Α.Μπεμπεκίδης: εκτινάσσεται η ανεργία, αυξάνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας στην Π.Ε.Ξάνθης/Απαιτείται λήψη άμεσων μέτρων και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών

Δραματική η εικόνα που παρουσιάζει στα εργασιακά η Π.Ε.Ξάνθης, επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, καθώς η υγειονομική κρίση αφήνει βαρύ αποτύπωμα, πριν καν αποκατασταθούν τα προβλήματα που δημιούργησαν τα μνημόνια.

Η πραγματική ανεργία στο Νομό παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, δηλαδή ‘σκαρφαλώνει’ πάνω από το 45% που είναι η εκτίμηση του ΙΝ.Ε /ΓΣΕΕ, και αυτό γιατί επιστρέφουν οι οικοδόμοι της περιοχής από το Κατάρ και τη Βόρεια Ευρώπη, εξαιτίας της πανδημίας. Όλοι τους, επισημαίνει ο  κ. Μπεμπεκίδης, σπεύδουν να καταγραφούν ως άνεργοι πλέον στον ΟΑΕΔ.

Η υγειονομική κρίση ήρθε να αποτελειώσει ότι άφησαν όρθιο στα εργασιακά τα 10ετή μνημόνια, αφού από την 8ωρη εργασία περάσαμε στην απασχόληση, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στους ωφελούμενους των προγραμμάτων και τώρα με την πανδημία μπαίνει πάλι στο στόχαστρο η εργασία με τα επιδόματα –για όσους τα πήραν, επισημαίνει- των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Οι περιπέτειες συμπολιτών που ζητούν τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση σε ένα πρόγραμμα, είναι καθημερινές γνωστοποιεί, για να προσθέσει ότι για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων , περιορισμένο ως συνήθως , οι αιτήσεις είναι εκατοντάδες. Η ελπίδα περισσεύει, οι θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν.

Τα Εργατικά Κέντρα της περιφέρειας Α.Μ.Θ ζήτησαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Ο κ. Μπεμπεκίδης ενημερώνει ότι τα Εργατικά Κέντρα της περιφέρειας ζήτησαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο προκειμένου να συντονιστούν οι φορείς και οι αρχές της περιφέρειας ενόψει της επίσκεψης των μελών της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη και να διεκδικήσουν την υλοποίηση του πορίσματος άμεσα.

Οι προτάσεις του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης θα αποσταλούν εγγράφως στην επιτροπή , επισημαίνει ο κ. Μπεμπεκίδης, διότι ζητήθηκαν , όμως ο συντονισμός κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να αναδειχθούν χρόνια προβλήματα και παθογένειες που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Το αίτημα δεν έγινε ακόμη αποδεκτό από τον Περιφερειάρχη, πληροφορεί.

Συνάντηση των Εργατικών Κέντρων της περιφέρειας στην Καβάλα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων

Τις επόμενες ημέρες τα Εργατικά Κέντρα της Περιφέρειας θα συναντηθούν στην Καβάλα προκειμένου να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να αποφασίσουν πως θα διεκδικήσουν και θα απαιτήσουν την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους της πανδημίας, αλλά και από τα εργατικά ατυχήματα, τα οποία δυστυχώς στο Νομό Ξάνθης είναι αρκετά.

Ο κ. Μπεμπεκίδης υπενθυμίζει ότι από το 2009 το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης έχει αποστείλει σωρεία επιστολών  με τις οποίες ζητά  την ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας Ξάνθης με υγειονομικούς και τεχνικούς ελεγκτές.

Με καμιά κυβέρνηση –κυριολεκτικά με καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα- , αφού επιστολές με επιχειρήματα για την ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών της Επιθεώρησης Εργασίας Ξάνθης,  έλαβαν από το 2009 μέχρι τώρα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα στο οποίο επιμένει το Εργατικό Κέντρο, με αποτέλεσμα ο νομός να εξυπηρετείται από τις επιθεωρήσεις εργασίας των Νομών Δράμας και Καβάλας.

Ακούστε τον κ. Α.Μπεμπεκίδη.

 

 

Σύνταξη  Κυριακή  Οικονόμου

Μοντάζ  Χρήστος  Τζανίδης

Επιμέλεια  Βούλα  Μαυρίδου

 

 

 

υπό κατασκεύη

Τοπικά