Ισραήλ, ερμήνευσε τη στάση του ΝΑΤΟ η οποία προκύπτει από το καταστατικό του, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους στρατηγικά η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στα νησιά του Αιγαίου, τόνισε ότι η τακτική του τουρκικού εκφοβισμού δεν πρέπει να λειτουργεί αποθαρρυντικά για τη διεκδίκηση από πλευράς της Ελλάδας της επέκτασης των χωρικών της υδάτων καθώς και κυριαρχικών δικαιωμάτων της όπως η ΑΟΖ.  Τέλος, υπογράμμισε ότι εάν η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. προχωρήσει σε  οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τότε θα ‘φρενάρει’ και η ένταση των προκλήσεων δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας.

Ακούστε τον κ. Α.Ματζάκο.

 

Σύνταξη  Κυριακή  Οικονόμου

Μοντάζ  Θοδωρής Σκοπιανός

Επιμέλεια  Βούλα  Μαυρίδου

Τοπικά