Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ξάνθης: ΟΛΟΙ στην κινητοποίηση του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στις 13:00΄ στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ και μετά στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Ξάνθης.

 
 
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!
ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ 2χρονης προσχολικής αγωγής με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις. Ανέγερση σύγχρονων κτηρίων – μόνιμο προσωπικό
 
Πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια από την ψήφιση στη Βουλή της νομοθετική διάταξης για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής α λα καρτ, σε βάθος τριετίας και χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.
            Όλο αυτό το διάστημα βήμα το βήμα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις πότε της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων και με ταχύτατες διαδικασίες τη μαζική στέγαση παιδιών προσχολικής ηλικίας σε προκατασκευασμένες αίθουσες ακόμα και σε αυλές Γυμνασίων και Λυκείων και πότε της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που μετάθεσε ολοκληρωτικά την ευθύνη στους δήμους καθιστώντας τους  υπεύθυνους για τη διενέργεια διαγωνισμών, τον έλεγχο καταλληλότητας των προκατασκευασμένων αιθουσών, την τοποθέτηση και τη χρηματοδότησή τους και πάντα με την απραξία των δημοτικών αρχών φτάσαμε με μαθηματική ακρίβεια στην απαράδεκτη κατάσταση στην έναρξη τους σχολικού έτους να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη στέγαση όλων των προνηπίων στον Δήμο Ξάνθης!
            Ήδη σε όλη την χώρα έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή της 2χρονης οι δήμοι Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα προβλήματα με τον Δήμο Ξάνθης υπάρχουν στον Δήμο Κομοτηνής, Πεύκης – Λυκόβρυσης, κα.
            Για τα 12 containers  που θα φιλοξενούσαν «παιδαγωγικότητα» 200 με 220 παιδιά εκτός από τις βάσεις πάνω στις οποίες θα τοποθετούνταν δεν είδε κανείς κάτι άλλο. Εκτός από  την αναστάτωση που έχει προκληθεί στις αυλές των Νηπιαγωγείων (2ο, 30 ,4ο, 6ο, 9ο , 15ο) και Δημοτικών Σχολείων (5ο) που μπήκαν αυτές οι βάσεις. Κυριολεκτικά βρίσκεται τώρα στον αέρα η φοίτηση αυτών των νηπίων-προνηπίων!
            Μάλιστα σε  οδηγίες από το Υπουργείο προς τις Διευ/σεις Α/θμιας στις 7/9/2020 αναφέρεται «…να αποτυπώσουν τις ανάγκες που δημιουργούνται σε αίθουσες Νηπιαγωγείου κατά την εφαρμογή της και να διερευνήσουν τη δυνατότητα κάλυψης μέρους των αναγκών αυτών από αίθουσες σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Εν συνεχεία, σε συνεργασία με τους οικείους δήμους, θα συνδράμουν αυτούς στην αναζήτηση διαθέσιμων αιθουσών δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που μπορούν να διατεθούν για τη στέγαση τμημάτων Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2020-21. Οι Διευθυντές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να δηλώσουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τον αριθμό διαθέσιμων αιθουσών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στέγαση τμημάτων Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2020-21 και εν συνεχεία, οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους οικείους Δήμους. Οι αίθουσες αυτές θα χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον δεν καλύπτονται οι ανάγκες από διαθέσιμες αίθουσες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών»». Με βάση αυτήν την εγκύκλιο προβλέπεται η στέγαση των τμημάτων (που σχεδόν όλα είναι 22αρια) σε κοντέινερ στην αυλή του 6ου Γυμνασίου, στα Γυμναστήρια του 4ου και 5ου Δημοτικού, σε μικρές αίθουσες των 2ου, 3ου και 9ου  Δημοτικού , κ.α.
            Αυτό σημαίνει ότι οι «λύσεις» γίνονται με όρους περαιτέρω υποβάθμισης (παιδικοί σταθμοί, προθάλαμοι νηπιαγωγείων, αίθουσες δημοτικών, Γυμνασίων - Λυκείων). Και όλα αυτά στις σημερινές συνθήκες πανδημίας! Για να μην αναφερθούμε και στο γεγονός πως σε όλα τα νηπιαγωγεία προσλήφθηκαν συμβασιούχες καθαρίστριες για 3 ώρες (!) και τα 25αρια τμήματα είναι καθεστώς, ενώ όπου υπάρχουν μικρότερα πρόκειται για αίθουσες που δεν χωράνε παραπάνω(!).
            Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής, των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Παιδείας που όλο αυτό το διάστημα (2,5 χρόνια) πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών, χωρίς να φροντίζουν την υλοποίηση της  Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Και τώρα πετάνε την ευθύνη στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
            Απαιτούμε να εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια στον δήμο Ξάνθης με  την  αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονη κτηριακή υποδομή και μόνιμους διορισμούς προσωπικού! Καμία τάξη πάνω από 15 παιδιά!
Πρώτη απάντηση
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 
13:00΄ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ και μετά ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
 

 

 

 

 

Επιμέλεια:  Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά